دونالد ترمپ گفت‌وگوهای صلح با طالبان را متوقف کرد

۸صبح، کابل: دونالد ترمپ، رییس جمهور ایالت متحده می‌گوید که گفت‌وگوهای صلح میان امریکا و گروه طالبان را متوقف و برنامه دیدارش با رییس جمهور غنی و رهبران طالبان را که قرار بود امروز یک‌شنبه، هفدهم سنبله، در کمپ دیوید به صورت جداگانه انجام شود، لغو کرده است.

آقای ترامپ دلیل این تصمیم را حمله اخیر طالبان بر شهر کابل دانسته که در آن به شمول یک سرباز امریکایی، ۱۱ تن دیگر نیز کشته شدند. رییس جمهور امریکا به روز شنبه، شانزدهم سنبله در یک رشته توییت‌ها نوشت، به دلیل حمله‌ای در کابل که در آن یک سرباز امریکایی و ۱۱ غیرنظامی کشته شدند و مسوولیت آن را گروه طالبان پذیرفت، این تصمیم را گرفته است. 

این حمله سه روز پیش (پنج‌شنبه، ۱۳ سنبله) با استفاده از یک موتر بمب‌گذاری‌شده نوع «تونس» در ساحه‌ی «سرک مکروریان اول» در حوزه‌ی نهم امنیتی شهر کابل رخ داد. به گفته وزارت داخله در این حمله ده غیرنظامی کشته و ۴۲ نفر دیگر زخمی شدند.

دونالد ترامپ در پیامش چنین گفته است:« قرار بود من روز یک شنبه، با رهبران ارشد گروه طالبان و محمداشرف غنی، رییس جمهوری افغانستان، به صورت جداگانه در تفریح‌گاه کمپ دیوید به شکل مخفیانه ملاقات کنم. متاسفانه گروه طالبان به خاطر اعمال فشار کاذب مسوولیت یک حمله در کابل را بر عهده گرفت که در آن یکی از سربازان بزرگ ما و ۱۱ تن دیگر کشته شدند، پس از این حمله من فورا ملاقات با رهبران ارشد گروه طالبان را فسخ و مذاکرات صلح بین ایالت متحده و طالبان را متوقف کردم.»

رییس جمهوری هم‌چنان گفته است که طالبان ظاهراً این حمله را به دلیل تقویت موقف‌شان در مذاکرات صلح  انجام داده اما به گفته او گروه طالبان با این کار، موقف‌شان را بدتر کردند. به گفته ترمپ گروه طالبان اگر نتوانند روی برقراری آتش‌بس در جریان گفت‌وگوهای صلح توافق کنند، هیچ گاهی قدرت مذاکره‌  برای یک توافق معنادار را ندارند. او در ادامه پرسیده است که طالبان برای چند دهه دیگر حاضر هستند که بجنگند؟

ساعاتی پس از این تصمیم دونالد ترمپ، ارگ ریاست جمهوری با نشر خبرنامه‌ای تصریح کرد که دولت افغانستان خواستار صلح پایدار و با عزت بوده و به تمام تلاش‌‎ها به هدف رسیدن به صلح متعهد اند. اما، «مانع اصلی در پروسه جاری صلح، ادامه خشونت‌ها و جنگ جاری طالبان علیه افغان‌ها می‌باشد.»

در ادامه این خبرنامه آمده که صلح واقعی زمانی تامین شده می‌تواند که طالبان کشتن افغان‌ها را متوقف سازند، آتش بس را بپذیرند و به گفتگوهای رو در رو، با دولت افغانستان حاضر شوند.

در این خبرنامه گفته شده که «دولت افغانستان از تلاش‌های صادقانه متحدین خویش ستایش می‌کند و متعهد است که در آینده با ایالات متحده امریکا و متحدین دیگر برای تامین صلح دایمی و باعزت، مشترکاً کار کند.»

