ناامنی در فراه تشدید می‌شود

۸صبح، هرات: طالبان یک روز قبل با حمله‌ی گسترده بر مواضع دولتی در ولایت فراه، در این ولایت غوغا برپا کردند. گزارش‌ها نشان می‌دهد که دسته‌های چند نفری طالبان از سه استقامت شرق، شمال و غرب در دو نوبت شب‌هنگام و صبح‌هنگام بر این ولایت حمله کرده، اما در نهایت پس از چند ساعت درگیری با قبول تلفات سنگین عقب‌نشینی کرده‌اند. والی فراه در گفت‌وگو با روزنامه ۸صبح از امکان حمله‌ی مجدد طالبان بر مواضع دولتی در این ولایت سخن می‌زند، اما تأکید می‌کند که تلفات سنگینی به این گروه وارد شده است.

فرماندهی پولیس فراه شمار کشته‌‌های طالبان را ۶۱ نفر خوانده که در بین‌شان چند فرمانده کلیدی این گروه هم دیده می‌شوند.

در آماری که فرماندهی پولیس این ولایت اعلام کرده، نام‌های مولوی نوراحمد چکانی، مسوول استخبارات طالبان، مولوی داوود، مولوی فاضل و ملا غفار از فرماندهان کلیدی طالبان دیده می‌شود.

محب‌الله محب، سخنگوی پولیس فراه، با تأیید این آمار گفته است که ۲۵ طالب هم در این حمله زخمی شده‌اند. به گفته‌ی وی، در این درگیری دو سرباز پولیس ملی جان باخته و چهار تن دیگر زخم برداشته‌اند.

 

چگونه‌گی آغاز و انجام حمله

حمله‌ی طالبان به شهر فراه حوالی ساعت چهار صبح دیروز جمعه از سه طرف شرق، غرب و شمال بر مواضع دولتی آغاز شد. بر بنیاد اطلاعات رسیده به ۸صبح، جنگ‌جویان طالب در گروه‌های ده‌ها نفری نخست از سمت شرق بر مناطق «ریگی» و «قلعه زمان» حمله کرده، اما با مقاومت شدید نیروهای دولتی روبه‌رو شده و با قبول تلفات سنگین عقب‌نشینی کرده‌اند. هم‌زمان دسته‌های مختلف دیگر جنگ‌جویان طالب از سمت غرب در مناطق «باغ‌پل» و «باغ نو» با پیش‌روی به سمت شهر، بر مواضع دولتی آتش گشوده‌اند. در این حمله طالبان موفق شدند که مرکز جلب و جذب ارتش را زیر کنترل گرفته و بخش‌هایی از آن را آتش بزنند. افراد این گروه هم‌چنان توانستند سمت چهارم حوزه‌ی امنیتی پولیس را سقوط دهند.

منابع محلی به ۸صبح گفته‌اند که از سمت شمال هم طالبان با حمله بر منطقه‌ی «حیدر‌قلی» وارد شهر فراه شده و به پیش‌روی ادامه دادند. مقاومت نیروهای امنیتی در فراه تا جایی ادامه یافت که نیروهای هوایی به کمک نیروهای زمینی آمده و طالبان را مجبور به عقب‌نشینی کردند. در نهایت حوالی ظهر روز جمعه، طالبان با قبول تلفات سنگین، از منطقه متواری شدند.

گزارش‌ها هم‌چنان می‌رساند که طالبان علاوه بر حمله بر مرکز شهر، در منطقه‌ی «دارآباد» در هشت کیلومتری شمال‌غرب شهر فراه، بر مواضع دولتی آتش گشودند، اما در نهایت با مقاومت نیروهای خیزش مردمی عقب زده شدند. بر اساس گفته‌های شاه‌محمود نعیمی، سرپرست شورای ولایتی فراه، برادر عبدالستار حسینی، عضو شورای ملی کشور که فرمانده خیزش مردمی در روستای «دارآباد» می‌باشد، زخم برداشته است.

