انفجار در کابل؛ ایجاد ترس در انتخابات یا امتیازخواهی در میز صلح؟

حسیب بهش

در سومین روز خونین کابل، انفجار موتربمب در ورودی حوزه ششم امنیتی ۱۴ کشته و ۱۴۵ زخمی برجا گذاشت. در این حمله، علاوه بر شماری از غیر‌نظامیان، آمر حوزه ششم امنیتی نیز زخم برداشته است.

هم‌زمان با نزدیک شدن روزهای عید و آغاز یافتن هشتمین دور مذاکرات صلح در قطر، شهر کابل شاهد انفجار بزرگی بود. در این انفجار که روز چهارشنبه، ۱۶ اسد رخ داد، ۱۴ تن کشته شده و ۱۴۵ تن دیگر زخم برداشتند. این حمله توسط یک موتر مملو از مواد انفجاری در قراول آمریت حوزه ششم امنیتی پولیس در غرب شهر کابل صورت گرفت.

حوزه ششم امنیتی در کنار یک مکتب نظامی متعلق به وزارت دفاع ملی موقعیت دارد.  گفته می‌شود که به دلیل شدت این انفجار، شمار زیادی از شیشه‌های دکان‌ها و خانه‌های مسکونی تا شعاع چند کیلومتری شکسته است. مسوولیت این حمله را طالبان بر‌عهده گرفته‌اند.

شهر کابل در روزهای اخیر، شاهد سه انفجار بوده است. در انفجار روز یک‌شنبه بر موتر حامل کارمندان تلویزیون خورشید، دو نفر کشته و سه نفر دیگر زخمی شدند. هرچند مسوولیت آن را کسی برعهده نگرفت، اما پیش از این، طالبان رسانه‌ها را تهدید کرده بود که در صورت نشر تبلیغات بدون منبع و ضد اهداف این گروه،‌ آنان را مورد هدف قرار خواهد داد.

به همین ترتیب، روز دوشنبه بر موتر کارمندان معینیت مبارزه با مواد مخدر وزارت امور داخله در مربوطات حوزه یازدهم پولیس حمله شد که در نتیجه آن پنج کارمند این اداره کشته و هفت کارمند دیگرش زخمی شدند.  

این در حالی است که در عملیات پاک‌سازی کابل از داعش، دو انتحارکننده کشته شدند و سه کارخانه واسکت انتحاری نیز نابود شد. این عملیات نیمه‌های سه‌شنبه‌شب در ناحیه‌های هشتم و پانزدهم آغاز شد و تا نیمه‌روز چهارشنبه ادامه داشت. گفته شده است که این عملیات به دلیل وجود خانه‌های مسکونی در ساحه زمان طولانی را در بر گرفته است.

پس از اعلام قطع‌نامه نشست بین‌الافغانی در دوحه، میزان حملات مخالفان مسلح بر شهرها، به ‌ویژه کابل، افزایش یافته است. پیش از این نیز در حمله بر دفتر روند سبز در کابل، ۲۰ نفر کشته شده و ۵۰ نفر دیگر زخم برداشته بودند.

واکنش‌ها به حملات کابل

حملات اخیر مخالفان حکومت در شهر کابل با واکنش‌های تند مسوولان حکومتی و نهادهای بین‌المللی روبه‌رو شده است. شماری از آنان می‌گویند که طالبان با اجرای حملات در روزهای اخیر، می‌خواهند روند انتخابات را با چالش روبه‌رو کرده و در مذاکرات صلح امتیاز بگیرند.

ارگ ریاست جمهوری با نشر خبرنامه‌ای انفجار روز چهارشنبه در کابل را محکوم کرده و آن را «وحشیانه» خوانده است. در خبرنامه آمده است که طالبان برای امتیازگیری در گفت‌وگوهای صلح، بالای افراد ملکی و تاسیسات عام‌المنفعه حملات تروریستی را انجام می‌دهند.

