افزایش ناامنیها در بلخ؛ شکایت از «کمبود» پولیس و تجهیزات

به دنبال افزایش ناامنیها در ولایت بلخ، مقامهای محلی در این ولایت از کمبود تجهیزات نظامی و نیروی امنیتی پولیس شکایت دارند. مقامهای مسوول در این ولایت میگویند که تشکیلات کنونی پولیس برای رفع تهدیدات در این ولایت کافی نیست و نهادهای امنیتی باید تشکیلات امنیتی بلخ را گسترش دهند.
منیراحمد فرهاد، سخنگوی والی ولایت بلخ، روز جمعه، یکم سنبله در صحبت با روزنامه ۸صبح گفت که وضعیت امنیتی بلخ از دو سال به اینسو رو به بحران بوده است. به گفته او طالبان در جریان دو سال گذشته مصروف جلب و جذب و تجهیز نیروهایشان بودهاند. اکنون به گفته سخنگوی والی بلخ گروه طالبان «ماشین جنگی»شان را تکمیل کرده و تحرکات نظامیشان را در این ولایت افزایش دادهاند. همچنان آقای فرهاد اضافه کرد که گروه طالبان با تجهیزات و امکانات پیشرفتهای مجهز اند. از این رو، او بیان داشت که نیروهای امنیتی به دلیل کمبود امکانات و تجهیزات و همچنان کمبود پرسونل پولیس در این ولایت، توانایی مقاومت در برابر این گروه را ندارند.
سخنگوی والی بلخ تشکیلات کنونی پولیس را برای این ولایت ناکافی دانست. او گفت که تشکیلات پولیس از سال ۱۳۸۴ است و این تشکیلات اکنون برای رفع تهدیدات امنیتی ولایت بلخ کافی نیست. به گفته او: «این تشکیلات جوابگوی نیازمندی بلخ را ندارد، یک ولسوالی که نزدیک به۱۰۰ قریه دارد ولی در سطح ولسوالی تشکیلات نیروی پولیس به ۴۹ نفر میرسد. این تعداد نفر در شرایط کنونی کفایت نمیکند. پولیس ما هم از لحاظ کمیت و هم از لحاظ کیفیت و تجهیزات نیازمند است.» با این حال آقای فرهاد بیان داشت که موضوع کمبود پرسونل پولیس و کمبود تجهیزات را با مقامهای امنیتی در مرکز در میان گذاشته است. به گفته او به رغم اینکه مقامهای وزارت دفاع و وزارت امور داخله برای بهبود کیفیت و کمیت پولیس وعده دادهاند، اما تا اکنون این وعدهها از سوی مقامهای امنیتی عملی نشده است.
از سویی هم آقای فرهاد وضعیت امنیتی در مرکز شهر را خوب توصیف کرد، اما افزود که شماری از ولسوالیهای این ولایت با تهدیدات بلند امنیتی روبهرو اند. سخنگوی والی بلخ علاوه کرد که اکنون گروه طالبان عملاً در شش ولسوالی سرگرم جنگ با نیروهای امنیتی است. او دلیل افزایش ناامنی در ولایت بلخ را جنگ نیابتی کشورهای دیگر دانست. او گفت که اکنون طالبان به منظور پیشبردن اهداف این کشورها در صدد ناامن ساختن ولایت بلخاند. او گفت: «طالبان قصد دارند که ولسوالیهای چمتال و چاربولک را به سقوط مواجه کنند و به بادارانشان یادآوری کنند که توانایی سقوط دادن یک ولسوالی یا دو ولسوالی را دارند.»
ولایت بلخ یکی از ولایتها امن در شمال کشور به شمار میرفت. این ولایت از دو سال به اینسو گواه تحرکات گروههای «مخالف مسلح دولت» است. این ولایت ۱۴ ولسوالی دارد که از این میان هفت ولسوالی آن با تهدیدات بلند امنیتی روبهرو است. به گفته سخنگوی والی: «ولسوالیهای دولتآباد، چمتال، چاربولک، شولگره، زاری، کشنده و بلخ از جمع ۱۴ ولسوالی بلخ اند که با تهدیدات بلند امنیتی روبهرو استند.» منیراحمد فرهاد، سخنگوی والی این ولایت از ادامه این روند هشدار داد و گفت که اگر این وضعیت ادامه پیدا کند، روحیه سربازان ضعیف خواهد شد و توانایی مقابله با گروه طالبان را از دست خواهند داد.
این در حالی است که در تازهترین مورد، پنجشنبهشب، سیویکم اسد گروه طالبان به ولسوالی چمتال بلخ حمله کرد. در این حمله کریم اختری، معاون امنیت این ولسوالی کشته و دو تن از نیروهای اردوی ملی زخمی شدهاند. همچنان به گفته مقامهای محلی بلخ، در این نبرد پنج طالب کشته و سه تن دیگر زخمی شدهاند.