پیش از این روز پنج‌شنبه‌ هفته‌ی گذشته هم طالبان بر ولسوالی «اناردره» حمله کرده و توانستند با استقرار در برخی مناطق مسکونی، بر مواضع دولتی آتش‌باری کنند. اطلاعات نشان می‌دهد که طالبان هنوز در مناطق مسکونی مستقر هستند، اما نتوانسته‌اند این ولسوالی را به کنترل خود در‌آورند.

 

اوضاع ناآرام فراه

عبدالجبار ثابت، والی فراه، در گفت‌وگوی تلفنی با روزنامه‌ی ۸صبح از خط مقدم جنگ تأیید کرده‌ است که بیم حمله‌ی مجدد طالبان وجود دارد. آقای ثابت می‌گوید که حمله‌ی طالبان به شکست کامل انجامیده و در عملیات نیروهای مشترک داخلی و خارجی، دست‌کم سه فرمانده کلیدی طالبان از پای در‌آمده‌اند.

والی فراه می‌افزاید که برای دفع حملات بیش‌تر طالبان بر این ولایت، آماده‌گی کامل وجود دارد. او وعده سپرده است که این بار تلفات بیش‌تری به طالبان وارد خواهد شد.

در سوی دیگر شاه‌محمود نعیمی، سرپرست شورای ولایتی فراه، به روزنامه‌ی ۸صبح می‌گوید که وضعیت امنیتی در ولایت فراه نگران‌کننده است. او هم تأکید می‌کند که با وجود آرامش نسبی پس از حمله، بیم آن وجود می‌رود که طالبان با حمله‌های بیش‌تر تلفات سنگینی بر مردم و نیروهای امنیتی وارد کنند. وی می‌افزاید که مردم با حمایت از نیروهای دولتی، روحیه‌ی جنگی علیه طالبان گرفته‌اند و در موقع نیاز پا به پای نیروهای امنیتی ایستاده خواهند شد.

 

انگیزه‌ی طالبان برای کنترل فراه

فراه در غرب کشور از ولایت‌های استراتژیک به شمار می‌رود. اطلاعات نشان می‌دهد که تغییر استراتژی طالبان در حمله بر ولایت فراه جهت گرفتن مواضع بیش‌تر به دستور شورای کویته در پاکستان صورت گرفته است. فراه هم‌چنان معبر بزرگ مواد مخدر به حساب می‌رود و مافیای منطقه‌ای در ترانزیت مواد مخدر دست بالایی در این ولایت دارند.

بر بنیاد اطلاعات، از دو سال قبل تا کنون شورای کویته در طرح بزرگ نظامی خود در پی انتقال پایگاه از هلمند به فراه شده است و حملات کنونی طالبان بر مواضع دولتی در فراه نشان از همین طرح دارد؛ طرحی که اگر انجام یابد، قدرت طالبان را در ولایت‌های هرات، غور و بادغیس افزایش خواهد داد.

محمدنعیم غیور، از نظامیان پیشین کشور، به این نظر است که با هر حمله‌ی طالبان بر فراه، نیروی جنگ‌جویان این گروه زیاد می‌شود و هر بار با استراتژی جدید جنگی بر مناطق مختلف فراه حمله می‌کنند.

آقای غیور به این نظر است که تغییر جغرافیای جنگ طالبان از هلمند به فراه و گسترش دادن دامنه‌ی جنگ توسط این گروه، به هدف نشان دادن قدرت این گروه به طرف دیگر مذاکره‌کننده در میز صلح است. وی تأکید می‌کند که توان نیروهای نظامی در فراه باید افزایش داده شود.

با تمام این‌ها بر اساس اطلاعات فرماندهی پولیس فراه، جنگ‌جویان گروه طالبان به روستاهای دور و نزدیک ولسوالی‌های انار‌دره و پشت کوه این ولایت عقب‌نشینی کرده‌اند و درگیری نیروهای دولتی با طالبان در این دو ولسوالی جریان دارد.

گفتنی است که از مجموع ۱۰ ولسوالی فراه، دست‌کم شش ولسوالی این ولایت زیر تهدید مستقیم طالبان قرار دارد.

دکمه بازگشت به بالا