ارگ: با توافق امریکا و طالبان «موافقتنامههای» کابل و واشنگتن حفظ میشود

همزمان با دهمین سفر زلمی خلیلزاد به کابل، ارگ ریاست جمهوری میگوید که پس از توافق احتمالی امریکا و گروه طالبان، موافقتنامههای موجود میان کابل و واشنگتن حفظ خواهند شد. ارگ ریاست جمهوری همچنان ایالات متحده امریکا را متحد استراتژیک افغانستان عنوان میکند و میافزاید، حتا اگر ایالات متحده امریکا و گروه طالبان سندی را به امضا برسانند، بازهم هر پیمان راهبری و توافقنامههای کابل با واشنگتن و ناتو قابل تطبیق خواهد بود و در اجرای آن هیچ تردیدی به میان نخواهد آمد.
صدیق صدیقی، سخنگوی ارگ ریاست جمهوری روز دوشنبه، یازدهم سنبله در صحبت با روزنامه ۸صبح از دیدار زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه ایالات متحده امریکا در امور صلح افغانستان با رییس جمهور غنی خبر داد و گفت: «ایالات متحده امریکا با حکومت افغانستان به حیث یک متحد استراتژیک، کاملاً متحد متعهد و هیچ تردیدی در تعهد امریکا در برابر افغانستان وارد نخواهد شد.» آقای صدیقی افزود: «در صورت امضای کدام سند میان امریکا و طالبان، پیمانهای استراتژیکی که کابل با واشنگتن دارد، همه پابرجا میباشند و هیچ نوع تغییری در این تعهدات به میان نخواهد آمد.»
این در حالی است که زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه وزارت خارجه ایالات متحده امریکا پس از نهمین دیدار رسمیاش با نمایندهگان گروه طالبان در قطر، شام روز یکشنبه، دهم سنبله به کابل آمد. آقای خلیلزاد پیش از آمدنش به کابل، از پایان گفتوگوهای دور نهمش با نمایندهگان گروه طالبان در دوحه خبر داد و در برگهی توییترش نوشت: «ما در آستانهی یک توافق استیم که خشونت را کاهش داده و راه را برای افغانها خواهد گشود تا برای مذاکرات در مورد یک صلح باعزت و پایدار و یک افغانستان متحد و بااقتدار که ایالات متحده، متحدانش و هیچ کشور دیگری را تهدید نکند، با هم بنشینند.»
هرچند محور این دور گفتوگوهای دو طرف روی خروج نیروهای امریکایی از افغانستان و تضمین معتبر برای قطع رابطه طالبان با گروههای تروریستی دیگر عنوان شده است، آقای خلیلزاد اما از نهایی شدن توافق روی این دو مورد چیزی نگفته است. این در حالی است که مایک پمپیو، وزیر خارجه ایالات متحده امریکا، از این پیش با اشاره به محور نهمین دور گفتوگوهای آقای خلیلزاد با نمایندهگان طالبان در قطر، ابراز امیدواری کرده بود که در این دور گفتوگوها امریکا و طالبان به یک توافق نهایی دست یابند.
با این حال، منابع آگاه از محتوای نهمین دور گفتوگوهای نمایندهگان امریکا و طالبان، دلیل نهایی نشدن توافق امریکا و طالبان را در این دور گفتوگوها، عدم توافق دو طرف روی حفظ و یا فسخ پیمان استراتژیک و توافقنامههای موجود میان کابل و واشنگتن عنوان کردهاند. وحید مژده، آگاه مسایل طالبان یکی از دلایل به درازا کشیدن دور نهم گفتوگوهای دو طرف را «اختلاف نظر جدی» روی لغو پیمان امنیتی کابل و واشنگتن عنوان کرد و گفت، جانب امریکایی از این پیش تعهد کرده بود که با نهایی شدن توافق امریکا و طالبان، پیمان امنیتی را با کابل لغو خواهد کرد. به سخن او اما، به دلیل اختلاف به میان آمده میان وزارت خارجه و دفاع امریکا، آقای خلیلزاد از این مساله عقبنشینی کرده است. منابع آگاه همچنان میگویند، بحثهای این دور دیدار آقای خلیلزاد با مقامهای حکومت افغانستان نیز روی همین مساله متمرکز خواهد بود. آقای مژده همچنان افزود، خواست طالبان در این دور گفتوگوها این بوده است که با امضای متن توافق میان امریکا و طالبان، پیمان امنیتی میان کابل و واشنگتن باید منحل شود، اما جانب امریکایی گفته است که چهارده ماه پس از امضای توافقنامه و در جریان گفتوگوهای بینالافغانی روی آن تصمیم خواهیم گرفت.
