بارانهای غیرموسمی و سرازیر شدن سیلاب در فصل بهار همهساله از شهروندان کشور قربانی میگیرد. در روزهای اخیر نیز سرازیر شدن سیلاب در مرکز و ولسوالیهای غور، در کنار تلفات انسانی، زیان هنگفت مالی به باشندهگان محل وارد کرده است. طبق اظهارات منابع محلی، در اثر جاری شدن سیلابها در شهر فیروزکوه و ولسوالیهای تیوره و پسابند ولایت غور، شش تن به شمول چهار زن و یک کودک جان باخته و شش تن دیگر زخمی شدهاند. همچنان دهها خانه رهایشی، صدها جریب زمین زراعتی و دهها باب دکان تخریب شده است.
منابع از منطقه «مدرسه» روستای شرقی شهر فیروزکوه به روزنامه ۸صبح میگویند که سیلابهای آنی در این منطقه جان چهار عضو یک خانواده را گرفته است. در این میان سه زن و یک کودک شاملاند. همچنان یک دختر جوان در پی جاری شدن این سیلابها مفقود شده است. بسمالله، باشنده روستای مدرسه، به روزنامه ۸صبح میگوید: «ساعت 12:00 یا 12:30 بود که یک سیل شدید آمد. کسی به کسی کمک کرده نمیتوانست. همین خانه همسایه ما که زنان بودند، یکی با طفل خود داخل خانه بود و سه سیاسر (زن) دیگر در دم خانه بودند که سیل همه را کشت و یکی را با خود برد. هر کاری کردیم، تا هنوز جنازه او پیدا نشده است.»

سیلاب در منطقه مدرسه شهر فیروزکوه علاوه بر تلفات جانی، خسارات هنگفت مالی نیز برجای گذاشته است. محمدعظیم، باشنده این روستا، میگوید: «۵۰ خانه در همین منطقه تخریب شده که ۲۰ خانه را سیل برداشت و برد و خانههای دیگر هم تمام دارونداری که داشت را سیل برد. فقط دیوارهای خانهها باقی مانده. بند آب بود که مردم از آن استفاده میکردند، آن را هم سیل تخریب کرد. کانالهای آب دو طرف همین قریه بود که مسافت هر کدام آن یک کیلومتر بود، آنها را هم سیل تخریب کرد.» این باشنده محل میافزاید: «راههای رفتوآمد منطقه تخریب شده. باغها، درختهای مثمر و غیرمثمر از بین رفته و تقریباً بیش از هزار جریب زمین زراعتی که گندم کشت شده بود، از بین رفته. زندهگی مردم را سیل با خود برده است.»
همچنان باشندهگان منطقه کاکری ولسوالی پسابند غور میگویند که اگر نهادهای مددرسان به وضعیت آنان رسیدهگی نکنند، مردم این منطقه تلف خواهند شد. براساس اظهارات باشندهگان منطقه کاکری، سیلابها در این منطقه حدود ۱۰۰ دکان، دهها منزل مسکونی، یک باب مدرسه، یک باب مسجد جامع و هزار جریب زمین زراعتی را تخریب و نزدیک به ۱۰۰ راس دام را تلف کرده است.
عبدالحی، یکی از باشندهگان منطقه کاکری ولسوالی پسابند، میگوید که بارش شدید ژاله و به دنبال آن سیلاب آنی سبب وارد شدن خسارات جانی و مالی به باشندهگان این منطقه شده است. به گفته او، در ظرف چند ساعت معدود همه داروندار مردم نیست و نابود شده است. عبدالحی توضیح میدهد: «چاشت روز بود، یک دفعه ژاله گرفت. بسیار ژالههای کلان و تیز میبارید. هنوز نیم ساعت تیر نشده بود که یک سیل آمد و مردم همه حیران ماندند. فقط همینقدر شد که هر کسی بتواند خود را از دکان بیرون بیندازد و به فکر جان خود شود. بسیار سیل کلان بود. خانههای مردم را خراب کرد، کل دکانهای بازار تخریب شد.»

