سیدحسن حسینی
دادههای ادارههای دولتی در ولایت غور نشان میدهد که گراف خشونت علیه زنان در این ولایت طی پنج ماه قبل نسبت به پنج ماه سال گذشته روند نزولی به خود گرفته است. بر اساس گزارش ریاست امور زنان و کمیسیون حقوق بشر ولایت غور، موارد خشونت در این ولایت نسبت به گذشته کمتر ثبت شده است و به همین دلیل، کاهش خشونت را نشان میدهد.
بر پایهی گزارش کمیسیون حقوق بشر ولایت غور، طی دستکم پنج ماه گذشته 27 مورد خشونت علیه زنان در این مرکز ثبت شده که از این میان شش مورد قتل بوده است. قتلها عموماً در «لعل و سرجنگل»، امنترین ولسوالی غور رخ داده است؛ جایی که در گذشته سابقهی خشونت علیه زنان در آن کمتر دیده شده است.
در کنار این بر پایهی اطلاعات کمیسیون حقوق بشر و نهادهای فعال مدنی در ولایت غور، تنها در ماه رمضان سال جاری خورشیدی، سه مورد قتل زنان در غور اتفاق افتاده که تا کنون به هیچ یک از این پروندهها رسیدهگی نشده است. از این میان میتوان به پروندهی خانمی حامله اشاره کرد که از طرف شوهرش در یک بعدازظهر داغ به گلوله بسته شد.
میزان بالای خشونت بر زنان
یکی از مسوولان شفاخانه مرکزی ولایت غور با حفظ هویت به روزنامهی 8صبح میگوید که در هر ماه 100 مورد خشونت علیه زنان به این مرکز درمانی راجع میشود. او میگوید که بر اساس گزارشها در مجموع شفاخانههای ولسوالیهای مختلف ولایت غور هم دستکم 50 مورد خشونت علیه خانمها ثبت میشود. اکثر خشونتها شامل ضرب و شتم، قتل، مشکلات عصبی پس از خشونت و بیماریهای پس از ازدواج زودهنگام است.
علاوه بر این قتل، ازدواج اجباری، محاکمه صحرایی، بد دادن، ازدواج زودهنگام و ضرب و شتم از شایعترین انواع خشونتها علیه زنان در ولایت غور به حساب میرود.
از نگاه هاجره بشیری، معاون کمیتهی دادخواهی جامعهی مدنی در ولایت غور، به هر اندازه که تهدیدات امنیتی در این ولایت افزایش یابد، فشار زندهگی بر زنان این ولایت افزایش مییابد. او میافزاید که هر بار منطقهای به دست طالبان سقوط میکند، بعد از مردان، زنان متحمل بیشترین خشونتها میشوند.
تیراندازی طالبان بر یک زن و دو کودکش
خشونت بر زنان در غور تنها از طرف اعضای خانواده اتفاق نمیافتد. بر اساس یافتههای کمیتهی دادخواهی جامعهی مدنی در ولایت غور، هفتهی گذشته در روستای «پسرقی» از مربوطات فیروزکوه، مرکز ولایت غور، یک خانم به همراه دو کودک سه و ده سالهی خود پس از آنکه طالبان برای خوردن غذا به خانهاش رفته بودند، تیرباران شدند. اطلاعات نشان میدهد که وی نتوانسته بود غذای مورد نظر افراد مسلحی که به خانهاش رفته بودند را تهیه کند.
اضافه بر این برخی گزارشهای تأیید نشدهای از تجاوز برخی از اعضای گروه طالبان بر زنان در ولسوالی دولتیار و سایر مناطق زیر کنترلشان وجود دارد. ادعا شده که طالبان پس از حمله بر برخی مناطق و زیر کنترل گرفتن آن، بالای زنان خانوادههایی که مردانشان در صفوف نیروهای امنیتی هستند، تجاوز کردهاند. این ادعاها را دفتر والی غور به دلیل اینکه گزارش دقیقی از مناطق زیر کنترل دولت به دست نمیآید، تأیید یا رد نکرده است.
با این حال عبدالحی خطیبی، سخنگوی والی غور، به روزنامهی 8صبح میگوید که طالبان امسال مناطق بیشتری را زیر تصرف در آوردهاند و به دنبال آن زنان زیادی از این ناحیه آسیب دیدهاند. او میافزاید که بنا بر کنترل شدید طالبان بر مناطق زیر تصرفشان، اکثر خشونتها علیه زنان رسانهای نمیشود و میزان دسترسی زنان به مراجع عدلی و قضایی هم کاهش یافته است.
آمار ثبت شده در کمیسیون حقوق بشر غور حکایت دیگری هم دارد. بر پایهی اطلاعات این اداره، 27 مورد خشونت علیه زنان در بخش رسیدهگی به خشونت علیه زنان کمیسیون حقوق بشر ولایت غور به ثبت رسیده است که از این میان شش مورد قتل شامل آن است.
فریده ناصری، مسوول بخش رسیدهگی به خشونت علیه زنان کمیسیون حقوق بشر ولایت غور، به این نظر است که اکثر ولسوالیهای ولایت غور ناامن است و همین قضیه سبب شده که دسترسی زنان به مراجع عدلی و قضایی و کمیسیون حقوق بشر کمتر باشد. او با اظهار نگرانی از این وضع، میافزاید که با توجه به آنچه که در این ولایت میگذرد، شرایط زندهگی با گذشت هر روز برای زنان اسفبارتر میشود.
معصومه انوری، معاون شبکهی زنان در حکومتداری که مدتی در ولایت غور ایفای وظیفه کرده است، پروندههای خشونت بر زنان در این ولایت را قطور میخواند. به گفتهی وی، نیاز است که دولت در کنار توجه به امور امنیتی و حفظ مناطق شهری و روستایی، توجه بیشتر به افزایش میزان دسترسی زنان به نهادهای عدلی و قضایی داشته باشد.
ولایت غور در غرب افغانستان طی سالهای گذشته نشان داده که بیشترین موارد خشونت علیه زن در آن رخ میدهد. هر از گاهی قتل، محاکمهی صحرایی و یا شلاق زدن زنان از طرف ملاها و فرماندهان طالبان در این ولایت تیتر رسانهها شده است.