یک هفته جنگ و نزدیک به ۳۵۰ کشته و ۳۶۰ زخمی

همزمان با نهاییشدن متن توافقنامهی صلح میان ایالات متحده امریکا و گروه طالبان و همچنان نزدیک شدن زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری، خشونتها در کشور به ویژه حملات گروه طالبان در سراسر کشور افزایش یافته است. گروه طالبان در هفتهی گذشته، حملات خونینی را در شماری از ولایتهای کشور به راه انداخت. در پی درگیریها و حملات انتحاری که از سوی این گروه در جریان هفتهی گذشته راهاندازی شد، ۳۴۸ تن کشته شدند و ۳۶۱ تن دیگر زخم برداشتند.
در یک هفته گذشته ولایتهای کابل، کندز، بغلان، فراه، ارزگان، تخار، هرات، سمنگان، غزنی، بدخشان، پکتیا، ننگرهار و بلخ شاهد حملات خونین گروه طالبان بودند. در این حملات بیش از ۷۰۰ تن «کشته و زخمی» شدهاند. بر اساس آمارهایی که از سوی منابع رسمی اعلام شده است، در یک هفتهی گذشته ۴۹ غیرنظامی، ۳۴ نظامی و ۲۵۸ جنگجوی گروه طالب کشتهاند. به این ترتیب در میان زخمیان این رویدادها ۲۶۳ نظامی و غیر نظامی و ۹۸ جنگجوی گروه طالبان شاملاند.
گروه طالبان بامداد روز شنبه، نهم سنبله از چهار جناح حملات تهاجمیشان را بر شهر کندز آغاز کردند. این درگیری میان گروه طالبان و نیروهای امنیتی یک روز ادامه یافت. وزارت داخله اعلام کرد که در این درگیری ۲۵ نفر به شمول ۲۰ نیروی امنیتی و پنج غیرنظامی کشته شدهاند و ۸۵ تن دیگر به شمول نظامیان و غیرنظامیان زخم برداشتهاند. همچنان براساس آماری که از سوی وزارت امور داخله اعلام شد، ۵۶ جنگجوی گروه طالبان نیز در این درگیریها کشته شدهاند. از سوی دیگر گروه طالبان ادعا کرده است که در حملهی تهاجمیشان به ولایت کندز، ۲۱ تن از نیروهای کماندو را کشتهاند و ۳۰ تن دیگر آنان را زخمی ساختهاند. همچنان در حملهی انتحاریای که در مرکز این شهر توسط گروه طالبان اجرا شد، به شمول سیدسرور حسینی سخنگوی پولیس این ولایت، ۱۰ تن از نیروهای امنیتی کشته شدند.
طالبان پس از شکست در کندز، بامداد روز یکشنبه، دهم سنبله، به شهر پلخمری، مرکز ولایت بغلان حمله کردند. این درگیری تا اکنون ادامه دارد. به گفته نصرت رحیمی، سخنگوی وزارت امور داخله، طالبان در منطقه «کرکر» جابهجا شدهاند و در برابر نیروهای امنیتی میجنگند. سخنگوی وزارت امور داخله گفته است که گروه طالبان خانهها و غیرنظامیان را سپر ساخته است و به همین دلیل عملیات تصفیهای با کندی روبهرو شده است. براساس آمارهایی که از سوی وزارت امور داخله اعلام شده است، در این نبرد به شمول ولسوال نامنهاد طالبان ۵۱ تن از جنگجویان این گروه کشته و ۳۱ تن دیگر آنان زخمی شدهاند. به همین ترتیب وزارت امور داخله تعداد کشتهگان غیرنظامی را هفت نفر و افراد نظامی را شش تن اعلام کرده است. گروه طالبان کشته شدن والی نامنهاد این گروه را رد کرده است. افزون بر این ولایتهای غزنی و بلخ نیز در روز یکشنبه هفته گذشته، شاهد یک سلسله انفجارها و حملات رودررو با گروه طالبان بوده است. در ولایت بلخ، هشت تن به شمول یک زن در اثر انفجار ماین کنار جادهای جان دادهاند. در همین حال در ولایت غزنی، در نتیجهی عملیات نیروهای امنیتی بر مرکز درمانی طالبان، ۱۲ طالب کشته شدهاند.
در هفته گذشته، روزهای دوشنبه و سهشنبه ولایتهای سمنگان، بلخ و همچنان پایتختنشینان نیز شاهد حملات خونین گروه طالبان بودند. گروه طالبان حوالی ساعت ۱۰ دوشنبهشب، یازدهم سنبله حملهای را با استفاده از یک «تراکتور» بمبگذاری شده بر دیوار جنوبی کمپ «گرینولیج» در مربوطات ناحیه نهم شهر کابل اجرا کرد. در این حملهی موتربمب، ۱۶غیرنظامی کشته شدند و ۱۱۹ تن دیگر زخم برداشتند. گروه طالبان که مسوولیت این حمله را بر عهده گرفته، مدعی شده است که در این حمله تلفات زیادی را به شهروندان خارجی وارد کردهاند.
در همین حال قول اردوی شاهین در شمال کشور با نشر اعلامیه گفته است که در نتیجه حملهی هوایی این نیروها ۳۰ تن از جنگجویان طالب را در ولایت سمنگان کشتهاند.
