وزارت مالیه: بسته ۸.۷ میلیاردی برای خودکفایی مورد تایید جامعهی جهانی است
حسیب بهش

وزارت مالیه در واکنش به گفتههای عبدالله عبدالله، نامزد انتخابات ریاست جمهوری میگوید که جامعه جهانی در کنفرانس ژنیو خواستار تهیه بستهی سرمایهگذاری شده بود که بتواند افغانستان را به خودکفایی برساند. پیش از این عبدالله عبدالله، رییس اجرایی حکومت وحدت ملی و یک تن از نامزدان انتخابات ریاست جمهوری در مناظرهی آریانا نیوز گفته بود که پیشنهاد قرضهی هشت میلیارد دالری وزارت مالیه افغانستان که توسط همایون قیومی ارایه شده بود، از سوی جامعه جهانی رد شده است.
مسوولان در وزارت مالیه روز سهشنبه، ۲۶ سنبله در واکنش به گفتههای عبدالله عبدالله میگویند که این اداره بسته ۸.۷ میلیارد دالری را در همکاری با سایر نهادهای حکومتی و همآهنگی بانک جهانی در نشست روشهای تولید خوب فعلی یا «GCMB» پیشنهاد کرده است که مورد تایید جامعهی جهانی قرار گرفته است. به گفته آنان، این بسته برای خودکفایی کشور بوده و مقداری از آن را سرمایهگذاران خصوصی میپردازند.
شمروزخان مسجدی، سخنگوی وزارت مالیه میگوید که این برنامه براساس استراتژی خودکفایی با حضور رییس اجرایی حکومت وحدت ملی در نشست ژنیو پیشکش شده است. وی افزود که جامعه جهانی در این نشست، خواستار تهیهی بسته خودکفایی در عرصههای مختلف شد که بتواند افغانستان را به سوی خودکفایی سوق دهد.
آقای مسجدی علاوه کرد که در مجلس «GCMP» بسته ۸.۷ میلیارد دالری تهیه شد که هدف آن خانهسازی، انرژی و اتصال منطقهای بوده است. وی افزود که قرار شد از میان این مقدار پول، ۳.۵ میلیارد آن سهم سکتور خصوصی باشد و باقی آن را حکومت از طریق گرفتن قرضه یا منابع داخلی فراهم و تطبیق کند. او علاوه کرد که این بسته مورد موافقت جامعه جهانی قرار گرفته است.
همزمان با این، آقای مسجدی تصریح کرد که حکومت در نظر دارد این مقدار پول را از چندین منبع تمویل کند. وی قروض سهل و درازمدت، عواید داخلی و سرمایهگذاری توسط حکومت از طریق مشارکت عامه را سه منبع مورد نظر حکومت برای این بسته نامید.
سخنگوی وزارت مالیه افزود که این بسته را با چندین مرجع، از جمله بانک انکشاف آسیایی، بانک انکشاف اسلامی، بانک اروپایی، بانک زیربنای آسیایی، صندوق پول سعودی و صندوق پول قطر در میان گذاشتهاند و آنان وعده دادهاند که بسته را مورد بررسی قرار خواهند داد. آقای مسجدی اضافه کرد که از شریک ساختن این اطلاعات حدود یک تا دو ماه میگذرد و این مراجع وقت بیشتری برای بررسی و در میانگذاری نظرهایشان خواستهاند. او افزود که تعهد خاصی از این نهادها دریافت نکردهاند، اما تیمهای تخنیکی وزارت مالیه این موضوع را تعقیب میکنند.
پیش از این داکتر عبدالله عبدالله در مناظره با آریانانیوز گفته بود که همایون قیومی سرپرست وزارت مالیه، طرح قرضه هشت میلیارد دالری وزارت مالیه را ترتیب کرده و گفته بود که دیگر به کمکهای بینالمللی نیاز ندارد. آقای عبدالله ادعا کرده بود که جامعهی جهانی در نشست «GCMP» با این طرح موافقت نکرده است. گفتنی است که قرار بود محمداشرف غنی، رییس جمهور کشور و نامزد انتخابات ریاست جمهوری نیز در این مناظره شرکت کند، اما وی با نشر اعلامیهای، از حضور در این مناظره انصراف داد.
برنامهی خودکفایی اقتصادی
مسوولان وزارت مالیه دو ماه پیش گفته بودند، روی برنامه خودکفایی اقتصادی کار میکنند که بر اساس آن، در آینده به خودکفایی در عرصههای مختلف دست یابند.
همایون قیومی، سرپرست این وزارت در این نشست گفته بود که از مجموع ۸.۷ میلیارد دالر، ۵.۵ میلیارد آن در بخش زراعت، ۱.۷ میلیارد آن در بخش خانهسازی و ۱.۳ میلیارد نیز در بخش انرژی برق سرمایهگذاری خواهد شد. وی تأیید کرد که موضوع سرعتدهی برنامههای اقتصادی، حدود ۱۰ ماه پیش در کنفرانس ژنیو آغاز شده بود.
همزمان با این، آقای قیومی افزود که از مجموع ۸.۷ میلیارد دالر، بیش از ۵ میلیارد آن از سوی حکومت و باقیمانده از سوی سکتور خصوصی سرمایهگذاری خواهد شد. وی در ادامه گفته بود که تطبیق این بستهی اقتصادی حدود نُه سال را در بر میگیرد و با آغاز آن، یک میلیون شغل نیز در کشور ایجاد خواهد شد.
به گفتهی سرپرست وزارت مالیه، علاوه بر ترویج باغهای میوه، کانالهایی نیز در این بخش اعمار خواهد شد. او اضافه کرد که در کنار ساختوساز در بخش برقهای آفتابی و پارکینک کنار جادهها، اعمار بندها و شفاخانهها نیز در این بسته جا دارد. مسوولان وزارت مالیه در آن زمان هدف «بسته سرمایهگذاری اقتصادی و مالی» را کاهش فقر و رسیدن به خودکفایی اقتصادی و مالی خوانده بودند.