مقام‌های افغان از تصمیم ترمپ استقبال کردند اما طالبان بر دوام جنگ شان تاکید ورزیدند

۸ صبح، کابل: پس از آنکه دونالد ترمپ، رییس جمهوری ایالت متحده، اعلام کرد که مذاکرات امریکا و طالبان را متوقف و برنامه دیدارش با رهبران طالبان و محمداشرف غنی، رییس جمهوری افغانستان را لغو کرده، این تصمیم او با واکنش‌های گسترده‌ای در داخل افغانستان روبرو شد.

مقام‌های افغان با آنکه از این تصمیم دونالد ترمپ استقبال کرده‌اند اما گروه طالبان از آن انتقاد و بر دوام جنگ شان تاکید ورزیدند.  

ارگ ریاست جمهوری افغانستان با اشاره به تصمیم دونالد ترمپ گفت که دولت افغانستان خواستار صلح پایدار و با عزت بوده و به تمام تلاش‌‎ها به هدف رسیدن به صلح متعهد اند. اما، «مانع اصلی در پروسه جاری صلح، ادامه خشونت‌ها و جنگ جاری طالبان علیه افغان‌ها می‌باشد.»

در ادامه این خبرنامه آمده که صلح واقعی زمانی تامین شده می‌تواند که طالبان کشتن افغان‌ها را متوقف سازند، آتش بس را بپذیرند و به گفتگوهای رو در رو، با دولت افغانستان حاضر شوند.

در این خبرنامه گفته شده که «دولت افغانستان از تلاش‌های صادقانه متحدین خویش ستایش می‌کند و متعهد است که در آینده با ایالات متحده امریکا و متحدین دیگر برای تامین صلح دایمی و باعزت، مشترکاً کار کند.»

صدیق صدیقی، سخنگوی رییس جمهور غنی نیز امروز یک‌شنبه، ۱۷ سنبله، در یک نشست خبری ظاهر شد و گفت که مقام‌های افغان در سطوح مختلف پس از توییت آقای ترامپ با مقام‌های امریکایی تماس برقرار کرده‌اند و نشست قطر متوقف شده است.

او گفت که مردم افغانستان تسلیم خشونت‌ها نمی‌شوند و اولین و یگانه خواست شان صلح است:« هرگاه صلح ناقص و مبهم باشد، نتایج ناگوار را در پی خواهد داشت و آ‌ن نتایج ناگوار تنها متوجه افغانستان نه بلکه متوجه تمام دنیا نیز خواهد بود.»

تاکید بر دوام جنگ

گروه طالبان اما در واکنش به لغو گفت‌وگوهای صلح از سوی رییس‌جمهور ایالات متحده امریکا، گفته که نُه دور مذاکرات میان زلمی خلیل‌زاد و نمایندگان این گروه، بسیار مثبت بود و حتا توافق‌نامه‌ای نیز به دست آمده بود که بر اساس آن، قرار بود که پس از امضای آن، در بیست‌وسوم ماه جاری میلادی، گفت‌وگوهای بین‌الافغانی آغاز شود.

در اعلامیه‌ی این گروه آمده است: « اکنون که رییس جمهور امریکا روند مذاکرات با امارت اسلامی را متوقف کرده است، زیان آن بیش از هر کسی به خود امریکا می‌رسد، اعتبار امریکا را صدمه می‌زند. تلفات جانی و مالی امریکا را بیشتر و نقش امریکا را در تعامل سیاسی متزلزل معرفی می‌نماید.»

در خبرنامه طالبان آمده که پیش از امضای توافق‌نامه به خاطر یک حمله عکس‌العمل نشان دادن، بیان‌گر حوصله مندی نیست« در حالی که اندکی پیش‌تر از این حمله، ایالات متحده و همکاران داخلی شان در حملات متعددی صدها تن افغان را در حملات خود به شهادت رساندند و دارایی شان را طعمه آتش ساختند.»

طالبان درعین‌حال گفته‌اند که اگر به‌جای جنگ، راه تفاهم درپیش گرفته شود، آن‌ها به آن متعهدند. آنان در این خبرنامه ادعا کرده‌اند که از بیست سال پیش به دنبال تفاهم بوده‌اند و باور دارند که امریکا به این مسیر بر می‌گردد.

این گروه در یک خبرنامه گفته‌اند که آنان تا خروج کامل نیروهای خارجی از افغانستان به جنگ شان ادامه می‌دهند:« ما جز اینکه اشغال کشور ما به گونه‌ی کامل به پایان برسد و افغان‌ها به خواست خود شان گذاشته شوند، دیگر به هیچ چیزی قانع نمی‌شویم و برای این هدف بزرگ به جهاد کنونی خود دوام می‌دهیم.»

«تلاش‌های صلح سبوتاژ گردید»

 عبدالله عبدالله، رییس اجرایی کشور نیز در پیوند به تصمیم تازه‌ی دونالد ترمپ واکنش نشان داده است.

ریاست اجرایی با نشر خبرنامه‌ای گفته:«ما به زمینه‌‌ای که برای نشست مشترک در کمپ‌دیوید مساعد گردیده بود، به عنوان یک فرصت نگاه می‌کردیم، اما متأسفانه تلاش‌های صلح برخلاف خواست و آرزوی مردم افغانستان، به دلیل افزایش خشونت‌ها و حملات دهشت‌افگنانه از سوی طالبان و عوامل دیگر سبوتاژ‌گردید.»

