محدودیت‌های تازه در غزنی: داکتران زن امتحان دینی بدهند و از اداره امر به معروف جواز کار بگیرند

۸صبح، غزنی

اداره امر به معروف و نهی از منکر طالبان در غزنی در ادامه وضع محدودیت‌های سخت‌گیرانه، به پرستاران زن دستور داده است تا برای ادامه کار در محلات‌شان از این اداره مجوز فعالیت بگیرند. منابع محلی در غزنی می‌گویند که محتسبان اداره امر به معروف و نهی از منکر طالبان این دستور را به‌گونه شفاهی به کارمندان مرکزهای صحی در حومه‌های شهر غزنی ابلاغ کرده‌اند. پرستاران و داکتران زن برای دریافت جواز فعالیت باید حدود ۱۰ هزار افغانی پول نقد بپردازند و آزمون دینی را سپری کنند. کارمندان زن در بخش صحت، این تصمیم طالبان را برنامه‌ای در راستای دل‌سرد ساختن زنان از کار در مرکزهای صحی عنوان می‌کنند. در کنار وضع محدودیت بر زنان، شماری از کارمندان مرد در اداره‌های دولتی در غزنی نیز از وضع محدودیت‌های دست‌وپاگیر از سوی طالبان شکایت دارند. منابع در ریاست معارف غزنی می‌گویند که طالبان فردی را به‌عنوان آمر ارشاد و دعوت این اداره گماشته‌اند که صلاحیت بیشتر از رییس این اداره دارد و در انفکاک کارمندان نیز دست باز دارد. منبع خاطرنشان می‌سازد که همه کارمندان این اداره مکلف‌اند همه‌روزه برای یک ساعت در حلقه آموزش‌های دینی آمر ارشاد و دعوت طالبان اشتراک کنند و در صورتی که یک کارمند دو روز پیهم غیرحاضری کند و یاهم در آزمون دینی ناکام بماند، از وظیفه‌ برکنار می‌شود.

در کنار این، ‌باشنده‌گان شهر غزنی از وضع محدودیت‌های روزافزون و دست‌وپاگیر اداره امر به معروف و نهی از منکر طالبان به ستوه آمده و می‌گویند که محتسبان این اداره به بهانه‌های مختلف از جمله تراشیدن یا کوتاه کردن ریش و اصلاح موی سر، مورد آزار‌و‌اذیت قرار می‌گیرند و در چندین مورد، مالکان سلمانی‌های مردانه از سوی طالبان بازداشت و زندانی شده‌اند.

مریم (نام مستعار) کارمند یکی از مرکزهای صحی دولتی در غزنی است که از سوی یک نهاد مددرسان تمویل می‌شود. او که به‌عنوان پرستار کار می‌کند، در صحبت با روزنامه ۸صبح می‌گوید که در آغاز ماه روان خورشیدی دو تن از محتسبان اداره امر به معروف و نهی از منکر طالبان به این مرکز صحی مراجعه کرده و به مسوول این مرکز ابلاغ کرده‌اند که تصمیم دارند از پرستاران آزمون دینی بگیرند.

همچنان دریافت جواز کار از اداره امر به معروف و نهی از منکر طالبان در غزنی برای داکتران و پرستاران زن اجباری شده است. مریم می‌افزاید: «دو نفر آمدند، به مدیر گفتند که باید تمام پرسونل زن حجاب را مراعات کنند، مریض‌های مرد را زنان معاینه نکنند و در پهلویش طبقه اناث تا آخر همین ماه از دفتر ما اجازه‌نامه بگیرند.» این کارمند صحی تاکید دارد که محتسبان اداره امر به معروف و نهی از منکر طالبان به آنان تذکر داده‌اند که برای سپری کردن یک دوره آزمون دینی نیز آماده باشند و یکی از شرط‌های صدور جواز فعالیت، موفقیت در این آزمون دینی است. پرداخت دست‌کم ۱۰ هزار افغانی مورد دیگری است که نگرانی داکتران و پرستاران زن را در غزنی برانگیخته است.