به نقل از منبع «دولت افغانستان بر انتخابات ریاست جمهوری در ششم میزان سال روان و از این طریق بر ایجاد یک حکومت قوی، قانونی و مشروع تاکید می‌ورزد، تا بتواند پروسه صلح را با دقت و تدبیر کامل به پیش ببرد.»

در همین حال گزارش شده که قرار است نمایندگان گروه طالبان امروز یک شنبه، ۱۷ سنبله، نشست فوری و داخلی برگزار کرده و روی تصمیم رییس جمهوری امریکا بحث کنند.

 این در حالی است که پیش از این زلمی خلیل‌زاد، نماینده ویژه امریکا در امور صلح افغانستان گفته بود که متن موافقت‌نامه امریکا و طالبان نهایی شده است و منتظر تأیید از سوی دونالد ترمپ است. خلیل‌زاد این موافقت‌نامه را به رهبران حکومت وحدت ملی «نشان داده» بود. حکومت افغانستان نسبت به پیامدهای احتمالی این توافق‌نامه ابراز نگرانی کرده و خواستار وضاحت در مورد آن شده بود.

آن‌چنانی که آقای خلیل‌زاد گفته بود، در این تفاهم‌نامه جزییات کامل چگونه‌گی خروج نیروهای امریکایی از افغانستان و ضمانت طالبان مبنی بر قطع رابطه‌شان با گروه‌های تروریستی دیگر، درج شده است. زلمی‌ خلیل‌زاد گفته است که پس از امضای این تفاهم‌نامه از سوی دونالد ترمپ، قرار است در ۱۳۵ روز نخست، حدود پنج هزار سرباز امریکایی از پنج پایگاه نظامی‌ امریکا در افغانستان، بیرون شوند.

در روزهای اخیر  نُه دیپلمات امریکایی که سابقه کار در افغانستان داشتند، نسبت به خروج شتاب‌زده سربازان امریکایی از افغانستان هشدار داده بودند. آن‌ها در یک بیانیه مشترک اعلام کردند که اگر سربازان امریکایی، افغانستان را به صورت شتاب‌زده ترک کنند، این کشور به یک جنگ تمام‌عیار داخلی سقوط خواهد کرد. به دنبال آن، کنگره امریکا از زلمی خلیل‌زاد خواست تا با حضور در جلسه علنی کمیته روابط خارجی مجلس نماینده‌گان این کشور، درباره این توافق‌نامه توضیح بدهد.

روز گذشته، مارک اسپر، وزیر دفاع امریکا، در یک نشست خبری در فرانسه گفت که امریکا تلاش دارد به یک توافق سیاسی با گروه طالبان دست یابد، اما معنای آن هر نوع معامله با این گروه نیست. او با اشاره به افزایش سطح خشونت‌ها در افغانستان گفت که این خشونت‌ها، گفت‌وگوهای صلح را در سایه قرار داده است، به همین دلیل امریکا تن به هر معامله‌ای نخواهد داد. حکومت افغانستان از این اظهارات وزیر دفاع امریکا استقبال کرده است.

همزمان با آن ارگ ریاست جمهوری گفته است که برای شروع گفت‌وگوها بین دولت و طالبان باید خشونت‌ها متوقف و آتش‌بس جامع و سراسری در کشور برقرار شود. صدیق صدیقی، سخنگوی ریاست جمهوری، روز شنبه، شانزدهم سنبله، به روزنامه ۸صبح گفت که شرط نخست دولت برای شروع مذاکره با گروه طالبان، توقف خشونت توسط این گروه و توافق روی آتش‌بس است. صدیقی افزود که دولت افغانستان به دنبال صلح دایمی و پایدار است و بدون توقف کامل خشونت‌ها ممکن نیست چنین صلحی به دست آید. او تأکید کرد که دولت به خاطر «ضعف» به دنبال صلح به راه نیافتاده است، بلکه صادقانه به دنبال آن است تا جنگ جاری پایان یابد و برای تمامی افغان‌ها زمینه زنده‌گی صلح‌آمیز در کشور فراهم شود. 

دکمه بازگشت به بالا