به همین ترتیب روز چهارشنبه هفته گذشته، طالبان با استفاده از یک موتربمب به قرارگاه پولیس ولسوالی ارزگان خاص ولایت ارزگان، حمله کردند. به گفتهی وزارت امور داخله در این حمله ۱۷ تن از جنگجویان این گروه کشته شدهاند. همچنان در این حمله چهار نیروی پولیس نیز جان باختهاند. در همین حال گروه طالبان ادعا کردهاند که در حمله موتر بمبگذاری شده این گروه، ساختمان ولسوالی ارزگان خاص تخریب شده است. از سوی دیگر در ولایت پکتیا دو تن از نظامیان به شمول فرمانده پولیس این ولایت در نتیجه انفجار ماین کنار جادهای کشته شدهاند.
همین گونه روز پنجشنبهی هفته گذشته، شهر کابل و ولایتهای میدانوردک و لوگر گواه گروگانگیر و حملات انتحاری بود. در حمله انتحاری که در ساحه سرک عمومی مکروریان اول و در نزدیکی چهارراهی عبدالحق شهر کابل به وقوع پیوست، ۱۰ تن از غیرنظامیان کشته و ۴۲ تن دیگر زخم برداشتند. همچنان در میان جانباختهگان این رویداد دو تن از نیروهای ناتو نیز شامل بودند. مسوولیت این حمله را گروه طالبان به عهده گرفته و ادعا کرده است که کاروان نیروهای خارجی را که قصد ورود به یکی از ریاستهای عمومی امنیت ملی را داشتند، هدف قرار دادهاند. این گروه مدعی است که در این حمله شماری از نیروهای خارجی و داخلی را کشتهاند.
همچنان گروه طالبان صبح روز پنجشنبه، سرپرست دفتر کمیسیون حقوق بشر ولایت غور را در منطقه جلریز ولایت میدانوردک بردند و سپس سرش را بریدند. به همین ترتیب در نتیجه یک عملیات نیروهای امنیت ملی چهار عضو یک خانواده در ولایت ننگرهار کشته شدهاند. سخنگوی والی ننگرهار با تأیید این خبر گفته است که کشتهگان عضو گروه داعش بودند. شهروندان ننگرهار اما با رد این گفتهها، گفتهاند که کشتهگان از شمار غیرنظامیان و از طرفداران دولت بوده اند. کشته شدن این چهار عضو یک خانواده سبب شد تا جلسه اضطراری در ارگ برگزار شود. رییس جمهور غنی در این نشست، کشته شدن غیرنظامیان را غیر قابل قبول خواند. افزون بر این کشته شدن این چهار عضو یک خانواده سبب شد تا معصوم استانکزی، رییس امنیت ملی از وظیفهاش استعفا دهد/ برکنار شود. استعفای وی به خاطر افزایش تلفات غیرنظامیان از سوی رییس جمهور پذیرفته شده است.
با این حال گروه طالبان حملات انتحاری و گروهیشان را در ولایتهای کشور متوقف نکردند. این گروه صبح روز پنجشنبه، چهاردهم سنبله با ورود به بخشهایی از شهر فراه با نیروهای امنیتی درگیر شدند. این گروه در ساعات اول حملهاش به این ولایت، مرکز جلبوجذب ارتش در ناحیه چهارم را تصرف کرد. سخنگوی وزارت دفاع گفته است که حمله گروه طالبان دفع شده است. بر اساس آماری که از سوی وزارت دفاع اعلام شده است، در این درگیری ۸۵ طالب کشته و ۳۰ طالب دیگر زخم برداشتهاند. در این حمله به نیروهای امنیتی آسیبی نرسیده است.
طالبان مردم را به صلح بیباور کردهاند
در همین حال کمیسیون مستقل حقوق بشر از افزایش حملات گروه طالبان در کشور ابراز نگرانی میکند. محمدنعیم نظری، کمیشنر کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان در صحبت با روزنامه ۸صبح گفت که طالبان با کشتن غیرنظامیان و تشدید حملاتشان، در پی کسب امتیاز از حکومت افغانستاناند. او از این عملکرد طالبان انتقاد کرد و گفت که طالبان نسبت به قواعد بشردوستانه و معیارهای بینالمللی بیتوجهاند. از این رو این گروه با کشتن غیرنظامیان میخواهد فشارهای بیشتری را روی حکومت افغانستان وارد کند. آقای نظری این روش گروه طالبان را نگرانکننده توصیف کرد و گفت که این گروه با افزایش حملات تهاجمی و انتحاریاش مردم را مأیوس کرده است و بدینترتیب باور مردم نسبت به برنامههای صلح کاهش یافته است.
با این حال او از طرفهای درگیر جنگ خواست که نسبت به حفظ جان غیرنظامیان دقت بیشتری به خرج دهند. او از طرفهای درگیر جنگ به ویژه گروه طالبان خواست که قواعد اصول بشردوستانه را رعایت کنند تا سبب تلفات غیرنظامیان به ویژه کودکان و زنان نشوند.
از سوی دیگر، دفتر هیأت سازمان ملل متحد در کابل یا یوناما، نیز از افزایش حملات گروه طالبان در کشور ابراز نگرانی کرده است. تدامیچی یاماموتو، نماینده ویژه دبیر کل سازمان ملل متحد برای افغانستان با اشاره به خشونتهای هفته گذشته در کشور گفته است که باید این خشونتها از طریق توافق و گفتوگو خاتمه یابد و به رنجهای مردم افغانستان نقطه پایان گذاشته شود.
این واکنشها در حالی ابراز میشود که حملات گروه طالبان با نهایی شدن متن توافقنامهی این گروه با امریکا در کشور به طور قابل توجهی افزایش یافته است. در هفته گذشته ولایتهای شمالشرق و نیز کابل پایتخت کشور، شاهد خشونتهای گسترده بود.