رییس جهمور غنی با وعدههای تازه، زنگ مکتب را نواخت

۸صبح، کابل: محمداشرف غنی، رییس جمهور کشور با دو روز تأخیر امروز دوشنبه، پنجم حمل، در مراسمی در لیسه عالی امانی در شهر کابل زنگ مکتب را نواخت و به این ترتیب سال تعلیمی ۱۳۹۸ آغاز شد.
رییس جمهور غنی در سخنانی به همین مناسبت، دستآوردها و چالشهای معارف و همچنان برنامهها و وعدههای جدید حکومت برای بهبود وضعیت معارف کشور را توضیح داد. آقای غنی در بخشی از سخنرانی خود از کیفیت معارف در کشور انتقاد کرد و گفت: «کیفیت معارف مورد توجه اساسی قرار نگرفته و ضرورت واضح است که تمرکز ما بالای کیفیت معارف بیشتر گردد.» او بهبود کیفیت معارف را از مکلفیتهای وزارت معارف کشور دانست و افزود که کیفیت تنها به وسایل نمیشود، بلکه اراده جمعی میخواهد. او در عین حال تأکید کرد که یکی از اهداف عمده حکومت بهبود کیفیت معارف کشور است
آقای غنی گفت که اعمار مکاتب، آمادهسازی کتابها، افزایش تعداد معلمان و فراهم کردن زمینه تحصیل برای آنها، به این خاطر است که کیفیت معارف ارتقا یابد. به گفته او، هدف از کیفیت خوب این است که مکاتب ما در قرن ۲۱ جهت رفع نیازمندیهای جامعه، قوه بشری لازم را آموزش دهند. رییس جمهور افزود: «ما باید به این پرسشها پاسخ پیدا کنیم که کودک امروز بعد از ۱۸ سال دارای چه مهارتهایی خواهد بود؟ این کودک چگونه باید آموزش ببیند که در قرن ۲۱ و در زمان تکنالوژی پیچیده برای خود و جامعهاش مفید واقع شود و صاحب تخصص واقعی گردد؟»
رییس جمهور افزود که در سال جاری برای نخستینبار به همه دانشآموزان مکاتب کشور، کتابهای درسی به صورت مکمل توزیع میشود. او افزود که حدود دهونیم میلیون کتاب چاب شده است و ۳۷ میلیون کتاب دیگر نیز چاپ خواهد شد. او افزود: «این کتابها برخلاف گذشته در مطبعههای داخلی در افغانستان چاپ میشوند. این اقدام به انکشاف صنعت چاپ کمک میکند و تقویت صنعت چاپ، به نوبه خود، در انکشاف علم و معرفت تأثیر مستقیم دارد.»
رییس جمهور غنی بر ارتباط نزدیک میان مساجد و مکاتب نیز تأکید کرد و افزود که در نصاب درسی مکاتب باید درج آموزههای عرفانی و اخلاقی مورد توجه بیشتر قرار بگیرد.
در این مراسم، محمدمیرویس بلخی، سرپرست وزارت معارف کشور گفت که وزارت معارف تلاش میکند تا همه کودکان محروم از مکتب را شامل مکتب بسازند. بر اساس گزارش یونسیف در سال گذشته تعلیمی، حدود ۳٫۷ میلیون کودک از رفتن به مکاتب کشور بازمانده است. او به برخی اصلاحات در عرصه معارف نیز اشاره کرد و افزود: «ما در سال جاری وارد دومین سال دهه معارف شدهایم؛ اما تمام ابتکارات از سال گذشته خورشیدی آغاز شده و مهمترین تغییر در معارف تغییر ماهیت خود معارف است، معارف تمام فعالیتهای دیگر را از دستور کار بیرون ساخته تا معارف غیر سیاسی در کشور ایجاد شود.»
کار ساخت ۱۲۰۰ مکتب آغاز میشود
رییس جمهور غنی در آغاز سال تعلیمی ۱۳۹۷ وعده کرده که بود تا دو سال دیگر ۶ هزار مکتب در سراسر کشور ساخته میشود. براساس معلومات وزارت معارف کشور، با گذشت یک سال از وعده رییس جمهور تاکنون تنها ۱۰۰ باب مکتب اعمار شده است. او پذیرفت که در برابر تطبیق این وعدهها چالشهای وجود داشته اما بخشی از آن عملی شده است.