ریاست اجراییه حکومت وحدت ملی نیز با نشر خبرنامه‌ای، انفجار روز گذشته در کابل را با الفاظی تند محکوم کرده و آن را «عمل جنایت‌کارانه» خوانده است. در خبرنامه ریاست اجراییه آمده است که طالبان با انجام دادن این حملات، در صدد برهم زدن انتخابات و ایجاد رعب و وحشت میان مردم‌اند.

صلاح‌الدین ربانی، وزیر امور خارجه، نیز با نشر پُستی در صفحه فیس‌بوکش، این حمله را محکوم کرده است. آقای ربانی نوشته است که در آستانه عید و در شرایطی که همه تلاش‌های ملی و بین‌المللی در راستای تأمین صلح عادلانه و سراسری متمرکز است، مخالفان حکومت خانواده‌های زیادی را در سوگ عزیزان‌شان نشانده و جنایت دیگری را در فهرست جنایات‌شان افزودند.

در همین حال، دفتر معاونت اول ریاست جمهوری با نشر خبرنامه‌ای، حمله روز چهارشنبه در کابل را تقبیح کرده است. در اعلامیه به نقل از عبدالرشید دوستم آمده است که طالبان هم‌زمان با نزدیک شدن روزهای عید و صدمین سال‌روز استقلال کشور، برای ایجاد رعب و وحشت در میان مردم تلاش می‌کنند. وی از نیروهای امنیتی خواسته است که تلاش‌های‌شان را برای ردیابی تروریست‌ها، شدت بخشند. در خبرنامه هم‌چنان آمده است که تکرار این حملات می‌تواند تلاش‌ها و زحمات شبانه‌روزی نیروهای دفاعی و امنیتی ما را زیر سوال ببرد.

امرالله صالح، رییس روند سبز و معاون تیم دولت‌ساز، در صحفه فیس‌بوکش نوشته است که «دشمن تلاش دارد که انسان‌کشی و قتل‌عام را وسیله امتیازگیری بسازد.» وی هم‌چنان با انتقاد از شماری سیاسیون نوشته است، سیاسیونی که در روزهای دشوار به جای سهم‌گیری در دفع دشمن، متوسل به روحیه‌شکنی و انتقاد می‌شوند، عمل آنان چوکات وطن‌دوستی و مصلحت سیاسی ندارد. وی از مخاطبانش خواسته است که «به‌ جای خنجر زدن»، از نیروهای امنیتی به شکل همه‌‌جانبه حمایت کنند.

فضل‌هادی مسلمیار، رییس مجلس سنا، نیز با نشر پُستی در صفحه فیس‌بوکش، انفجار اخیر کابل را تقبیح کرده و آن را عملی «غیرانسانی» خوانده است. وی نوشته است که طالبان با این حمله، پروژه خون‌ریزی مردمان بی‌گناه را به دستور بیگانه‌گان به پیش می‌برند. وی در ادامه نوشته‌اش، از عمل‌کرد نیروهای امنیتی تقدیر و برای طالبان آرزوی نابودی کرده است.

هم‌زمان با این، دفتر هیأت معاونت سازمان ملل متحد یا یوناما نیز از تهدید افراد ملکی از سوی طالبان در جریان پروسه انتخابات ابراز نگرانی کرده است. در خبرنامه‌ی نشر شده از سوی این دفتر،‌ آمده است که حملات مستقیم بر مراکز رای‌دهی و اشتراک‌کننده‌گان ملکی در پروسه انتخابات، نقض صریح قانون بین‌المللی است و عاملین هم‌چو جرایم باید پاسخگو باشند.

حملات گروه‌های مخالف حکومت به شهرهای کشور در حالی افزایش یافته است که قرار است تا چند روز دیگر، از صدمین سال‌روز استقلال کشور نیز تجلیل شود. این در حالی است که کمپین‌ها برای انتخابات ریاست جمهوری نیز ادامه دارد و قرار است انتخابات به تاریخ ۶ میزان برگزار شود.

دکمه بازگشت به بالا