ده میلیون نفر در افغانستان سواد ندارند

۸صبح، کابل: سرپرست وزارت معارف میگوید که حدود ۱۰ میلیون نفر در سراسر کشور از بیسودای رنج میبرند و برای نابودی این پدیده به حشر عمومی نیاز است.
محمدمیرویس بلخی، سرپرست وزارت معارف، این سخنان را روز دوشنبه، چهارم سنبله، در مراسم گرامیداشت از روز بینالمللی سواد در کابل مطرح کرده است. او گفته است که جامعه مدنی، فعالان رضاکار، نهادها، مؤسسات همکار و مردم باید در امر ریشکنسازی بیسوادی وزارت معارف را یاری رسانند. سرپرست وزارت معارف یکی از برنامههای محوری این وزارت را در «دهه معارف» از بین بردن راههای بازگشت به بیسوادی تعریف کرده است. حکومت افغانستان به پیشنهاد وزارت معارف ده سال پیشرو را دهه معارف نامگذاری کرده است. مسوولان وزارت معارف میگویند که در تلاشاند تا در ده سال پیشرو معارف و نهادهای آموزش و پروش را توسعه دهند.
با این حال، سرپرست وزارت معارف در برنامهای که به مناسبت گرامیداشت از روز بینالمللی سواد توسط مؤسسه زنان کانادا برای زنان افغانستان برگزار شد، سواد را قابلیتی برای تغییر مثبت در زندهگی هر فرد توصیف کرد. او گفت: «وزارت معارف برای محو بیسوادی نه تنها روی خواندن و نوشتن، بلکه براساس این تعریف برای تقویت قابلیت تغییر مثبت کار میکند.»
افغانستان از معدود کشورهایی است که شمار کسانی که از بیسوادی رنج میبرند، به رغم کوششهای بسیار همچنان بلند است. از عوامل اصلی بیسواد ماندن شهروندان کشور، تدوام جنگهای چهل ساله و کمبود ارایه خدمات آموزش و پرورش خوانده میشود.
از جانب دیگر، وزارت معارف با نامگذاری ده سال پیشرو به عنوان دهه معارف، تلاش میکند تا سطح و شمار افراد بیسواد را در کشور کاهش دهد.