کمیسیون مستقل انتخابات: انتخابات آزمایشی موفقانه برگزار شد

مسوولان کمیسیون مستقل انتخابات از برگزاری انتخابات آزمایشی در مقر این کمیسیون خبر می‌دهند و می‌گویند، این روند به گونه‌ی موفقانه سپری شده است. آنان هم‌چنان می‌افزایند که این روند آزمایشی در حضور نهادهای ناظر و نماینده‌گان احزاب سیاسی عملی شده است.

میرزامحمد حق‌پرست، از سخنگویان کمیسیون مستقل انتخابات در صحبت با روزنامه ۸صبح گفت، انتخابات آزمایشی پس از چاشت روز چهارشنبه،‌ بیست و هفتم سنبله برای یک ساعت در کمیسیون مستقل انتخابات برگزار شد و هیچ مشکل تخنیکی در آن دیده نشد. آقای حق‌پرست هم‌چنان افزود: «در این روند آزمایشی، نماینده‌گان احزاب سیاسی، اعضای جامعه‌ی مدنی و نهادهای ناظر بر روند انتخابات حضور داشتند.»

آن‌چنانی که مسوولان کمیسیون مستقل انتخابات می‌گویند، در این روند آزمایشی از آغازین مراحل رأی‌دهی تا انتقال داده‌های رأی‌دهنده‌گان به سیستم مرکزی اطمینان حاصل شده است. آنان خاطرنشان می‌سازند در مراکزی که خدمات شبکه‌های مخابراتی فراهم باشد، روند رأی‌دهی و انتقال اطلاعات هر رأی‌دهنده در مدت زمان چهل ثانیه به سیستم مرکزی کمیسیون مستقل انتخابات، صورت خواهد گرفت. سخنگوی کمیسیون مستقل انتخابات گفت: «بر اساس این آزمایش، در هر دو دقیقه سه رأی‌دهنده می‌توانند رأی‌شان را به صندوق بریزند و اطلاعات‌شان به سرور مرکزی انتقال یابد.»

این در حالی است که از دستگاه‌های انگشت‌نگاری در انتخابات پارلمانی سال گذشته نیز استفاده شده است. یافته‌های نهادهای ناظر بر روند انتخابات نشان می‌دهد که روند رأی‌دهی بین سه تا پنج دقیقه زمان نیاز دارد. نهادهای ناظر گفته‌اند که در روز رأی‌دهی، ماموران انتخاباتی باید در گام نخست هویت هر رأی‌دهنده و درستی شناس‌نامه او را بررسی کنند و سپس مشخصات دو شست، عکس چهره، عکس شناس‌نامه و «استیکر» نصب شده روی شناس‌نامه‌ی رأی‌دهنده‌گان را در دستگاه انگشت‌نگاری ثبت کنند.

مسوولان کمیسیون مستقل انتخابات اما تاکید می‌کنند که روند انتخابات آزمایشی نشان می‌دهد که مشخصات هر رأی‌دهنده در ظرف ۴۰ ثانیه درج دستگاه خواهد شد. آنان هم‌چنان می‌افزایند، در صورتی که در محلات رأی‌دهی ازدحام بیش‌تر باشد، کارمندان این کمیسیون می‌توانند هر رأی‌دهنده را در مدت زمان ۳۰ ثانیه مرخص کنند.

کمیسیون مستقل انتخابات در حالی از موفقیت برگزاری انتخابات آزمایشی در حضور نماینده‌گان نهادهای ناظر و احزاب سیاسی خبر داده است که شماری از احزاب سیاسی و نهادهای ناظر انتخابات از برگزاری این روند آزمایشی اظهار بی‌خبری می‌کنند. یوسف رشید، رییس اجرایی بنیاد انتخابات آزاد و عادلانه افغانستان می‌گوید، برای برگزاری انتخابات آزمایشی از نهاد آنان دعوت نشده است. هم‌چنان نعیم ایوب‌زاده، رییس بنیاد انتخابات شفاف افغانستان (تیفا) می‌گوید، سیستم مرکزی کمیسیون مستقل انتخابات با مشکل تخنیکی روبه‌رو است و یافته‌های این روند آزمایشی معتبر پنداشته نمی‌شود. هم‌چنان نوررحمان اخلاقی، عضو حزب جمعیت اسلامی ‌افغانستان به تایید سخنان رییس بنیاد تیفا می‌گوید، در آخرین تماسش با شرکت درمالوگ آلمانی، نماینده این شرکت گفته است که نرم‌افزار تازه تا کنون در سیستم مرکزی کمیسیون مستقل انتخابات نصب نشده است.

این در حالی است که برگزاری انتخابات آزمایشی به منظور شناسایی خلاهای احتمالی در برگزاری انتخابات ریاست جمهوری مهم شمرده می‌شود. حبیب‌رحمان ننگ، رییس عمومی‌ دبیرخانه کمیسیون مستقل انتخابات از این پیش گفته بود که این روند آزمایشی یک ماه پیش از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری برگزار خواهد شد. اکنون اما، نصب نشدن نرم‌افزار تازه در سیستم مرکزی کمیسیون مستقل انتخابات سبب شده است که این روند آزمایشی با تأخیر اجرا شود.

بحث نصب نرم‌افزار تازه در سیستم مرکزی پس از آن مطرح شد که مسوولان کمیسیون مستقل انتخابات در یک نشست مشترک با نماینده‌گان احزاب سیاسی و نهادهای ناظر دریافتند که دستگاه‌های انگشت‌نگاری توانایی جلوگیری از آرای تکراری را ندارد. گفته می‌شود که نماینده شرکت فراهم‌کننده دستگاه‌های انگشت‌نگاری نیز نقص این دستگاه‌ها را پذیرفته و گفته است پیش از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری، نرم‌افزار تازه‌ای را در سیستم مرکزی کمیسیون مستقل انتخابات نصب خواهد کرد تا در صورتی که دستگاه‌ها نتوانند جلو آرای تکراری را بگیرند، سرور مرکزی بتواند آرای تکراری را شناسایی و حذف کند. نماینده‌گان احزاب سیاسی، کمیسیون مستقل انتخابات و شرکت درمالوگ آلمانی در این مورد توافق کرده‌اند.

بر اساس تقویم کمیسیون مستقل انتخابات، قرار است انتخابات ریاست جمهوری تا شش روز دیگر در ششم میزان با استفاده از دستگاه‌های انگشت‌نگاری برگزار شود. اداره‌ی تدارکات ملی نزدیک به ۴۰ هزار دستگاه انگشت‌نگاری از یک شرکت آلمانی به نام درمالوگ خریداری کرده است.

از سویی هم، ایالات متحده امریکا و اتحادیه‌ی اروپا خواهان برگزاری «انتخابات شفاف و با اعتبار» در افغانستان شده اند. وزارت خارجه امریکا در بیانیه‌ای تصریح کرده است که ایالات متحده و سایر کشورهای کمک‌کننده به افغانستان به صورت مکرر از حکومت و نهادهای انتخاباتی خواسته‌اند که مقدمات لازم برای یک انتخابات با اعتبار و شفاف را فراهم کنند. هم‌چنان فدریکا موگرینی، مسوول روابط خارجی و نماینده‌ ویژه اتحادیه‌ اروپا، در یک تماس تلفنی که به روز چهارشنبه، ۲۷ سنبله، با محمداشرف غنی، رییس جمهوری کشور داشت، ابراز امیدواری کرده است که انتخابات ریاست ‌جمهوری افغانستان در «فضای آرام و به گونه‌ی شفاف و عادلانه» برگزار شود.

دکمه بازگشت به بالا