یکی دیگر از پرستاران زن در غزنی که نخواست نامش در این گزارش ذکر شود، به روزنامه ۸صبح گفت: «وضع محدودیت و قیدگیری از اول آمدن طالبان شروع شده است. یک ‌بار می‌گویند که داکتران زن و مرد در یک کلینیک کار نکنند، گاهی می‌گویند که داکتر زن، ‌مریض مرد را معاینه نکند و این رقم گپ‌ها زیاد است. حالا به جیب داکتر و نرس‌های زن چشم ‌دوخته‌اند که پول بدهید و جواز فعالیت بگیرید. ما یک‌ بار که مقرر ‌شدیم، جواز کار گرفتیم، ‌حالا هر کدام ما یک عالم مشکلات اقتصادی داریم، ‌باز ۱۰ هزار از کجا کنیم به امر به معروف بدهیم.»

از سوی دیگر، ‌محتسبان اداره امر به معروف و نهی از منکر طالبان در غزنی ‌به همه داکتران دندان زن در این ولایت ‌هشدار داده‌اند که حق معاینه و معالجه بیماران مرد را ندارند و در صورت تخلف کلینیک‌های‌شان بسته خواهد شد.

گفتنی است که این تنها کارمندان زن در غزنی نیستند که از وضع محدودیت‌ها و قوانین سخت‌گیرانه اداره امر به معروف و نهی از منکر طالبان شکایت دارند؛ بلکه کارمندان دولت نیز از محدودیت‌ها و سخت‌گیری‌های طالبان به ستوه آمده‌اند. یکی از کارمندان ریاست معارف طالبان در غزنی با حفظ هویتش به روزنامه ۸صبح می‌گوید: «این‌جا ما یک رییس معارف داریم و یک نفر دیگر که صلاحیت بالاتر از رییس دارد. هر روز در اوقات رسمی یک ساعت درس دینی می‌دهد و حاضر شدن در درس هم جبری است. هر کسی که ریش و لنگی داشت، بهترین مامور است و ‌هر کسی که در درس غیرحاضر بود و یا ریش کم  داشت، ‌مستقیم منفک می‌شود. فقط معیار برتری همین دو مورد است و بس.»

این مامورد دولت می‌افزاید که در دو ماه گذشته پنج تن از کارمندان ریاست معارف غزنی به دلیل غیرحاضری دو روز پیهم در صنف درسی و کوتاه کردن ریش، از وظیفه منفک و چند مامور دیگر به‌گونه موقت زندانی شده‌اند.

در کنار این‌همه، طالبان بر سلمانی‌ها نیز قوانین سخت‌گیرانه‌ای وضع کرده‌اند. بر‌بنیاد این قوانین، ‌هیچ باشنده غزنی حق ندارد ریش خود را بتراشد و یا ‌کوتاه کند. اصلاح موی سر نیز طبق آن‌چه طالبان مدل‌های غربی می‌گویند، ممنوع است و متخلف از سوی افراد طالبان توهین، لت‌وکوب و زندانی می‌شود.

قابل ذکر است که طالبان در روزهای پسین در بیشتر ولایت‌ها سخت‌گیری‌های خود را شدت بخشیده‌اند. در آغاز هفته روان، اداره امر به معروف و نهی از منکر طالبان در پروان به آرایشگاه‌های زنانه دستور داد تا زنان پیش از آرایش وضو بگیرند و از مواد باطل‌کننده در هنگام آرایش استفاده نکنند. همچنان همه آرایشگاه‌های زنانه مکلف به داشتن وضوخانه جداگانه شده‌اند. از ولایت تخار نیز گزارش شده که طالبان به رستورانت‌ها هشدار داده‌اند که به زنان بدون‌ محرم اجازه ورود ندهند. پیش از این از ولایت بلخ نیز خبر رسیده بود که گروه طالبان ادای نماز جماعت را اجباری ساخته و در هنگام نماز پیشین و عصر همه دکان‌های شهر مزارشریف را می‌بندد.

این‌همه در حالی است که به‌تازه‌گی اتحادیه اروپا به مناسبت روز زن و وضع محدودیت‌های سخت‌گیرانه از سوی طالبان بر زنان، وزیر امر به معروف و نهی از منکر و ‌وزیر تحصیلات طالبان را تحریم کرده است.

دکمه بازگشت به بالا