جای‌گزین تازه برای کوکنار؛ خرما در هلمند نتیجه مثبت داده است

۸صبح، هلمند

هلمند از ولایت‌هایی است که آب بیشتر دارد و حدود بیش از ۸۰ درصد باشنده‌گان آن مشغول کشاورزی‌اند. شماری از باغ‌داران در ولسوالی نادعلی این ولایت از چند سال به این‌ سو به پرورش درخت‌های خرما روی آورده‌اند. این باغ‌داران می‌گویند که درخت‌های خرما در هلمند نتیجه مثبت داده است و آنان می‌توانند از باغ‌های خود حاصلات خوبی به دست بیاورند. به گفته کشاورزان باتجربه، در صورتی که احداث‌ باغ‌های خرما در این ولایت ترویج شود و کشاورزان مورد حمایت قرار بگیرند، خرما می‌تواند جای‌گزین خوبی برای خشخاش باشد.

ولی‌داد، مالک یک باغ خرما در ولسوالی نادعلی است که مدتی در ایران مشغول باغ‌داری بوده است. او در صحبت با روزنامه ۸صبح می‌گوید که درخت خرما در ۱۹ ماه میوه می‌دهد و مصرف آن کمتر از خشخاش و غلات است. ولی‌داد می‌افزاید که در باغ خود ۲۰ اصله درخت خرما دارد و امسال از هر درخت حدود ۱۰۰ کیلوگرام محصول برداشته است.

ولی‌داد درباره غرس نخل و برداشت خرما اطلاعات کافی دارد و مدت ۲۰ سال در باغ‌های خرمای ایران کار کرده است. او می‌گوید: «آب‌و‌هوای ولایت هلمند برای ترویج باغ‌های خرما مناسب است. از این‌ رو باغ‌داران در بسیاری از مناطق این ولایت خواهان احداث باغ خرما هستند؛ زیرا مزیت خرما نسبت به سایر غلات بیشتر است. هزینه‌های باغ خرما کم است و همچنین نیاز به آب کمتر دارد.»

احمدجان، مالک یک باغ دیگر خرما در ولسوالی نادعلی است. او نهال‌های خرما را از ایران آورده و در گوشه‌ای از باغ خود چهارده اصله نخل پرورش داده است. احمدجان می‌گوید: «اگر دولت به دهقانان این ولایت در قسمت ایجاد باغ‌های خرما کمک کند، مردم مجبور نخواهند شد به کشت خشخاش روی بیاورند.» این کشاورز می‌افزاید: «اگر مردم باغ خرما بسازند، مطمیناً اقتصاد کشاورزان بهبود می‌یابد.»

نورعلی، تاجر خرما در شهر لشکرگاه، مرکز ولایت هلمند، می‌گوید که یک کیلو خرمای مرغوب که از کشورهای همسایه به این ولایت آورده می‌شود، حدود ۱۰۰ افغانی به فروش می‌رسد. او نیز می‌گوید، در صورتی که کشاورزان در داخل کشور به کاشت و پرورش درخت خرما بپردازند، سود خوبی به دست می‌آورند؛ زیرا به باور او، شهروندان کشور علاقه زیادی به مصرف خرما دارند.

در همین حال احمدولی ولی، کارشناس مسایل کشاورزی در شهر لشکرگاه، می‌گوید که خرما نه‌تنها یک غذای خوب است، بلکه در داروها نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد. آقای ولی می‌افزاید که درخت خرما در مناطق مرتفع رشد می‌کند و زمین کمتری نیاز دارد. به گفته او، اگر کاشت درخت خرما در این ولایت رواج یابد و به‌صورت حرفه‌ای کوددهی شود، کشاورزان هرگز به کاشت خشخاش مجبور نخواهند شد. احمد‌ولی ولی علاوه می‌کند: «این وظیفه دولت است که در زمینه احداث باغ‌های خرما به کشاورزان آموزش تخصصی فراهم کند و در احداث باغ‌ به کشاورزان کمک کند.»

با این حال، مسوولان ریاست زراعت، آبیاری و مال‌داری زیر اداره طالبان در هلمند می‌گویند که در سال ۱۴۰۲ خورشیدی حدود ۵۰۰ جریب زمین در این ولایت به باغ‌های خرما اختصاص یافته است. مولوی زین‌الله زاهد، رییس زراعت، آبیاری و مال‌داری طالبان برای این ولایت، در صحبت با رسانه‌ها گفته است که شماری از کشاورزان این ولایت پس از صدور فرمان رهبر طالبان مبنی بر منع کاشت خشخاش، به احداث باغ‌های خرما روی آورده‌اند. زین‌الله زاهد همچنان افزوده است که سال آینده بیش از ۵۰۰ جریب زمین برای باغ‌های خرمای تجارتی اختصاص خواهد یافت که طرح آن به وزارت زراعت، آبیاری و مال‌داری زیر کنترل گروه طالبان ارایه شده است.

درخت‌ خرما به‌طور معمول در مناطق گرمسیر رشد می‌کند. افزون بر هلمند، باغ‌های خرما در ولایت ننگرهار نیز نتیجه خوبی داده است. اکنون بیشتر باغ‌داران در ولایت‌های جنوبی به پرورش درخت‌های خرما روی می‌آورند؛ زیرا می‌گویند این درختان مصرف کمتر و محصول بیشتر دارد. خرما در گرمای تابستان به پخته‌گی می‌رسد. این نخستین بار است که باغ‌داران هلمند از درخت‌های خرما حاصل گرفته‌اند. شهروندان کشور علاقه زیادی به خرما دارند. خرما در حال حاضر از کشورهای عربی و ایران وارد افغانستان می‌شود. خرمای ولایت‌های هلمند و ننگرهار به‌تازه‌گی وارد بازار شده، اما به حدی نیست که نیاز بازار را برطرف بسازد.

دکمه بازگشت به بالا