بخش هشتم – سیاست خارجی و جامعه اطلاعاتی امریکا در قرن ۲۱، تحولات و علل آن

عزیزالله بصیر

نیم‌نگاهی به فصل‌ها و فهرست استراتژی امنیت ملی سایبری امریکا

دولت‌مردان ایالات متحده امریکا، قرن ۲۱ را قرن مملو از تهدیدات و رقابت‌های استراتژیک و در ذیل استراتژی‌های بزرگ امنیت ملی، این کشور را نیازمند یک استراتژی جدید سایبری می‌دانند تا در روشنی این استراتژی، بتوانند به تهدیدات پاسخ دهند و به واقعیت‌های قرن جدید رسیده‌گی کنند. در این سند که حفاظت مردم و کشور امریکا اصلی‌ترین هدف آن است، به ارتقای توانمندی‌های ایالات متحده در زمینه سایبری و مقابله با تهدیدات تمرکز شده است. این سند به تأسی از استراتژی امنیت ملی ایالات متحده امریکا ۲۰۱۷، طراحی و ارایه شده و دارای چهار فصل است.

فصل اول: محافظت از مردم امریکا، سرزمین و راه و روش زنده‌گی امریکایی.

فصل دوم: ارتقای رفاه امریکا.

فصل سوم: حفظ صلح مقتدرانه.

فصل چهارم: پیشتازی نفوذ امریکا.

در فصل اول که تحت عنوان محافظت از مردم امریکا، سرزمین و راه و روش زنده‌گی امریکایی، آمده است، عنوان‌هایی چون اطلاعات و شبکه‌های فدرال امن، مدیریت متمرکز بیش‌تر و نظارت بر امنیت سایبری غیرنظامی فدرال، هم‌ترازی مدیریت ریسک و فعالیت‌های فناوری اطلاعات، بهبود مدیریت ریسک زنجیره تأمین فدرال، تقویت پیمان‌کاری امنیت سایبری فدرال، اطمینان از این‌که دولت به بهترین نحو و مبتکرانه عمل می‌کند، زیرساخت بحرانی امنیتی، اصلاح نقش‌ها و مسوولیت‌ها، اولویت‌بندی اقدامات با توجه به خطرات ملی شناسایی‌شده، ارایه‌دهنده‌گان خدمات فناوری اطلاعات و ارتباطات به عنوان فعالان امنیت سایبری، حفظ دموکراسی، ترویج سرمایه‌گذاری‌های امنیتی سایبری، اولویت سرمایه‌گذاری‌های تحقیق و توسعه ملی، بهبود حمل و نقل و امنیت سایبری دریایی، بهبود فضای امنیت سایبری، مبارزه با جرایم اینترنتی و بهبود گزارش‌ها مبنی بر حوادث، بهبود گزارش‌های حادثه و پاسخگویی، مدرن‌سازی نظارت الکترونیک و قوانین جرایم کامپیوتری، کاهش تهدیدات سازمان‌های جنایی بین‌المللی در فضای مجازی، رشد دست‌گیری مجرمان در خارج از کشور و تقویت ظرفیت اعمال قانون توسط ملل متحد جهت مبارزه با فعالیت‌های جاسوسی سایبری آمده است که تمام عنوان‌ها، در جهت تحقق اصلی استراتژی‌های امنیتی ایالات متحده که همان حفظ بقا است، بحث می‌کند. (کاخ سفید، استراتژی امنیت ملی سایبری ایالات متحده، ۲۰۱۹)

در ذیل فصل دوم (ارتقای رفاه امریکا)، عنوان‌هایی چون توسعه اقتصادی دیجیتال، شاداب و انعطاف‌پذیر، تهییج بازار فناوری امن و وفق‌پذیر، سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌های نسل بعد، ترویج جریان آزاد اطلاعات در سراسر مرزها، حفظ رهبری ایالات متحده در فناوری‌های در حال ظهور، ارتقای امنیت اطلاعات در تمام چرخه عمر، پرورش و حفاظت از نبوغ امریکایی، بروزرسانی مکانیسم‌ها جهت بررسی سرمایه‌گذاری خارجی و عملیاتی در ایالات متحده، حفظ و نگه‌داری سیستم حفاظتی حاصل از مالکیت معنوی قوی و متعادل، حفظ یک‌پارچه‌گی اذهان مردم امریکا، ایجاد یک نیروی کار برتر سایبری، ساخت و حفظ خط لوله استعداد، گسترش فرصت‌های بازآموزی و آموزشی برای کارگران امریکایی، تقویت نیروی کار امنیت سایبری فدرال و به کارگیری قدرت اجرایی در برجسته‌سازی و پاداش استعدادهای درخشان، درج شده که دولت امریکا با عملی کردن این موارد در پی رفاه مردم ایالات متحده است. (کاخ سفید، استراتژی امنیت ملی سایبری ایالات متحده، ۲۰۱۹)