رییس جمهور غنی در مراسم آغاز سال تعلیمی جاری گفت که در آینده نزدیک کار ساختمانی حدود یک هزار و ۲۰۰ مکتب از میان ۶ هزار مکتب آغاز خواهد شد. او افزود که در سال جاری بودجه ساخت ۲ هزار و ۷۰۰ مکتب دیگر نیز تهیه و اختصاص داده شده است و کار ساختمانی آنها در سال جاری تکمیل خواهد شد. او افزود: «واضح است که فراهم کردن بودجه و امکانات برای اعمار ۶ هزار مکتب کار آسانی نیست، اما جای شکر است که برای رسیدن به این هدف در سال ۱۳۹۷ گامهای اساسی برداشتیم و اکنون مرحله تحقق کامل آن فرا رسیده است.»

در پنج سال آینده تمام معلمان دارای تحصیلات عالی خواهند شد
از جانب دیگر، رییس جمهور غنی در مراسم آغاز سال تعلیمی جدید گفت که وزارتهای تحصیلات عالی و معارف کشور به صورت مشترک در مدت پنج سال، زمینه فراگیری تحصیلات عالی را برای معلمان کشور فراهم میکنند. او افزود: «در این مدت تقریباً ۱۰۰ هزار معلم چهاردهپاس در جریان خدمت، مدرک لیسانس میگیرند، در حدود ۵۷ هزار معلم دوازدهپاس در جریان خدمت، حداقل تحصیلاتشان را تا صنف چهاردهم خواهند رسانید. مرحله اول این برنامه پنجساله آغاز شده است و امسال هزاران معلم از آن استفاده خواهند کرد.»
رییس جمهور همچنان گفت که حدود یازده هزار معلمی که از طریق کمیسیون مستقل اصلاحات اداری و خدمات ملکی استخدام شدهاند، به زودی کارشان را آغاز خواهند کرد. رییس جمهور غنی در این نشست به معلمان کشور وعده داد که تا سه ماه دیگر مشکل مسکن و خانههای رهایشی آنها را حل خواهند کرد. او در آغاز کار حکومت وحدت ملی به معلمان کشور وعده داده بود که در شش ماه به تمام معلمان کشور زمین توزیع خواهد کرد؛ وعدهای که تاکنون عملی نشده است.
آقای غنی به موجودیت خشونتها در مکاتب کشور نیز اشاره کرد و افزود که خشونت بر معلمان و دانشآموزان قابل قبول نیست. او همچنان تهدید معلم و دانشآموزش شخص خودش عنوان کرد و گفت که باید به این فرهنگ نقطه پایان گذاشته شود.
رییس جمهور در این مراسم گفت که مکاتب کشور با انترنت و شبکه فایبر نوری وصل خواهند شد. او افزود: «وزارت مخابرات و تکنولوژی معلوماتی در همکاری با اداره تنظیم خدمات مخابراتی یا اترا برای تجهیز مکاتب افغانستان با لابراتوارهای کمپیوتر و اتصال آنها به شبکه انترنت، پلان منظمی کرده که در حال تطبیق میباشد.»
به گفته او، در مرحله اول به تعداد ۱۱۵ باب مکتب در ۹ ولایت کشور به شبکه فایبر نوری وصل شده و از جمله ۳۱ مکتب با لابراتوارهای کمپیوتر تجهیز و انترنت برایشان نیز فراهم شده است. رییس جمهور تصریح کرد که در دو مرحله دیگر که قرار است امسال اجرا شود، به تعداد ۱۲۹۰ باب مکتب به شبکه فایبر نوری وصل میگردند که در نتیجه، زمینه برای ایجاد لابراتوارهای کمپیوتر نیز مساعد خواهد شد.
زنگ مکتب در حالی نواخته میشود که براساس معلومات وزارت معارف کشور در سال جاری بیش از یک میلیون دانشآموز جدید وارد مکتب خواهند شد. بر اساس گزارش سال گذشته میلادی یونیسف یا سازمان حمایت از کودکان، بیش از ۳٫۷ میلیون کودک از رفتن به مکتب بازماندهاند.