تخلیه خانه‌های دولتی؛ طالبان به بازنشسته‌گان فابریکه سمنت جبل‌السراج ۲۰ روز مهلت دادند

۸صبح، پروان

رییس فابریکه سمنت ‌جبل‌السراج در ولایت پروان که از سوی طالبان منصوب شده، به شماری از بازنشسته‌گان این فابریکه ۲۰ روز مهلت داده است تا خانه‌های دولتی را تخلیه کنند. بازنشسته‌گان این فابریکه اما حاضر به ترک این خانه‌ها نیستند و می‌گویند با توجه به وضعیت بد اقتصادی در کشور، نمی‌توانند کوچ کنند. باز‌نشسته‌گان استدلال می‌کنند که آنان عمر خود را صرف خدمت در این فابریکه کرده‌اند و اکنون حق دارند تا پایان عمر در این خانه‌ها زنده‌گی کنند. آنان همچنان ادعا دارند که طالبان قصد دارند این خانه‌های دولتی را به افراد وابسته به خود توزیع کنند و از همین‌ رو، آنان را جبراً به تخلیه خانه‌ها وادار می‌سازند. منابع در ولایت پروان خاطرنشان می‌سازند که رییس فابریکه سمنت جبل‌السراج به این خانواده‌ها هشدار داده است، در صورتی که خانه‌های دولتی را ترک نکنند، از سوی افراد این گروه مجازات خواهند شد.

احمد (نام مستعار) پسر یکی از بازنشسته‌گان فابریکه سمنت جبل‌السراج در ولایت پروان است. او در صحبت با روزنامه ۸صبح می‌گوید که در حال حاضر دست‌کم ۴۰ خانواده در خانه‌های دولتی متعلق به فابریکه‌ سمنت جبل‌السراج زنده‌گی می‌کنند. این خانواده‌ها از کارمندان پیشین و بازنشسته فابریکه سمنت در ولسوالی جبل‌السراج ولایت پروان هستند که چندین دهه پیش از سوی حکومت‌های وقت در این خانه‌ها جابه‌جا شده‌اند.

احمد می‌افزاید که از این میان رییس منصوب‌شده طالبان برای فابریکه سمنت جبل‌السراج به دست‌کم ۱۵ تن از کارمندان پیشین این فابریکه ۲۰ روز مهلت داده‌ است تا خانه‌های دولتی را تخلیه کنند. پسر این کارمند بازنشسته فابریکه سمنت توضیح می‌دهد: «تقریباً ۵۰ سال می‌شود که در خانه‌های فابریکه واقع در منطقه سه‌کوتی ولسوالی جبل‌السراج زنده‌گی می‌کنیم. بعد از سقوط نظام جمهوری طالبان دو بار آمدند و برای ما اخطار دادند که خانه‌ها را ترک کنید، اما مردم پشت‌ گوش کردند. این بار رییس فابریکه مردم را جمع کرد و ۱۵ فامیل را اخطار داد که ۲۰ روز وقت دارید تا خانه‌های‌تان را تخلیه کنید.» احمد اضافه می‌کند: «رییس فابریکه سمنت به ما هشدار داده اگر تا پایان مهلت داده‌شده خانه‌ها را تخلیه نکنیم، از زور کار خواهند گرفت.»

رییس فابریکه سمنت‌ جبل‌السراج، مولوی صابر حمزه نام دارد و باشنده اصلی ولایت میدان‌وردک است. بازنشسته‌گان مدعی‌اند که قرار است طالبان افراد وابسته به خود این گروه را که از ولایت‌های دوردست به این ولایت آمده‌اند، در این خانه‌ها جابه‌جا کنند. یک منبع در فابریکه سمنت جبل‌السراج که نخواست نامش در این گزارش ذکر شود، به روزنامه ۸صبح می‌گوید که مولوی حمزه تلاش دارد خانواده‌های معاون و راننده خود و چندین طالب دیگر را در خانه‌های دولتی جابه‌جا کند. منبع می‌گوید: «بهانه‌اش فقط همین است که من اشخاص دیگری را می‌آورم. کسانی‌ را که می‌خواهد در این خانه‌ها جابه‌جا شوند، مشمول معاون، راننده و اعضای دیگر این گروه هستند. خود رییس هم در سابق یک فرمانده نظامی بوده، اما حالا در نقش یک انجنیر، ریاست فابریکه را برایش سپرده‌اند.»

بازنشسته‌گان این فابریکه اما حاضر به ترک خانه‌های دولتی نیستند. یک‌ تن از کارمندان پیشین فابریکه سمنت جبل‌السراج که از ذکر نامش در این گزارش خودداری می‌شود، می‌گوید: «عمر خود را صرف خدمت در این فابریکه کردیم، حق داریم که تا پایان عمر در این خانه‌ها زنده‌گی کنیم. در حال حاضر اگر خود ما باز‌نشسته شده‌ایم، پسران ما در این فابریکه شامل‌اند. فعلاً در شرایطی نیستیم که توان کوچ‌کشی را داشته باشیم. نان سه وقت ما را به‌درستی پیدا کرده نمی‌توانیم، باز چگونه خانه جدید بگیریم؟»

او اضافه می‌کند: «درست است که این خانه‌ها مربوط به فابریکه دولتی می‌باشد، اما این افراد حداقل ۳۰ سال کار کرده‌اند. مردم تمام این خانه‌ها را از هزینه شخصی خود ساخته‌اند. هر کدام دو تا سه اتاق ساخته‌اند.»

طالبان تاکنون به‌گونه رسمی در این مورد ابراز نظر نکرده‌اند.

فابریکه تولید سمنت جبل‎السراج در سال ۱۳۳۷ به ظرفیت تولیدی ۱۰۰ تُن سمنت در ۲۴ ساعت، تاسیس شد و تا سال ۱۳۷۵ خورشیدی فعالیت موثر اقصادی و تولیدی داشت؛ اما در جریان جنگ‌های داخلی فعالیت آن متوقف شد. این فابریکه در اواخر سال ۱۳۹۹ خورشیدی در پى ترمیم مجدد و تجهیز با وسایل مورد نیاز ظرفیت تولیدش از ۲۰ تُن به ۷۰ تُن در روز افزایش یافت، اما پس از حاکمیت دوباره طالبان بر کشور، فعالیت آن دوباره توقف پیدا کرده است. در این فابریکه دست‌کم ۲۰۰ تن کار می‌کردند. بیشتر خانواده‌هایی که در ساحه رهایشی این فابریکه سکونت دارند، یا خودشان کارمند این فابریکه هستند و یا پس از تقاعد پسران‌شان به‌عنوان کارمند در این فابریکه استخدام شده‌اند.

گفتنی ‌است که حدود دو ماه پیش، رییس طالبان برای فابریکه کود و برق در ولایت بلخ نیز به بازنشسته‌گان این فابریکه تولیدی دستور داده بود تا هر چه ‌زودتر خانه‌های دولتی را تخلیه و به این گروه واگذار کنند. در این شهرک، حدود ۴۰۰ خانواده از کارمندان پیشین و فعلی شرکت صنعتی کود و برق زنده‌گی می‌کنند.

هرچند در دوره جمهوریت توافق شده بود تا دولت به کارمندان بازنشسته این فابریکه‌ها زمین و وام بانکی دهد تا برای خود خانه بسازند و خانه‌های دولتی را تخلیه کنند، اما این وعده تاکنون عملی نشده است.

دکمه بازگشت به بالا