وزارت دفاع: هیچ سرباز خیالی در ارتش ملی وجود ندارد

وزارت دفاع ملی در واکنش به گزارش اخیر سیگار مبنی بر موجودیت «سربازان خیالی» در ارتش افغانستان‌، می‌گوید که‌ هیچ سرباز خیالی در ارتش وجود ندارد. مسوولان این وزارت می‌افزایند، بیش‌ترین درصدی کارمندان نظامی‌ این وزارت وارد سیستم بایومتریک شده‌اند و هیچ نشانه‌ای دال بر موجودیت کارمندان و یا سربازان خیالی در چوکات وزارت دفاع ملی دیده نمی‌شود.

روح‌الله احمدزی،‌ سخنگوی وزارت دفاع ملی، روز شنبه، دوازدهم اسد، در یک نشست خبری گفت: «وزارت دفاع ملی موجودیت سربازان خیالی را مطلقاً رد می‌کند و در صفوف نیروهای دفاعی کشور هیچ سرباز خیالی وجود ندارد.» آقای احمدزی افزود: «۹۹.۹ درصد سربازان و منسوبین ارتش ملی بایومتریک شده‌اند.» به سخن او، با ثبت شدن مشخصات سربازان و منسوبان این وزارت در دستگاه‌های بایومتریک، هیچ بحثی در مورد موجودیت سربازان خیالی در ارتش باقی نمانده است.

سخنگوی وزارت دفاع ملی بیش‌تر توضیح داد که یک برنامه شفاف زیر نام «اپس» طرح‌ریزی شده است که از موجودیت نام سربازان خیالی پیش‌گیری می‌کند و معاش سربازان به گونه دقیق محاسبه و پرداخت می‌شود. بر اساس آمارهای این وزارت، تا کنون بیش از ۱۶۶ هزار سرباز و منسوب این وزارت شامل سیستم بیومتریک «اپس» شده‌اند و قرار است ۱۸ هزار تن دیگر نیز تا کم‌تر از یک ماه دیگر وارد این سیستم شوند. مسوولان وزارت دفاع ملی شمار سربازان این وزارت را دوصد هزار تن عنوان می‌کنند و می‌گویند که ارتش ملی هنوز هم نیازمند حدود ۳۴ هزار سرباز دیگر است.

این در حالی است که دفتر سرمفتش ویژه امریکا برای بازسازی افغانستان (سیگار) با نشر گزارشی از موجودیت سربازان خیالی در صفوف نیروهای نظامی ‌وزارت دفاع ملی خبر داده و گفته است که حدود ۴۲ هزار سرباز خیالی در صفوف ارتش ملی افغانستان وجود داشتند که معاش و امتیازات این سربازان خیالی به حساب شماری از مقام‌های حکومتی واریز می‌شد.

سرمفتش ویژه امریکا برای افغانستان هم‌چنان خاطرنشان ساخته است که پس از تدابیر سخت‌گیرانه سیگار، در چند ماه اخیر شمار سربازان ثبت شده ارتش ملی این کشور، به طور قابل ملاحظه‌ای کاهش یافته است. این گزارش سیگار روز پنج‌شنبه هفته گذشته به دسترس رسانه‌ها قرار گرفت. سیگار دلیل کاهش ارقام سربازان وزارت دفاع ملی را بازشماری مجدد توسط این وزارت عنوان کرده و گفته است که تعداد سربازان خیالی در ارتش ملی افغانستان پس از این بازشماری کاهش یافته است.

مسوولان وزارت دفاع ملی با رد این گزارش می‌گویند که در پیوند به تهیه این گزارش، سیگار هیچ تماس یا ارتباطی با آنان برقرار نکرده است. سخنگوی وزارت دفاع ملی، گزارش سیگار را اشتباه عنوان کرد و گفت،‌ سیگار در تهیه این گزارش دچار مغالطه شده و شمار سربازان مورد نیاز و سربازان حاضر در چوکات این وزارت را از هم تفکیک نکرده است.

سخنگوی وزارت دفاع ملی هم‌چنان تغییرات وارده در سیستم ثبت مشخصات سربازان و منسوبان این وزارت را دلیل دیگری دانست که سبب کاهش شمار سربازان وزارت دفاع ملی شده است. روح‌الله احمدزی گفت: «۲۳ هزار تن از متقاعدین، شهدا و معلولین وزارت دفاع که قبلاً در سیستم وجود داشت، اکنون از فهرست بیرون کشیده شده‌اند.»

بر اساس تعریف سیگار «سرباز خیالی» به سربازی گفته می‌شود که معاش و امتیازات لازم از سوی نهاد مربوطه برایش اجرا می‌شود، اما خودش در واحد نظامی‌ حضور فزیکی ندارد. با این همه، در گزارش سیگار آمده است که پس از راه‌اندازی سیستم بیومتریک در وزارت دفاع ملی، این تغییرات در تعداد سربازان ارتش به میان آمده است. در این گزارش هم‌چنان آمده است که این تغییر بخشی از تلاش‌های ایالات ‌متحده امریکا و شرکای آن برای از بین بردن زمینه‌های فساد اداری در میان مقام‌های ارتش ملی افغان در ارتباط به معاشات و دیگر امتیازات سربازان خیالی است.

شماری از نماینده‌گان مجلس نیز از وجود فساد اداری در مربوطات وزارت‌خانه‌ها انتقاد کرده و گفته‌اند، کسانی که از پول سربازان ارتش سوء‌استفاده می‌کنند، باید هرچه زودتر مجازات شوند. از این میان، میرحیدر افضلی، رییس کمیسیون دفاعی مجلس نماینده‌گان گفته است، افرادی که در حیف‌و‌میل بودجه نهادهای امنیتی و دفاعی دخیل هستند، باید بازداشت و به پنجه قانون سپرده شوند. برخی از اعضای دیگر مجلس نیز هدر رفتن معاش و امتیازات هزاران سرباز را خیانت ملی و جفا در حق نیروهای امنیتی عنوان کرده‌اند.

سیگار در حالی از کاهش شمار سربازان خیالی در ارتش ملی کشور خبر داده است که رییس جمهور غنی ضمن ستایش از فداکارهای نظامیان کشور گفته است، آنان نه تنها برای امنیت کشور، بلکه برای امنیت و ثبات جهان با تروریسم مبارزه می‌کنند. رییس جمهور هم‌چنان افزوده است، به تعهداتی که از سوی افغانستان به همکاران بین‌المللی داده شده، پابند خواهد بود. آقای غنی، روز گذشته هنگام بازدید از مرکز سوق و اداره جدید نیروهای هوایی گفت: «در بخش تمویل و تجهیز نیروهای امنیتی و دفاعی افغانستان تعهدات و توافقاتی که با جهت‌های بین‌المللی صورت گرفته است، هنوز هم پابرجا است.»

با این همه، موجودیت سربازان خیالی در صفوف نیروهای امنیتی، موضوعی تازه نیست. از این پیش نیز گزارش‌هایی در پیوند به موجودیت کارمندان خیالی در وزارت داخله، وزارت دفاع ملی و برخی از نهادهای دیگر، نشر شده است. پیش از این، باری جان سپکو، رییس نهاد سیگار، با ارسال نامه‌ای به وزارت دفاع ایالات متحده امریکا، از آن وزارت خواست تا از هدر رفتن پول‌های کمک شده جامعه جهانی به افغانستان، جلوگیری کند.

دکمه بازگشت به بالا