در ادامه‌ی خبرنامه‌ی ریاست اجرایی تصریح شده که حکومت افغانستان همانند گذشته برای دست‌یافتن به صلح با عزت، عادلانه و پایدار پابند است و راه حل بحران فعلی کشور را در مذاکرات صادقانه و رو در رو به رهبری و مالکیت‌ افغان‌ها می‌داند.

نواقص در توافق‌نامه صلح

از سویی هم سرور دانش، معاون دوم رییس جمهوری کشور، می‌گوید، پیش‌نویس توافق‌نامه امریکا و طالبان نواقص جدی داشت و به گفته او هیچ نوع تعهدی در مورد آتش بس در آن وجود نداشت.

سرور دانش معاون دوم ریاست جمهوری، گفت:«کاهش خشونت‌ها و پذیرفتن آتش بس کامل و تطبیق آن، نقطه کلیدی برای پیشرفت روند صلح است و یکی از نواقص در توافق‌نامه فعلی نیز این بود که درباره آتش بس، هیچ نوع تعهد یا تضمین مطمین وجود نداشت.»

سرور دانش با اشاره به تصمیم تازه رییس جمهوری ایالت متحده گفت که «حقانیت موقف حکومت افغانستان» برای دنیا و همه همکاران بین‌المللی مخصوصا «رهبری دولت امریکا» نیز روشن گردید.

تلاش افغان‌ها بیشتر شود

حامد کرزی رییس جمهور پیشین کشور نیز در پیوند به گفته‌های دونالد ترمپ واکنش نشان داده و گفته که برای مردم افغانستان نسبت به هر چیز دیگر صلح اولویت دارد.

در یک خبرنامه‌ای که در صفحه رسمی فیسبوک آقای کرزی به نشر رسیده آمده:« حالا که تلاش‌های صلح میان امریکا و طالبان به مشکل برخورده، تلاش‌های خود افغان‌ها برای رسیدن به این هدف باید بیشتر شود.» آقای کرزی همچنان از طرف‌های درگیر خواسته که از خشونت‌ها دست بکشند و از طریق گفتگوهای بین‌الافغانی برای دست‌یابی به یک صلح سراسری تلاش کنند.

رحمت الله نبیل، رییس‌ پیشین امنیت ملی افغانستان نوشته است: «موضع ما در قبال این توافق‌نامه جعلی صلح از روز اول مشخص بود. وقتش رسیده که طالبان قدم به جلو بگذارند، به خون‌ریزی پایان دهند، اعلام آتش‌بس کنند و گفت‌وگوهای مستقیم با طرف افغانستان را شروع کنند.»

لطیف پدرام، رهبر حزب کنگره ملی افغانستان و یکی از نامزدان انتخابات ریاست جمهوری نیز نوشته است: «زیاد جوگیر نشوید، این توییت آخرین ترمپ نخواهد بود. ترمپ توییت دیگری خواهد نوشت و وضعیت را گونه‌ی‌ دیگری تغییر خواهد داد. تنها چیزی که میان امریکا و طالبان منتفی نیست «گفتگو» است.»

 واکنش شهروندان

این موضوع در میان کاربران افغان در شبکه‌های اجتماعی نیز واکنش‌های گسترده‌ای در پی داشت. بسیاری از کاربران از احتمال این‌که پس از متوقف شدن مذاکرات نمایندگان امریکا و طالبان، خشونت‌ها در افغانستان افزایش یابد، به شدت ابراز نگرانی کردند.

همچنان بسیاری از کاربران شبکه‌های اجتماعی نوشته‌اند که خون یک سرباز امریکایی آن‌قدر ارزش داشت که ترمپ به خاطر آن مذاکراتی را که ماه‌ها با طالبان، به‌طور رسمی و‌ غیر‌ رسمی، علنی و سری، طول کشید، لغو کرد. ارزش خون سرباز افغان چقدر است؟

تاکید بر برگزاری انتخابات

با همه‌ی این‌ها آنچه اما پس از تصمیم تازه دونالد ترمپ مشهود بود، این که بیشتر مقام‌های حکومتی بر برگزاری انتخابات تاکید کردند.

ارگ ریاست جمهوری در یک خبرنامه‌ای نوشت: «دولت افغانستان بر انتخابات ریاست جمهوری در ششم میزان سال روان و از این طریق بر ایجاد یک حکومت قوی، قانونی و مشروع تاکید می‌ورزد، تا بتواند پروسه صلح را با دقت و تدبیر کامل به پیش ببرد.»

سرور دانش، معاون دوم رییس جمهور نیز تأکید کرد که با روشن‌تر شدن برخی ابهامات، اکنون باید همگی برای انتخابات ششم میزان آماده شوند. وی بار دیگر از تمام احزاب سیاسی و از همه تیم‌های انتخاباتی خواست که بدون هیچ نوع تردیدی آماده برگزاری انتخابات باشند.

او از شهروندان کشور  نیز خواست که به پای صندوق‌های رای بروند و یک بار دیگر نشان دهند که نظام امارت را نمی‌پذیرند و از نظام جمهوری اسلامی و قانون اساسی خود حمایت می‌کنند.

پیش از این گفتگوهای صلح بحث برگزاری انتخابات ریاست جمهوری را تحت‌الشعاع قرار داده بود. ۱۹ روز تا برگزاری انتخابات زمان باقی مانده و قرار است که انتخابات ریاست جمهوری به تاریخ ششم ماه میزان برگزار شود. 

دکمه بازگشت به بالا