 بیش‌تر بخوانید:

بخش اول – سیاست خارجی و جامعه اطلاعاتی امریکا در قرن ۲۱، تحولات و علل آن

بخش دوم- سیاست خارجی و جامعه اطلاعاتی امریکا در قرن ۲۱، تحولات و علل آن

بخش سوم – سیاست خارجی و جامعه اطلاعاتی امریکا در قرن ۲۱، تحولات و علل آن

بخش چهارم – سیاست خارجی و جامعه اطلاعاتی امریکا در قرن ۲۱، تحولات و علل آن

بخش پنجم – سیاست خارجی و جامعه اطلاعاتی امریکا در قرن ۲۱، تحولات و علل آن

بخش ششم – سیاست خارجی و جامعه اطلاعاتی امریکا در قرن ۲۱، تحولات و علل آن

بخش هفتم – سیاست خارجی و جامعه اطلاعاتی امریکا در قرن ۲۱، تحولات و علل آن


در فصل سوم (حفظ صلح مقتدرانه)، موضوعاتی چون ارتقای استحکام سایبری به واسطه هنجارهای رفتاری دولت پاسخگو، تشویق پیروی جامع از مقررات سایبری، نشان دادن و تحذیر رفتار خصمانه و غیرقابل قبول در فضای سایبری، هدایت به سمت ادراک و هوش هدفمند و جمعی، اعمال پیامدها، ایجاد فضای سایبری بازدارنده ابتکاری و مقابله با نفوذ مخرب سایبری و اطلاعات عملیات، گنجانده شده است. این همه اقتدار‌گرایی سایبری و توجه ویژه در ارتقای استحکام سایبری نشانگر عزم دولت امریکا برای حفظ شرایطی است که از آن به صلح مقتدرانه تعبیر شده است. (کاخ سفید، استراتژی امنیت ملی سایبری ایالات متحده، ۲۰۱۹)

در فصل چهارم (پیشتازی نفوذ امریکا)، مطالب و پلان‌هایی همانند ترویج اینترنت نامحدود، متقابل و امن، حفظ و ارتقای آزادی اینترنتی، همکاری با کشورهای هم‌فکر، دانشگاه و جامعه مدنی، ارتقای مدلی چندجانبه از حکومت‌داری اینترنتی، ارتقای زیرساخت‌های ارتباطات متقابل و مطمین و قابلیت اتصال به اینترنت، ترویج و حفظ بازارهای جهانی برای کشور ایالات متحده، ایجاد ظرفیت سایبری بین‌المللی و تلاش روزافزون جهت ظرفیت‌سازی سایبری گنجانده و ارایه شده است. همه این عنوان‌ها حکایت از عزم ایالات متحده برای رهبری و نیز پیش‌دستی در اقدامات لازم در عرصه بین‌الملل دارد و تلاش می‌کند تا ابتکار عمل و پیشتازی نفوذ امریکا را در سطح جهان به دست داشته باشد. (کاخ سفید، استراتژی امنیت ملی سایبری ایالات متحده، ۲۰۱۹)

برایند استراتژی سایبری ۲۰۱۸

استراتژی امنیت ملی سایبری ایالات متحده در روشنی سایر اسناد استراتژیک، به خصوص در چارچوب استراتژی امنیت ملی ایالات متحده ۲۰۱۷ که توسط آقای ترمپ ارایه شده، معطوف است به تلاش و جدیت برای حفظ بزرگ‌ترین اهداف استراتژیک امریکا. این اهداف عبارت است از: حفظ بقا، حفاظت از منافع حیاتی و مهم و پیشتازی امریکا در عرصه نفوذ و سلطه در سراسر جهان، به‌ویژه در آن مناطقی که به لحاظ منافع ملی آن کشور از اهمیت بیش‌تر برخوردار است.

در این استراتژی جهت حفظ ارکان منافع ملی، بیش‌تر روی مسائل امنیت سایبری و مبارزه و مقابله با عوامل مخرب در فضای سایبری تمرکز شده است. به صورت واضح امنیت سایبری بر امنیت ملی موثر دانسته شده است. با توجه به این‌که قرن ۲۱ عصر جدید و عصر ارتباطات از طریق اینترنت و عصر مرگ فاصله‌ها نامیده شده، اذعان بر این است که برای هر کشوری امنیت سایبری و تسلط بر کانال‌های مجازی جهت حفاظت از ساحه بزرگ سایبر از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. بنابراین، در این استراتژی هر دو موضوع -تأمین امنیت و مقابله با عوامل نفوذکننده- در خور توجه دولت‌مردان امریکا بوده است.

دکمه بازگشت به بالا