این باشنده کاکری میافزاید: «از منطقه ما یک زن و یک مرد جان باختهاند. یک مسجد جامع بود در همین منطقه و مدرسه، هر دو تا را سیل خراب کرد. دیگر اینکه در همین بازار ما حدود ۱۰۰ دکان بود که هر دکان تقریباً بین پنج تا هشت لک افغانی خسارهمند شده است. حتا دخلهای پول را سیل برد و کتابچههای حساب دکانداران که تمام حسابوکتاب در آن بود، از بین رفت. یک هوتل هم بود در بازار که آن هم ویران شده است.»
عبدالحی همچنان توضیح میدهد: «زمینهای مردم زیاد خراب شد. همه گندم کشت کرده بودند، نصف آن را برد و نصف دیگرش را لای زده. تقریباً بیشتر از دو هزار جریب زمین زیر کشت در منطقه ما بود که از بین رفت. نزدیک به ۱۰۰ تا گوسفند، شش گاو و ۲۰ تا ۳۰ تا بره و بزغاله که تا حالا معلومات داریم، تنها از همین قریه ما در سیل رفته است.»
عبدالقدوس، باشنده دیگر منطقه کاکری، از جاری شدن سیلابها متضرر شده است. او میگوید: «فعلاً هیچ چیزی نداریم؛ نه آرد، نه روغن، نه کمپل و نه هیزم. از موسسات میخواهیم که عاجلتر به ما یک آرد و روغن چیزی کمک کنند.»
سیلابها در شمار دیگری از روستاهای ولسوالی پسابند ولایت غور نیز زیان مالی هنگفتی برجای گذاشته است. محمدجمعه، باشنده منطقه دهن دورودی، به روزنامه ۸صبح میگوید: «قریه ما هم خیلی سیلاب زده و مردم را خسارهمند کرده. ۱۰۰ من زمین آبی را که گندم کشت کرده بودیم، از بین برده. دو سه گاو را برده و باغهای منطقه را خراب کرده. تنها ۲۰۰ درخت سپیدار را از قریه ما سیل برده.»

سیلابهای آنی در غور خسارات هنگفت مالی به باشندهگان مرکز و ولسوالیهای این ولایت وارد کرده است. باشندهگان ولسوالی تیوره غور نیز جاری شدن سیلابها را فاجعهبار توصیف میکنند و میگویند که همه کشتزارهای آنان در اثر سرازیر شدن سیلاب از بین رفته است. آنان میگویند که به شمول روستاهای سرسبد، ارسمه، سپیدارک، یخن بالا و سرپنک در چندین قریه دیگر این ولسوالی که در مسیر رودخانه عمومی قرار دارند، کشت و زراعت آنان نابود شده است.
محمدسلیم، یکی از باشندهگان ولسوالی تیوره ولایت غور، میگوید: «در قریه سپیدارک، یخ بالا و سرپنک پنج پل عمومی خراب شده که یک قریه را به قریه دیگر وصل میکردند. جویهای آب بود که زمینهای زراعتی خود را مردم آبیاری میکردند، هفت تا هشت جوی. سه منزل مسکونی و بیشتر از 10 باغ که درختهای مثمر داشت و درختهای غیرمثمر بیشتر از 10 هزار درخت نیست و نابود شد.» این باشنده تیوره علاوه میکند: «چندین حلقه چاه آب، سولرها، زمینهای زراعتی که زیر کشت غلهجات، علوفهجات و سبزیجات قرار داشت، از بین رفته که حدوداً ۱۰۰ هکتار زمین بوده است.»
مقامهای طالبان در غور وارد شدن تلفات انسانی و زیان مالی به باشندهگان منطقه مدرسه شهر فیروزکوه و منطقه کاکری ولسوالی پسابند این ولایت را تایید کردهاند، اما در مورد خسارات وارده در ولسوالی تیوره چیزی نگفتهاند. طالبان همچنان از برگزاری نشست اضطراری در آینده نزدیک به منظور رساندن کمکهای اولیه به آسیبدیدهگان سیلاب پسین در غور، خبر دادهاند. هنوز روشن نیست که در این نشست اضطراری چه تصمیمی گرفته خواهد شد و نهادهای مددرسان چه زمانی به کمک آسیبدیدهگان خواهند شتافت.