ولسوال زاری ولایت بلخ نیز شاهد یک در جریان دو روز گذشته شاهد یک رویدادی امنیتی بوده است. قول اردوی شاهین در شمال اعلام کرده است که در نتیجه «ضربات» پیاپی نیروهای هوایی، نزدیک به ۷۰ طالب در این ولسوالی کشته شدهاند. این رویدادها نشان از حضور گروه طالبان در ولسوالیهای بلخ است.
در همین حال شماری از اعضای شورای ولایتی بلخ از افزایش ناامنیها در این ولایت ابراز نگرانی میکنند. آنها میگویند که طالبان تحرکات نظامیشان در این ولایت را به شکل گسترده افزایش داده و در صدد سقوط این ولایتاند.
ذبیحالله کاکر، عضو شورای ولایتی بلخ در صحبت با روزنامه ۸صبح گفت که وضعیت امنیتی در شماری از ولسوالیهای بلخ وخیم است. او افزود که طالبان از چندی به اینسو تحرکاتشان در این ولایت را افزایش دادهاند. او بیان داشت که اگر این تحرکات سرکوب نشود، طالبان به داخل شهر مزار شریف نفوذ میکنند. آقای کاکر تصریح کرد که طالبان از ولایتهای همجوار ولایت بلخ به این ولایت سرازیر شدهاند و در صدد سقوط این ولایتاند.
از سوی دیگر، این عضو شورای ولایتی بلخ علاوه کرد که ادامهی ناامنی در این ولایت، سایهی تاریک روی زندهگی باشندهگان ولایت بلخ گذاشته است. به گفته او باشندهگان هفت ولسوالی که جنگ به شکل گسترده در آنها جریان دارد، مجبور به ترک خانههایشان شدهاند. این باشندهگان به مرکز شهر مزار و ولایتهای همجوار بلخ پناهنده شدهاند.
ذیبحالله کاکر همچنان افزود که نیروهای محلی ولایت بلخ انگیزهی مبارزه در برابر گروه طالبان را ندارند. او هشدار داد، در صورتی که به وضعیت بلخ توجه جدی نشود، ممکن است به دست طالبان سقوط کند.
محمدصالح مرادی تنی دیگر از اعضای شورای ولایتی است. آقای مرادی وضعیت امنیتی بلخ را نگرانکننده توصیف کرد. او گفت که اکنون گروه طالبان ۹۰ درصد ولسوالیهای چاربولک، بلخ، چمتال و زاری را تحت تصرف خود در آورده است. این عضو شورای ولایتی بلخ افزود که حکومت تنها ساختمان این ولسوالیها را در اختیار دارد. با این حال او حکومت مرکزی را متهم کرد که ولایت بلخ را به فراموشی سپرده است. او گفت با وجودی که از چندی به اینسو طالبان به طور گسترده به تحرکات نظامیشان افزودهاند، اما حکومت در برابر این تحرکات خاموشی اختیار کرده و عملیات هوایی و زمینی را علیه این گروه اجرا نمیکند.
با تلاشهای مکرری که برای تماس با مقامهای وزارت امور داخله در این باره داشتیم، موفق نشدیم، اما در همین حال وزارت دفاع از سرکوب نیروهای «مخالف مسلح» در ولایت بلخ و شمال کشور خبر میدهد. محمدزبیر عارف، معاون سخنگوی وزارت دفاع در صحبت با روزنامه ۸صبح گفت که امنیت شمال به ویژه امنیت ولایت بلخ برای حکومت مرکزی در اولویت قرار دارد. معاون سخنگوی وزارت دفاع تأکید کرد که این وزارت در یک هفته اخیر برای سرکوب و نابودی دشمن در چندین ولسوالی ولایت بلخ، عملیات گسترده نظامی را انجام داده است. او اطمینان داد که این وزارت هر ولایت را که با تهدید دشمن روبهرو باشد را شناسایی و با قاطعیت عمل میکند.
از سوی دیگر او کمبود تجهیزات نیروهای امنیتی در این ولایت را رد کرد. معاون سخنگوی وزارت دفاع ملی گفت که نیروهای دفاعی و امنیتی در ولایت بلخ، از نگاه تجهیزات و امکانات، کمبودی ندارند. او افزود که اکنون قول اردوی ۲۰۹ شاهین با تمامی تجهیزات و امکانات در این ولایت مستقر است و عملیات گسترده را در برابر «مخالفان مسلح دولت» اجرا میکند.