آنچنانی که آقای مژده میگوید، نمایندهگان ایالات متحده امریکا و گروه طالبان به توافق رسیدهاند که در جریان خروج نیروهای خارجی از افغانستان، طالبان بر آنان حمله نخواهند کرد؛ مشروط بر اینکه در جریان چهارده ماه خروج این سربازان، امریکا با نیروهای نظامی افغان همکاری نکند. در همین حال، ارگ ریاست جمهوری و قصر سپیدار با نشر خبرنامههای جداگانه از دیدار رییس جمهوری غنی و عبدالله عبدالله، رییس اجرایی با زلمی خلیلزاد خبر داده، اما جزییات گفتوگوهایشان را نشر نکردهاند. همچنان وحید عمر، مشاور استراتژیک و روابط عامه رییس جمهور غنی در صفحه توییترش نوشته است که در این دیدار آقای خلیلزاد، مسوده متن توافقنامه میان امریکا و طالبان را با آنان نشان داده، اما نسپرده است.
از سویی هم، سهیل شاهین، سخنگوی دفتر طالبان در قطر، نهمین دور گفتوگوهایشان را با نماینده ویژه ایالات متحده امریکا در امور صلح افغانستان «موفق» عنوان کرده است.
این در حالی است که از این پیش ریاست اجرایی حکومت خاطرنشان ساخته است که پس از توافق امریکا و طالبان روی «خروج نیروهای نظامی امریکا از افغانستان» و «تضمین طالبان برای قطع رابطه با گروههای تروریستی» قرار است یک تفاهمنامه مشترک میان نمایندهگان امریکا و طالبان به امضا برسد. عبدالله عبدالله، رییس اجرایی حکومت همچنان گفته است که در کنار این تفاهمنامه، یک اعلامیه مشترک از سوی واشنگتن و کابل نیز نشر خواهد شد. آقای عبدالله توضیح داده است که متن این اعلامیه مشترک نیز نهایی شده و بر اساس محتوای این اعلامیه قرار است ایالات متحده امریکا از همکاریاش با افغانستان تجدید تعهد کند. زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه ایالات متحده امریکا نیز از این پیش اطمینان داده بود که حمایت امریکا از نیروهای امنیتی افغان پس از هر توافقی با گروه طالبان ادامه خواهد داشت.
با این همه، کابل سه موافقتنامه همکاری با واشنگتن دارد. کابل و واشنگتن «توافقنامه امنیتی» را در ماه عقرب سال ۱۳۹۲ امضا کردند. این توافقنامه به منظور تقویت امنیت و ثبات در افغانستان، مبارزه با تروریسم و ارتقای توانمندی افغانستان برای دفع تهدیدهای داخلی و خارجی مبتنی بر قانون اساسی این کشور، میان کابل و واشنگتن امضا شده است. در این توافقنامه همچنان روی پایگاههای نظامی دایمی، آموزش و تجهیز نیروهای افغان، صلاحیت قضایی عساکر امریکایی، معافیت از پرداخت مالیات و منع فعالیتهای سیاسی نظامیان امریکایی در افغانستان بایدهایی ذکر شده است.
همچنان دولت افغانستان دو موافقتنامه امنیتی دیگر را با سفیر امریکا در کابل و نمایندهی ویژه ناتو در افغانستان در هشتم میزان سال ۱۳۹۳ امضا کرد. این توافقنامه یک روز پس از تشکیل حکومت وحدت ملی به امضا رسید. موافقتنامه امنیتی میان افغانستان و امریکا را محمدحنیف اتمر، مشاور پیشین امنیت ملی رییس جمهور غنی با جیمز کانینگهام، سفیر امریکا در کابل امضا کرد و موافقتنامه امنیتی میان کابل و ناتو نیز توسط آقای اتمر و موریس یوخمس، نماینده ویژه غیرنظامی ناتو در افغانستان امضا شد. هنگام امضای این موافقتنامهها، رییس جمهور غنی، عبدالله عبدالله رییس اجرایی، شماری از رهبران جهادی و مقامات دولتی کشور حضور داشتند.