محمد محقق به تکت انتخاباتی «ثبات و هم‌گرایی» به رهبری عبدالله عبدالله پیوست

۸صبح، کابل: منابعی به ۸صبح می‌گویند، پس از رای‌زنی‌های فراوان، سرانجام محمدمحقق توافق کرد که به تکت انتخاباتی ثبات و همگرایی به رهبری داکتر عبدالله عبدالله بپیوندد. امید میثم، از سخنگویان ریاست اجرایی کشور به صورت رسمی پیوستن محمدمحقق را به تیم ثبات و همگرایی تایید کرد و گفت که قرار است فردا جمعه این موضوع به گونه‌ای رسمی همگانی شود.

پیش‌نویس توافق‌نامه پیوستن حزب وحدت اسلامی مردم افغانستان به رهبری محمد محقق به دسته انتخاباتی «ثبات و هم‌گرایی» به رهبری عبدالله عبدالله در جریان چند روز گذشته آماده شده بود و آقایان محقق و عبدالله، امروز پنج‌شنبه، ۳۱ اسد،در مورد آن توافق کردند.

محمد ناطقی و قادر سکندری از سوی محمد محقق و نور رحمان اخلاقی و آقای بلخی از سوی تیم ثبات و همگرایی در جریان روزهای گذشته روی این موافقت نامه کار کرده و آن را نهایی کرده‌اند.

با این حال منابع در مورد جایگاه آقای محقق در تکت ثبات و همگرایی گفت:« در کلیت در بدنه‌ی حکومت به صورت متعادل و با درنظرداشت اشتراک همه طرف‌ها آقای محقق نیز سهم شان را بر اساس اصل شایسته‌سالاری دارند. اما در کلیت آقای محقق از آرمان و اهداف تیم ثبات و همگرایی حمایت کرده است.»

این منبع در مورد این که آیا با پیوستن محمدمحقق در تکت انتخاباتی ثبات و همگرایی ساختار این تیم دست‌خوش تغییر خواهد شد یا خیر، چنین تصریح کرد:« ساختار کنونی تیم از نظر حقوقی قابل تغییر نیست اما برای آقای محقق یک جایگاه بلند، متناسب و با سهم متعادل نظر به همه طرف‌های دیگر در نظر گرفته شده است.»

پیشتر یک منبع دیگر به ۸ صبح گفته بود که جایگاه محمد محقق در دسته انتخاباتی «ثبات و هم‌گرایی» هم‌سطح صلاح‌الدین ربانی رییس حزب جمعیت اسلامی، محمدکریم خلیلی رهبر حزب وحدت اسلامی و عبدالرشید دوستم رهبر حزب جنبش ملی در نظر گرفته شده است. به گفته منبع، ترکیب اصلی دسته انتخاباتی «ثبات و هم‌گرایی» در پی این توافق دست‌خوش تغییر نخواهد شد.

از سویی هم ستاد انتخاباتی ثبات و همگرایی با نشر خبرنامه‌ای اعلام کرد:« تیم ثبات و همگرایی به رهبری داکتر عبدالله عبدالله و حزب وحدت اسلامی مردم افغانستان به رهبری محمد محقق با در نظرداشت وضعیت حساس فعلی کشور، بادرک مسوولیت‌های بزرگ ملی،‌ برای تقویت وحدت ملی و تضمین یک افغانستان متحد، سربلند، قوی و پرافتخار توافق کردند تا در انتخابات ریاست جمهوری ۱۳۹۸ مشترکآ به مبارزه بپردازند.»

در این خبرنامه آمده که «رهبری ثبات و همگرایی درحالی‌که از حمایت محمد محقق از ثبات و همگرایی به گرمی استقبال می‌کند، این تحول را نقطه‌ی عطفی در مبارزات انتخاباتی این جریان می‌داند.» در خبرنامه از احتمال پیوستن «احزاب، جریان‌ها و شخصیت‌ّهای با نفوذ ملی به این جریان» نیز خبر داده شده است.

محمد محقق پیش از این در دسته انتخاباتی «صلح و اعتدال» به ریاست محمدحنیف اتمر معاون دوم بود. او اکنون با تصمیم پیوستن به دسته انتخاباتی «ثبات و هم‌گرایی» نشان داد که دسته انتخاباتی «صلح و اعتدال» تا ۳۸ روز مانده به انتخابات دیگر قابل بازسازی نیست.

دسته انتخاباتی «صلح و اعتدال» به دلیل اختلاف دیدگاه بین اعضای ارشد این دسته انتخاباتی بر سر ایجاد پست نخست‌وزیری در صورت پیروزی در انتخابات آتی دچار فروپاشی شد؛ هرچند تا کنون هیچ یک از اعضای ارشد این دسته انتخاباتی فروپاشی آن را رسماً تأیید نکرده‌ است.

گفته شده است که عطامحمد نور و محمدیونس قانونی از اساس‌گذاران دسته انتخاباتی «صلح و اعتدال» خواستار ایجاد پست نخست‌وزیری در حکومت آینده در صورت پیروزی این دسته در انتخابات ششم میزان بودند. در مقابل اما گفته شده است که محمدحنیف اتمر با این طرح مخالفت کرده است.  

پیش‌تر دسته انتخاباتی «صلح و اعتدال» گفته بود که پیکارهای انتخاباتی خود را به دلیل استفاده بی‌رویه دسته انتخاباتی «دولت‌ساز» به ریاست محمداشرف غنی از امکانات دولتی و مهندسی انتخابات پیش‌رو توسط تیم حاکم و تهدیدات بلند امنیتی آغاز نکرده است.

عطامحمد نور تا کنون درباره پخش خبر فروپاشی دسته انتخاباتی «صلح و اعتدال» اعلام موضع نکرده است. او قرار بود نخست‌وزیر این دسته انتخاباتی در حکومت آینده باشد.

محمدیونس قانونی که معاون نخست این دسته انتخاباتی است، نیز تا هنوز موضع خود را برای ادامه همکاری یا قطع آن با محمدحنیف اتمر روشن نخواسته است.

پیش‌تر محمدمحقق از عدم همراهی «یاران سفر» خود در انتخابات پیش‌رو گلایه کرده بود. او گفته بود به دلیل آن‌که پیکارهای انتخاباتی «صلح و اعتدال» موقتاً دچار توقف شده است، متأثر است.

محمد محقق که در انتخابات ریاست جمهوری ۱۳۸۳ از نامزدان این انتخابات بود، در انتخابات ۱۳۸۸ از حامد کرزی اعلام حمایت کرد. او در انتخابات ۱۳۹۳ معاونیت دوم دسته انتخاباتی «اصلاحات و هم‌گرایی» به ریاست عبدالله عبدالله را اختیار کرد. او پیش‌تر در توضیح بریدنش از عبدالله و پیوستن به حنیف اتمر گفته بود که تجربه انتخابات ریاست جمهوری گذشته نشان می‌دهد که به عبدالله در صورت پیروزی در انتخابات، فرصت ورود به ارگ داده نخواهد شد.

به شمول عبدالله و غنی هژده نفر در انتخابات ششم میزان نامزد بودند. با پیوستن زلمی رسول با دسته انتخاباتی «دولت‌ساز» شمار این نامزدان به هفده نفر کاهش یافت.

 

دکمه بازگشت به بالا