سیلاب‌های ‌ویرانگر در زارع بلخ؛ آسیب‌دیده‌گان: هیچ کمکی دریافت نکرده‌ایم

۸صبح، کابل

با گذشت دو شبانه‌روز از سرازیر شدن سیلاب‌‌های ویرانگر در ولایت بلخ، شماری از آسیب‌دیده‌گان می‌گویند که تاکنون هیچ‌گونه کمکی از سوی طالبان و نهادهای مددرسان دریافت نکرده‌اند. به گفته آنان، با گذشت این مدت برخی از نهادهای مددرسان و طالبان فقط آسیب‌دیده‌گان را «سروی» کرده‌اند. این سیلاب‌زده‌گان خواستار کمک‌های فوری از سوی نهادهای کمک‌رسان و طالبان هستند. باشنده‌گان ولسوالی زارع توضیح می‌دهند که نزدیک به ۴۰۰ خانه‌ رهایشی در روستای «میرزایی» این ولسوالی در پی سرازیر شدن سیلاب‌های پسین تخریب شده‌ است. سیلاب‌زده‌گان این ولسوالی می‌افزایند که سیلاب‌های اخیر تلفات جانی در پی نداشته است، اما در صورتی که به آنان رسیده‌گی نشود، کودکان آواره‌‌‌شان تلف خواهند شد. هرچند طالبان رقم‌ تلفات ناشی از برف‌باری و بارنده‌گی‌های شدید در هفت ولایت کشور را سه کشته و هفت زخمی اعلام کرده‌اند، اما منابع می‌گویند که تنها ۱۰ «کوچی» در پی سرازیر شدن سیلاب‌ها در ولایت هلمند جان ‌باخته‌اند. وزارت دولت در امور رسیده‌گی به حوادث طبیعی زیر اداره طالبان همچنان اعلام کرده است که در پی این رویدادهای طبیعی، ۷۵۶ خانه رهایشی و هزاران جریب زمین زراعتی تخریب و صدها رأس دام تلف شده‌اند.

نظام‌الدین، یکی از باشنده‌گان ولسوالی زارع ولایت بلخ‌، روز شنبه‌، ۵ حمل، در صحبت با روزنامه ۸صبح گفت که در پی سرازیر شدن سیلاب‌های مدهش دو روز پیش در این ولسوالی، خانواده‌های زیادی متضرر شده‌اند. به گفته او، صدها خانواده در حال حاضر در «آواره‌گی» به سر می‌برند. این باشنده محل افزود: «سرازیر شدن سیلاب‌ها و باریدن ژاله تقریباً ۴۰۰ خانواده را متضرر ساخته است. صد‌ها راس مواشی و اموال خانه مردم را سیل برده است. مردم در حال حاضر در بی‌سرپناهی به سر می‌برند. راه‌های مواصلاتی به مرکز زارع و کلینیک‌ صحی از اثر این سیلاب کاملاً تخریب شده است.»

آسیب‌دیده‌گان سیلاب‌‌های ویرانگر در ولسوالی زارع ولایت بلخ ادعا دارند که با گذشت دو روز از جاری شدن سیلاب‌ها، تاکنون کمکی از سوی نهادهای مددرسان و طالبان دریافت نکرده‌اند.

یکی از ساکنان محل که از ذکر نامش در این گزارش خودداری می‌شود، به روزنامه ۸صبح گفت که تا اکنون فقط «هلال احمر افغانی» و مسوولان محلی طالبان آسیب‌دیده‌گان سیلاب در زارع بلخ را سروی کرده‌‌اند. به گفته او، سیلاب اخیر در این ولسوالی تلفات جانی در پی نداشته، اما در صورتی که به وضعیت آسیب‌دیده‌گان رسیده‌گی نشود، کودکان آنان تلف خواهند شد. او از طالبان و نهادهای خیریه خواست تا به سیلاب‌زده‌گان مواد خوراکی و لوازم اولیه کمک کنند.

منابع محلی در ولایت هلمند نیز می‌گویند که در پی سرازیر شدن سیلاب‌ها در این ولایت، ۱۰ کوچی جان باخته‌اند. یک منبع معتبر محلی به شرط فاش نشدن نامش روز شنبه، ۵ حمل، به روزنامه ۸صبح گفت که این سیلاب‌ها در شبانه‌روز گذشته در روستاهای «تزنی» و «خاش‌رود» ولسوالی نوزاد ولایت هلمند سرازیر شده است. بربنیاد اطلاعات منبع، خانواده‌های ساکن در اطراف خاش‌رود در هلمند بیشترین آسیب را متقبل شده‌اند.

منبع هشدار می‌دهد که اگر به وضعیت آسیب‌دیده‌گان هرچه زودتر رسیده‌گی نشود، فاجعه رخ خواهد داد. گفته می‌شود که افزون بر تلفات انسانی، بیش از ۲۰۰ رأس دام نیز در نتیجه این سیلاب‌ها تلف شده‌اند.

طالبان در هلمند اما با رد این خبر مدعی شده‌اند که هیچ‌‌گونه رویدادی در ولسوالی نوزاد رخ نداده است. با این حال، وزارت دولت در امور رسیده‌گی به حوادث طبیعی زیر اداره طالبان اعلام کرده است که در‌اثر برف‌باری و بارنده‌گی‌های شدید در هفت ولایت کشور، تنها سه تن جان باخته و هفت تن دیگر زخمی شده‌اند.

شفیع‌الله رحیمی، سخنگوی این وزارت، روز شنبه، ۵ حمل، توضیح داده است که در‌اثر این رویدادهای طبیعی ۷۵۶ خانه رهایشی نیز تخریب شده است. از سوی دیگر او خاطرنشان کرده که در‌اثر زمین‌لرزه سه‌شنبه‌شب، ۱ حمل، ۱۰ تن جان باخته و ۶۰ تن دیگر زخم برداشته‌اند. رحیمی علاوه کرده که در پی زمین‌لرزه بیش از ۸۰۰ خانه به‌صورت قسمی و کلی تخریب شده‌ است. این زمین‌لرزه‌ با قدرت ۶.۵ ریشتر سبب تلفات و خسارات مالی در چند ولایت کشور از جمله بدخشان، مرکز این زلزله، شده است.

در کنار این، تلفات و خسارات ناشی از برف‌باری و بارنده‌گی شدید طی دو روز گذشته در ولایت‌های بلخ، فراه، زابل، فاریاب، ارزگان، ننگرهار، کنر، نورستان و لغمان گزارش شده است. گفتنی ‌است که اداره بین‌المللی هواشناسی تخمین زده که موج تازه‌ای از بارنده‌گی‌ها اواخر هفته جاری وارد کشور خواهد شد.

همزمان با این وزارت دولت در امور رسیده‌گی به حوادث زیر اداره طالبان در آغاز سال جاری گفته بود که بیش از  یک هزار و ۱۰۰ تن در نتیجه حوادث طبیعی در سال گذشته هجری خورشیدی در کشور جان باخته‌اند. افغانستان در فصل‌های زمستان و بهار معمولاً گواه حوادث طبیعی زیادی مانند برف‌کوچ، سیلاب و لغزش زمین است، اما طالبان بارها متهم به عدم توانایی مدیریت حوادث طبیعی در کشور شده‌اند.

دکمه بازگشت به بالا