غنی: با طالبان نباید مانند یک دولت مشروع برخورد شود

۸صبح، کابل: محمداشرف غنی، رییس جمهور کشور می‌گوید که با طالبان باید مانند «یک گروه» برخورد شود و نباید به این گروه مانند یک دولت مشروع نگریسته شود.

آقای غنی این مطلب را شام روز یک‌شنبه، بیست‌وهفتم اسد، در دیدار با دینگ شیجون، نماینده ویژه چین برای افغانستان و پاکستان مطرح کرده است. به نقل از یک خبرنامه ارگ، رییس جمهور غنی برخورد فراتر از «یک گروه» با طالبان را، خلاف اصول و موازین بین‌المللی و کشور چین خوانده است.

این در حالی است که چندی قبل یک هیأت از گروه طالبان به رهبری ملا برادر از چین دیدار کرده است. ظاهراً اشاره‌ رییس جمهور غنی به این دیدار هیأت طالبان از چین بوده است. به همین ترتیب یک هیأت از گروه طالبان در روزهای عید به اوزبیکستان سفر کرد. نحوه پذیرایی از این هیأت از سوی اوزبیکستان نیز خشم وزارت خارجه افغانستان را بر انگیخته بود. 

آقای غنی در این دیدار هم‌چنان به نماینده ویژه چین برای افغانستان و پاکستان گفته است: «طالبان هنوز هم به حیث یک گروه تروریستی، روابط نزدیک با شمار زیادی از شبکه‌های تروریستی در افغانستان به شمول جنبش ترکستان شرقی(ETIM) دارند.» چین مدعی است که جنبش ترکستان شرقی قصد فعالیت تروریستی را در خاک چین دارد.

از جانب دیگر، رییس جمهور غنی گفته است که گروه طالبان بر هیچ یکی از ولایت‌های افغانستان نفوذ و کنترل ندارد و ادعای‌ این گروه مبنی بر نفوذ داشتن بر چند فیصد خاک افغانستان، دور از حقیقت است.

او اظهار امیدواری کرده است که امضای تفاهم‌نامه ابتدایی امریکا و طالبان، زمینه مذاکرات مستقیم دولت و طالبان را فراهم کند. او افزوده است: «نظام جمهوری ما هیچ‌گاه زیر بحث با یک گروه قرار نخواهد گرفت و طالبان مجبور هستند که یک راه حل سیاسی را انتخاب کنند و این گروه هرگز نمی‌تواند که یک نظام بزرگ را سقوط دهد.»

به گفته او، طالبان هنوز هم به کشتار غیرنظامیان ادامه می‌دهند و تدوام «حملات تروریستی» این گروه، بزرگترین مانع پروسه صلح است و خواست مردم افغانستان را برای پیش‌برد مذاکرات با طالبان تضعیف می‌کند و اراده دولت برای سرکوب طالبان را قوی‌تر می‌سازد.

از جانب دیگر، نماینده ویژه چین برای افغانستان و پاکستان در دیدار با رییس جمهور غنی گفته که کشورش امیدوار است: «طالبان خواست مردم افغانستان را قبول کنند و با طرف اصلی که حکومت افغانستان است، وارد مذاکرات شده، آتش‌بس نمایند و وارد زنده‌گی سیاسی شوند.»

روابط افغانستان و پاکستان

بخشی از محورهای دیدار رییس جمهور با نماینده چین، روابط افغانستان و پاکستان بوده است. چین پیش از این بارها گفته است که روی پاکستان نفوذ دارد و این کشورها را وادار می‌کند تا در امر مبارزه با تروریسم و روند صلح افغانستان همکاری کند.

رییس جمهور غنی به دینگ شیجون گفته است که تا هنوز پاکستان به صورت جدی برای کاهش خشونت و در روند صلح افغانستان همکاری نکرده است و «حمایت پاکستان هنوز هم از طالبان ادامه دارد و این گروه بدون پناه‌گاه و حمایت پاکستان، دوام نمی‌آورد.»

به گفته او، دولت افغانستان با رهبری پاکستان مذاکراتش را آغاز کرده و باور دارد که هیچ کشور به شمول پاکستان، افغانستان طالبانی را نمی‌خواهند و این گروه آیینه عقب‌گرایی و بدبختی است.

 رییس جمهور غنی در این دیدار آماده‌گی افغانستان را برای عادی‌سازی روابطش با پاکستان اعلام کرده و نیز گفته است که امیدوار است، پاکستان مسأله کمشیر با هند را به پروسه صلح افغانستان ربط ندهد.

از جانب دیگر، نماینده چین گفته است خواهان تأمین روابط نزدیک میان افغانستان و پاکستان است و حاضر است در بهبود روابط این دو کشور کمک کند.

دکمه بازگشت به بالا