۷۲ هزار نیرو، امنیت انتخابات را تأمین میکنند

خلیل اسیر
وزارت امور داخله میگوید که «پلان امنیتی انتخابات» به صورت جامع تهیه و با کمیسیونهای انتخاباتی شریک شده است. نصرت رحیمی، سخنگوی وزارت امور داخله، روز دوشنبه، چهارم سنبله، به روزنامه ۸صبح گفت که طبق این پلان امنیتی، حدود ۷۲ هزار نیروی مسلح برای تأمین امنیت روز انتخابات در سراسر کشور گماشته میشوند. او تصریح کرد که این نیروها متشکل از پولیس، ارتش و امنیت ملی هستند. رحیمی خاطرنشان ساخت که در صورت نیاز از نیروهای خارجی نیز برای تأمین امنیت روز انتخابات کار گرفته خواهد شد. به گفته او، این هماهنگی از پیش با نیروهای ماموریت حمایت قاطع انجام شده است.
طبق معلومات سخنگوی وزارت امور داخله، حدود ۱۰ هزار زن نیز برای تلاشی در محلات رأیدهی زنانه استخدام خواهند شد. نصرت رحیمی گفت که برای استخدام این شمار زن برای تلاشی هماهنگی لازم بین وزارت امور داخله، وزارت امور زنان و کمیسیون مستقل انتخابات انجام شده است. پیشتر وزارت امور زنان، شمار زنانی را که برای تلاشی در محلات رأیدهی زنانه استخدام خواهند شد، نزدیک به ۲۵ هزار نفر اعلام کرده بود. در محلات رأیدهی زنانه در انتخاباتهای گذشته نیز از زنان در بخش تلاشی استفاده شده است.
وزارت امور داخله همچنان میگوید که در پلان امنیتی انتخابات به کمیسیونهای انتخاباتی از تأمین امنیت ۴ هزار و ۹۴۲ مرکز رأیدهی اطمینان داده شده است. به گفته نصرت رحیمی، نیروهای امنیتی، دفاعی و استخباراتی کشور آمادهگی کامل گرفتهاند تا امنیت این شمار مراکز را تأمین کنند. اما یک سخنگوی کمیسیون مستقل انتخابات، رقم مراکز رأیدهی که از تأمین امنیت آن به این کمیسیون اطمینان داده شده است را پنج هزار و ۳۷۳ مرکز اعلام کرده است. بین آمارهای این دو نهاد ۴۳۲ مرکز تفاوت وجود دارد.
میرزامحمد حقپرست، معاون سخنگوی کمیسیون مستقل انتخابات، روز گذشته به روزنامه ۸صبح گفت که کمیسیون مستقل انتخابات حدود پنج ماه پیش از نهادهای امنیتی خواسته بود تا «پلان امنیتی انتخابات» را برای تأمین امنیت بیش از هفتهزار مرکز رأیدهی در سراسر کشور تنظیم کنند. حقپرست افزود که نهادهای امنیتی پس از بررسی و ارزیابی این مراکز به کمیسیون مستقل انتخابات گزارش داد که از میان بیش از هفتهزار مرکز رأیدهی تنها قادر به تأمین امنیت ۵ هزار و ۳۷۳ مرکز هستند. او گفت که به این ترتیب، بیش از یکونیم هزار مرکز رأیدهی از برنامه کمیسیون مستقل انتخابات که قبلاً قرار بود در آنها انتخابات برگزار شود، خارج شد. میرزامحمد حقپرست یادآوری کرد که کمیسیون مستقل انتخابات حالا در نظر دارد انتخابات را تنها در مراکزی برگزار کند که نهادهای امنیتی از امنیت آنها به این کمیسیون اطمینان دادهاند.
معلومات کامل درباره مراکز رأیدهی که در «پلان امنیتی انتخابات» بسته گزارش شده است، تا کنون در دست نیست. با این حال، میرزامحمد حقپرست به صورت کلی گفت که بیشتر مراکز بسته رأیدهی در ولایات هلمند، غزنی، کندز، قندهار، فراه و چند ولایت دیگر غربی و شمالی کشور موقعیت دارد. حقپرست افزود که قرار است روند انتقال مواد انتخاباتی تا چند روز دیگر به مراکزی رأیدهی که باز گزارش شده است، آغاز شود.
نهادهای امنیتی در انتخابات پارلمانی سال گذشته از تأمین امنیت ۵ هزار و ۱۰۰ مرکز رأیدهی به کمیسیون مستقل انتخابات اطمینان داده بودند. برای تأمین امنیت این انتخابات در ۳۳ ولایت بیش از ۵۰ هزار نیروی امنیتی گماشته شده بودند. با این وجود، شماری از این مراکز رأیدهی در روز انتخابات بسته گزارش شده بود.
انتخابات ریاست جمهوری در ششم میزان امسال برگزار میشود. در این انتخابات، به شمول محمداشرف غنی و عبدالله عبدالله، هفده نفر نامزد هستند. زلمی رسول نیز که قبلاً نامزد این انتخابات بود، به تازهگی به نفع غنی از نامزدی خود انصراف داده است.
هزینه برگزاری انتخابات ششم میزان ۱۴۹ میلیون دالر تعیین شده است. وزارت مالیه گفته است که ۹۰ میلیون دالر از بودجه این انتخابات را خود حکومت افغانستان پرداخت میکند. تا اکنون امریکا ۲۹ میلیون دالر و بریتانیا نیز هشت میلیون پوند برای برگزاری این انتخابات کمک کردهاند.
نهادهای ناظر بینالمللی هنوز برای نظارت از انتخابات ششم میزان اعتبارنامه نگرفتهاند. نهادهای ناظر داخلی اما میگویند که برای نظارت از این انتخابات بودجه ندارند. این در حالی است که نظارت نهادهای ناظر داخلی و بینالمللی برای برگزاری شفاف این انتخابات بسیار مهم توصیف شده است.