توقف تلاش‌های صلح: عملیات تهاجمی ارتش ۳۵ درصد افزایش یافته است

خلیل اسیر

وزارت دفاع ملی در پی توقف تلاش‌های مرتبط به صلح توسط حکومت اعلام کرد که عملیات تهاجمی ارتش برای سرکوب گروه طالبان ۳۵ درصد افزایش یافته است. ریاست جمهوری روز شنبه، بیست‌وسوم سنبله، اعلام کرد که حکومت تلاش‌های مرتبط به صلح را متوقف کرده است. هشت روز پیش از آن امریکا نیز از توقف و لغو گفت‌وگوهایش با طالبان خبر داده بود. به دنبال توقف گفت‌وگوها با طالبان و تلاش‌های مرتبط به صلح، سرکوب جنگ‌جویان این گروه از زمین و هوا تشدید شده است. مقامات افغان و امریکایی، طالبان را مسوول توقف این گفت‌وگوها و تلاش‌ها خوانده‌اند.

محمدزبیر عارف، معاون سخنگوی وزارت دفاع ملی، روز یک‌شنبه، بیست‌وچهارم سنبله، به روزنامه ۸صبح گفت که عملیات تهاجمی ارتش برای نابودی جنگ‌جویان گروه طالبان نسبت به گذشته ۳۵ درصد افزایش یافته است. عارف گفت که پیش‌تر نیروهای ارتش در همکاری با نیروهای پولیس و امنیت ملی در یک شبانه‌روز بین هشت تا ده عملیات پلان‌شده اجرا می‌کردند ولی حالا تعداد این عملیات‌ها در یک شبانه‌روز به پانزده تا هژده عملیات رسیده است. او افزود با افزایش عملیات تهاجمی برای در هم کوبیدن جنگ‌جویان گروه طالبان و دیگر گروه‌های هراس‌افگن، به زودی، خبرهای «خوشی» به مردم مخابره خواهد شد.

طبق معلومات محمدزبیر عارف، معاون سخنگوی وزارت دفاع، عملیات‌های تهاجمی و تصفیه‌ای نیروهای ارتش در همکاری با نیروهای پولیس و امنیت ملی در نقاط مختلف کشور در جریان است. عارف افزود که مرکز ثقل این عملیات‌ها در ولایتی است که در آن تحرکات جنگ‌جویان طالبان بیش‌تر است و یا ساحاتی در این ولایت زیر کنترل این جنگ‌جویان قرار دارد. بغلان، کندز، تخار، فاریاب، بدخشان، فراه، هرات، غزنی و ننگرهار از ولایاتی است که به گفته معاون سخنگوی وزارت دفاع ملی، عملیات‌های تهاجمی و تصفیه‌ای نیروهای دولتی در آن‌ها به شدت جریان دارد. محمدزبیر عارف افزود که در کنار این عملیات‌ها، حملات شبانه، هوایی و حملات ویژه توسط نیروهای کماندو نیز در جریان است. او تأکید کرد که با ادامه این عملیات‌ها و حملات، به زودی معادله جنگ به نفع دولت تغییر خواهد کرد و شرایط امنیتی در کشور بهبود خواهد یافت.

حکومت «پلان امنیتی و عملیاتی خالد» برای سال ۱۳۹۸ را در سیزدهم حمل سال جاری تصویب کرد. در آن زمان، اهداف عمده این پلان، بهبود وضعیت امنیتی در سراسر کشور، به ویژه شهرها و شاهراه‌ها، امنیت انتخابات و سرکوب دشمن عنوان شده بود. هم‌چنان، جلوگیری از تلفات افراد ملکی و جابه‌جایی «درست» نیروهای امنیتی از دیگر اهداف این پلان گفته شده است. محمدزبیر عارف می‌گوید که بند اول پلان «خالد» روی افزایش عملیات تهاجمی تأکید کرده است و این روزها این عملیات‌ها تا بالاترین سطح خود افزایش یافته است. عارف افزود در صورتی که تهدیدات نیروهای «دشمن» افزایش یابد، سطح این عملیات‌ها بالاتر نیز خواهد رفت.

