هجوم ملخها در بادغیس؛ کشاورزان توان مبارزه با آفتهای طبیعی را ندارند
۸صبح، بادغیس

همزمان با زیانی که کشاورزان از بابت خشکسالی متحمل میشوند، هجوم ملخها آفت دیگری است که دهقانان بادغیس را نگران کرده است. بادغیس از ولایتهایی است که زندهگی باشندهگان آن با زراعت و مالداری گره خورده است. براساس اظهارات کشاورزان، کشتزارهای دستکم چهار ولسوالی این ولایت از جمله جوند، تگابعالم، دره بوم و بالامرغاب از هجوم ملخها زیان دیده است. به گفته زمینداران، در هر کشتزاری که ملخهای مراکشی هجوم بیاورند، هیچ نباتی حاصل نخواهد داد؛ زیرا این حشرهها همه نباتات سبز رنگ را میبلعند. این کشاورزان بهگونه انفرادی توان مبارزه با ملخها را ندارند. آنان از وزارت زراعت و سازمانهای حامی کشاورزان میخواهند تا در امر مقابله با این پدیده طبیعی به آنان یاری برسانند.
سیفالله، کشاورز در ولسوالی جوند ولایت بادغیس است. او در صحبت با روزنامه ۸صبح میگوید: «ملخ آفتی است که به محضی به علف و گندم و جو برسد، کلاً کشت و علف را از بین میبرد. ملخها امسال بسیار زیاد شده و در قریه جوند که سر بزنید، گپ از حمله ملخهاست، مردم همه حیران ماندهاند که چه کنند، هیچ توجه هم نمیشود.»
این کشاورز توضیح میدهد که ملخها نظر به نوعیت و چگونهگی هجوم به انواع مختلف دستهبندی میشوند. او میافزاید: «به کشتی که ملخ برسد او کشت از دست میرود، به هر جایی که درآمد به هر چوک گندم و جوی که میدرآیند، پاک میخورند و [آن کشتزار] دیگر هیچ حاصل نمیدهد. ملخها به هر کشتی که میچسپند سبزی را پاک میخورند. این یک نوع ملخ است و ملخهای دیگر زمانی حمله میکنند که گندم خشک باشد. به نزدیک خوشه گندم میآیند و خوشه را قلم میکنند و خوشه میافتد به زمین. خلاصه بگم که ملخ بسیار آفت بد است. به هر منطقه که رفت، همه را خراب میکند.»
عبدالبصیر، کشاورز دیگری در ولسوالی تازهتاسیس تگابعالم در بادغیس است. او میگوید: «همه زحمتهایی که کشیدم از بین رفت و با خاک یکسان شد. امسال با دلپری از زمستان که در منطقه ما برف زیاد کرد، باز کشت زیاد کردم، اما این آفت ملخ به داخل کشتها افتاد و ما را دربهدر کرد.» عبدالبصیر میافزاید: «گفتم سال آباد میآید، ۴۰ من گندم کشت کردم و ۱۰ من جو. علفهایی هم داشتیم بهخاطر مال و مالداری خود. اما این ملخها دو هفته میشود که داخل کشت افتاده و دیگر حاصل ازش به دست نمیآید.»
این کشاورز که از برداشت حاصلات زمینهای زراعتیاش دست شسته است، علاوه میکند: «زندهگی من به دهقانی و کشت و زراعت تیر میشود. از همین دهقانی یک خانواده ۱۱ نفری را نان میدهم، این هم امسال از تاثیر آفت ملخ این رقم شد، نمیدانم چیه به سر و کله خود بزنم.»
کشاورزان ولایت بادغیس در حالی از هجوم ملخها به کشتزارهایشان شکایت دارند که سازمان خوراکه و زراعت ملل متحد (فائو) با نشر اعلامیهای گفته است که هشت ولایت افغانستان که به دلیل کشتزارهای گسترده بهعنوان سبد گندم افغانستان شناخته میشوند، در معرض هجوم ملخهای مراکشی قرار گرفتهاند. این سازمان از مشاهده ملخهای مراکشی در ولایتهای بادغیس، تخار، بدخشان، سرپل، بغلان و سمنگان هشدار داده و افزوده است، در صورتی که جلو هجوم این حشرات گرفته نشود، کشاورزان با فاجعه بزرگ روبهرو خواهند شد.
با این حال، کشاورزان در بادغیس از عدم همکاری ریاست زراعت زیر اداره طالبان و نهادهای دیگر شکایت دارند. به گفته آنان، با وجود این که چهار ولسوالی این ولایت گواه هجوم گسترده ملخهاست، ریاست زراعت تنها در شماری از روستاهای دو ولسوالی یک مقدار دواپاشی کرده است.
مقامهای محلی طالبان در بادغیس اما از راهاندازی کارزار مجادله علیه ملخها خبر دادهاند. ریاست زراعت، آبیاری و مالداری طالبان در بادغیس گفته است که روند مجادله علیه آفت ملخها از سوی این ریاست در همکاری با باشندهگان محل در ولسوالیهای جوند و بالامرغاب آغاز شده است. به گفته دستاندرکاران این ریاست، سه تیم از بخش مدیریت حفاظت نباتات این ریاست مصروف مبارزه با این آفت هستند و قرار است ملخهای مضره توسط این تیم کنترل شوند تا حاصلات کشاورزان از حمله ملخها مصون بماند.