مقامها در آستانهی عید: تب کریمه کنگو در کمین است

۸صبح، هرات: از آغاز سال جاری تا کنون دستکم ۸۰ مورد ابتلا به تب خوندهنده یا تب کریمه کنگو در هرات به ثبت رسیده است که از این میان هشت نفر تا کنون جان باختهاند.
ریاست صحت عامهی هرات با نگرانی از گسترش ویروس تب خوندهنده، از مردم میخواهد که با فرارسیدن ایام عید قربان، موارد ایمنی را هنگام ذبح حیوان قربانی مد نظر گیرند.
عبدالحکیم تمنا، رییس صحت عامهی هرات، به روزنامهی ۸صبح میگوید که ویروس این بیماری تقریباً در تمام ولسوالیهای هرات دیده شده و با توجه به وضع موجود، پیشبینی میشود که حداقل ۲۰۰ مورد ابتلا به تب کریمه کنگو تنها در هرات ثبت شود.
آقای تمنا میگوید که سال گذشته ۱۶۰ مورد ابتلا به تب خوندهنده در هرات به ثبت رسیده بود و با توجه به ترسالی و رشد و گسترش کنهی مصاب به تب کریمه کنگو، میزان مبتلایان امسال افزایش مییابد.
تب خوندهنده کریمه کنگو چگونه منتقل میشود؟
این یک بیماری ویروسی است که نوعی کنه سخت هم مخزن و هم ناقل آن است. این ویروس میتواند بسیاری از حیوانات اهلی و وحشی را مبتلا کند. انسان هم در صورت تماس با حیوان مبتلا یا کنه آلوده به ویروس، ممکن است مبتلا شود. این ویروس بیشتر حیوانات را مبتلا میکند، اما موارد تکگیر یا اپیدمی انسانی هم میتواند اتفاق بیفتد. پرندهگان به جز شترمرغ، در مقابل این ویروس مقاوم هستند. تماس با فرد مبتلا هم میتواند باعث انتقال بیماری شود.
علایم بیماری در انسان چیست؟
شیوع بیماری بیشتر در فصل گرم سال همزمان با فصل فعالیت کنه است. علایم بیماری در انسان به سردرد، تب شدید، کمردرد و درد مفاصل و عضلات، دل درد، اسهال، استفراغ، سرخی چشم و سرخی گونه و خونریزی (مثلاً به صورت نقطههای ریز مثل سر سوزن یا خونریزیهای وسیعتر یا خون دماغ) و یرقان خلاصه میشود.
گفتنی است که علایم بیماری یک تا سه روز بعد از نیش کنه آلوده یا پنج تا شش روز بعد از تماس با حیوان آلوده ایجاد میشود.
بعد از چند روز بیماری وارد مرحله خونریزی میشود. خونریزی خطر اصلی برای بیمار است و موارد منجر به مرگ اکثراً به دلیل خونریزیهای شدید داخلی است. مرگومیر بر اثر بیماری زیاد است و به ۳۰ درصد میرسد.
با تمام اینها اما قابل ذکر است که این بیماری برای حیوانات و انسانها واکسین معتبر ندارد.
چه درمانی برای این بیماری وجود دارد؟
درمان بیماری در انسان هم بیشتر درمان حمایتی برای رفع عوارض و خطرات بیماری است. داروهای ضد ویروس برای درمان این بیماری به کار گرفته شده و تأثیر مثبتی هم داشته است، اما بیماری درمان اختصاصی ندارد.
افرادی که در لیست نخست تهدید برای گرفتاری به این ویروس قرار دارند، شامل دامداران، کشاورزان، کارگران کشتارگاهها، دامپزشکان و کارکنان صحی و درمانی، به خصوص در بیمارستانها هستند.
آیا خوردن گوشت، باعث ابتلا به این بیماری میشود؟
این بیماری از راه خوردن گوشت حیوان ذبح شده منتقل نمیشود. یافتهها نشان میدهد که این ویروس بیرون بدن از بین میرود، بنابراین اگر فرد بلافاصله گوشت حیوان تازه ذبح شده را خام بخورد، احتمال ابتلا وجود ندارد.
در همین حال وزارت زراعت، آبیاری و مالداری از شهروندان خواسته است که در برابر شیوع بیماری تب کنگو، از خودشان محافظت کنند.
در اطلاعیهی این وزارت توصیه شده که بیماری تب کنگو (CCHF)، بیماری کشندهی میکروبی (ویروسی) است و تدابیر احتیاطی را برای مصاب نشدن به این بیماری روی دست بگیرند.
بیماری تب کنگو، یک مرض حیوانی است که به انسان سرایت میکند و منبع عمدهی ویروس آن گاو، گوسفند، بز و دیگر حیوانات است که ناقل آن کنه میباشد.
گفته شده که ویروس بیماری کنه، به طور مستقیم از طریق گزیدن کنهها و یا تماس با خون، افراز و گوشت حیوانات آلوده (منتن) به انسان سرایت میکند.
وزارت زراعت به شهروندان توصیه کرده است که در جریان ذبح حیوانات و پارچه کردن گوشت آنها، از وسایل محافظتی چون دستکش، ماسک، پیشبند دراز با رنگ روشن و عینک استفاده کنند. این وزارت همچنان گفته است که برای جلوگیری از بیماری تب کنگو، از ذبح حیوانات در هر جا، خودداری و حیوانات در محل پاک و مناسب ذبح شود.
وزارت زراعت افزوده است که برای پیشگیری از مصاب شدن به تب کنگو، گوشت و جگر حیوانات را پیش از استفاده برای ۲۴ ساعت در یخچال نگهداری کنند و همچنین از شهروندان خواسته است که هیچگاه کنههای حیوانات را با دستان برهنه دور نکنند و نکشند، تا به این ترتیب به بیماری تب کنگو مصاب نشوند.