در پی حمله طالبان به جلریز صدها خانواده آواره شدند

در پی حمله تهاجمی گروه طالبان به پوستههای نیروهای پولیس محلی در بخش غربی ولسوالی جلریز ولایت میدانوردک، صدها خانواده آواره شدند. مقامات محلی میدانوردک میگویند که جنگجویان گروه طالبان روز جمعه، اول سنبله، به پوستههای پولیس محلی مستقر در مناطق «تکانه» و «آسیاب خاکباد» این ولسوالی حمله کردند. به گفته مقامات محلی میدانوردک، این حمله تا ناوقت جمعهشب گذشته با شدت تمام دنبال شد، اما بامداد روز شنبه فروکش کرد. طبق معلومات منابع محلی، «تکانه» و «آسیاب خاکباد» دو محله تاجیکنشین و هزارهنشین در بخش ورودی روستاهای نسبتاً بزرگ «سیاهخاک» و «سرچشمه» قرار دارد. خانوادههایی که در پی تشدید این جنگ از این دو روستای جلریز مجبور به ترک خانههای خود شدهاند، به ولسوالیهای حصه اول بهسود، مرکز بهسود و ولایتهای بامیان و دایکندی رفتهاند.
عبدالغنی، ولسوال حصه اول بهسود، در همجواری ولسوالی جلریز، به روزنامه ۸صبح گفت که سیل آوارهگان از ولسوالی جلریز به سوی ولسوالی حصه اول بهسود ساعت چهار بعدازظهر جمعه به راه افتاد و تا ساعت دوازده جمعهشب ادامه یافت. عبدالغنی افزود که شمار آوارهگانی که از جنگ جلریز به ولسوالی حصه اول بهسود گریختهاند، به ۲۷۰ خانواده میرسد. به گفته او، این آوارهگان در حال حاضر در اماکن دولتی، مساجد و خانههای مسکونی مردم به سر میبرند. ولسوال حصه اول بهسود تأکید کرد که تلاشها برای همکاری و کمک به این آوارهگان در جریان است.
مقامات محلی بامیان نیز میگویند که بخشی از آوارهگان جنگ جلریز به شهر بامیان آمدهاند و روند سروی و رسیدهگی به آنها نیز آغاز شده است. عبدالرحمن احمدی، سخنگوی والی بامیان، میگوید که طبق معلومات ابتدایی، دستکم ۴۲ خانواده از روستاهای سیاهخاک و سرچشمه ولسوالی جلریز به شهر بامیان پناه آوردهاند و این رقم احتمال دارد افزایش پیدا کند. احمدی افزود که گزارشها حاکی از سرازیرشدن آوارهگان بسیاری به بامیان است، اما تا زمانی که به صورت دقیق سروی صورت نگیرد، تعداد این آوارهگان مشخص نخواهد شد.
شمار آوارهگانی که به ولسوالی مرکز بهسود و همچنان ولایت دایکندی گریختهاند، نیز مشخص نیست. با این حال، منابع محلی میگویند که در پی فروکش کردن جنگ، شماری از آوارهگان دوباره به جلریز برگشتهاند. شماری از هوتلداران به سخنگوی والی بامیان گفتهاند که برگشت بعضی از خانوادهها را به سوی خانههایشان در جلریز مشاهده کردهاند. اما ولسوال حصه اول بهسود میگوید، خانوادههایی که به این ولسوالی پناه آوردهاند، تا کنون تصمیمی برای بازگشت ندارند.
طبق معلومات یک باشنده ولسوالی جلریز، به نام حبیبالله عطایی، تمامی ساکنان سرچشمه و سیاهخاک در پی حمله طالبان به پوستههای پولیس محلی در منطقه آسیاب خاکباد، خانههای خود را ترک کردند و به سمت ولسوالی حصه اول بهسود گریختند. او افزود که فعلاً جنگ خاموش شده است، ولی مردم جرئت نکردهاند به خانههای خود برگردند.
وزارت دفاع ملی، آوارهگی مردم در پی حمله طالبان به پوستههای پولیس محلی در بخش غربی ولسوالی جلریز را تأیید میکند. فواد امان، معاون سخنگوی وزارت دفاع ملی، میگوید به دلیل آنکه جنگ در نزدیکیهای ساحات مسکونی اتفاق افتاده است، بخشی از مردم محل مجبور به ترک خانههای خود شدهاند. او افزود که گروه طالبان عمدتاً از مردم ملکی به عنوان سپر و از خانههای مسکونی به حیث سنگر استفاده میکند و در چنین حالتی وقتی افراد این گروه وارد روستاها میشوند، مردم چارهای جز ترک خانههای خود نمیبینند.
فواد امان از جانب دیگر به مردم اطمینان داد که وضعیت امنیتی در جلریز به زودی بهبود خواهد یافت و زیاد نگران نباشند. او گفت که وزارت دفاع ملی همزمان با اجرای حملات هوایی، از طریق زمین نیز نیروی کمکی به ولسوالی جلریز فرستاده است. طبق معلومات امان، در جریان درگیریای که روز جمعه بین دو طرف به وقوع پیوست، شش جنگجوی طالبان کشته و هفت جنگجوی دیگر این گروه زخمی شدهاند. معاون سخنگوی وزارت دفاع ملی تأکید کرد که رییس ستاد ارتش کشور روز شنبه به نیروهای ارتش دستور داده است تا هرچه زودتر ناامنیها در جلریز را مهار کنند و زمینه بازگشت مردم به خانههایشان را فراهم سازند.
در همین ارتباط، محبالله شریفزی، سخنگوی والی میدانوردک، میگوید که وضعیت در ولسوالی جلریز به حالت عادی برگشته و حمله گروه طالبان عقب زده شده است. به گفته او، در حملهای که جنگجویان طالبان جمعهشب به پوستههای پولیس محلی در این ولایت داشتند، دو جنگجوی این گروه کشته شدهاند. او از جانب دیگر، آوارهگی مردم در پی این حمله را تأیید نکرد. شریفزی به روزنامه ۸صبح گفت: «آوارهگی مردم شایعه است. مردم در جای خود هستند. تا هنوز چیزی در این باره برای ما گزارش نشده است.»
اباسین سروری، ولسوال جلریز، میگوید که جنگجویان طالبان از بهار امسال تا کنون چندینبار به پوستههای نیروهای امنیتی در این ولسوالی حمله کردهاند و شدیدترین حمله این جنگجویان جمعهشب گذشته بود که دفع شد. به گفته سروری، جنگجویان طالبان جمعهشب گذشته به پوسته نیروهای پولیس محلی در منطقه «آسیاب خاکباد» حمله کردهاند و در پی این حمله دو نفر از این نیروها کشته شدهاند. اباسین سروری درباره آوارهگی مردم گفت: «درست است که تهدیدات امنیتی موجود است، اما وضعیت آنقدر بد هم نیست که مردم در فیسبوکها مینویسند. در سرچشمه وضعیت خوب است، اما در صورتی خراب میشد که پوسته آسیاب خاکباد سقوط میکرد.» او تأکید کرد که در این پوسته فعلاً نیروهای پولیس محلی هستند و در همکاری با مردم در برابر هرگونه حمله آماده دفاع و مقاومتاند.
ولسوال جلریز از جانب دیگر از کمبود نیروهای نظامی در این ولسوالی شکایت کرد. اباسین سروری به روزنامه ۸صبح گفت که برای مبارزه با طالبان و تأمین بهتر امنیت، نیاز است تا یک کندک از نیروهای اردوی ملی در مربوطات «تکانه» و «سیاهخاک» این ولسوالی جابهجا شود. او گفت که فعلاً یک کندک ۴۰ نفری از نیروهای ارتش در مقر این ولسوالی حضور دارد و این شمار نیرو برای حفظ امنیت جلریز کافی نیست.
در شش ولسوالی میدانوردک جنگ جریان دارد
حضور جنگجویان گروه طالبان در ولایت میدانوردک در همسایهگی کابل پررنگ توصیف میشود. حسینعلی بلیغ، عضو شورای ولایتی میدانوردک، میگوید که از مجموع هشت ولسوالی میدانوردک، در شش ولسوالی آن جنگ به صورت همیشه جریان دارد. او گفت که در یک ارزیابی کلی، گروه طالبان نسبت به دولت بخش بیشتری از اراضی میدانوردک را در اختیار دارد. به گفته بلیغ، کارمندان ادارات دولتی حتا در دو کیلومتری میدانشهر، مرکز ولایت میدانوردک، نیز امنیت ندارند و این نشان از حضور پررنگ طالبان در این ولایت دارد.
نفیسه سیلی وردک، عضو دیگر شورای ولایتی میدانوردک، نیز تأیید میکند که جنگ در این ولایت تقریباً سراسری است. به گفته او، طالبان در کنار ولسوالی جلریز، در ولسوالیهای دایمرداد، جغتو، چک، نرخ و سیدآباد این ولایت نیز با نیروهای دولتی درگیر هستند. خانم وردک افزود که امنیت در ولسوالیهای حصه اول بهسود و مرکز بهسود رضایتبخش است و طالبان به این دو ولسوالی تا هنوز راه نیافتهاند.
دو شاهراه به نامهای نمبر یک و نمبر دو از میدانوردک میگذرد. این دو عضو شورای ولایتی میدانوردک میگویند که وضعیت شاهراههای نمبر یک و نمبر دو نیز خوب نیست و طالبان هرازگاهی بر این شاهراهها تسلط مییابند. شاهراه نمبر یک میدانوردک، کابل را به ولایات جنوبی، جنوبغربی و غرب کشور وصل میکند. به همین ترتیب، شاهراه نمبر دوی میدانوردک کابل را به ولایات مرکزی دایکندی، بامیان و همچنان غور متصل میسازد. بخشهایی از این شاهراهها پیش از این توسط طالبان تخریب شده است.