طبق معلومات این مقام وزارت دفاع، از زمان اجرای «پلان خالد» تا کنون دست‌کم هشت زندان بزرگ طالبان نابود و افراد ملکی و نظامی در بند در این زندان‌ها آزاد شده‌اند. بیشتر این زندان‌ها در ولایات غزنی، هلمند و کندز قرار داشته است. محمدزبیر عارف هم‌چنان گفت که در نتیجه تطبیق این پلان، تهدیدات در برابر شاهراه‌ها از جمله در هلمند، غزنی و ننگرهار نیز برطرف شده است. افزود که حدود هشت ولسوالی از جمله ده‌یک و خواجه‌عمری در غزنی، وردوج، یمگان و کران و منجان در بدخشان و هم‌چنان بلچراغ در فاریاب از تصرف طالبان بیرون شده است. او تأکید کرد که تلاش‌ها برای پاک‌سازی سایر نقاط کشور از وجود جنگ‌جویان طالبان در جریان است و نیروهای دولتی برای سرکوب و نابودی این جنگ‌جویان دستور قاطع دریافت کرده‌اند.

طبق معلومات وزارت دفاع ملی، در حال حاضر، ۹۷ درصد عملیات‌ها بر ضد گروه‌های هراس‌افگن به صورت مستقلانه از سوی نیروهای دولتی اجرا می‌شود. محمدعارف زبیر می‌گوید که تنها در صورت نیاز، نیروهای خارجی در عملیات‌های شبانه و هوایی با نیروهای افغان همکاری دارند.

ریاست جمهوری کشور دو روز پیش اعلام کرد که حکومت تلاش‌های مرتبط با صلح را متوقف کرده است و اکنون اولویت را به برگزاری انتخابات داده است. صدیق صدیقی، روز شنبه، بیست‌وسوم سنبله، در یک نشست خبری گفت که برگزاری انتخابات در ششم میزان قطعی است و تمامی تدابیر برای برگزاری آن روی دست گرفته شده است.

 او افزود که با افزایش عملیات‌ها بر ضد هراس‎افگنان، وضعیت امنیتی در سراسر کشور تا ده روز دیگر تغییر مثبت خواهد کرد. صدیقی هم‌زمان خاطرنشان ساخت که تلاش‌های متوقف شده صلح، توسط حکومتی که در نتیجه این انتخابات به میان می‌آید، از سر گرفته خواهد شد.

پیش از حکومت افغانستان، امریکا نیز گفت‌وگوهایش با طالبان را متوقف و لغو کرده بود. دونالد ترمپ، رییس جمهور امریکا، در شانزدهم سنبله اعلام کرد که گفت‌وگوهای کشورش با گروه طالبان متوقف و لغو شده است. ترمپ علت لغو این گفت‌وگوها را حمله‌ای خواند که دو روز پیش‌تر از آن توسط طالبان با استفاده از یک موتربمب در شش درک کابل انجام شد و در نتیجه آن دوازده نفر به شمول یک سرباز امریکایی کشته شدند. این حمله درست زمانی انجام شد که قرار بود ترمپ با رهبران طالبان و رییس جمهور غنی در کمپ دیوید ببیند و به دنبال آن تصمیم خود در باره توافق‌نامه امریکا با گروه طالبان را که مسوده آن آماده شده بود، اعلام کند.

سران افغانستان و امریکا به تازه‌گی اعلام کرده‌اند که حملات علیه طالبان به صورت کم‌سابقه افزایش یافته است و تلفات سنگینی نیز به این گروه وارد شده است. محمداشرف غنی، روز جمعه، بیست‌ودوم سنبله، اعلام کرد که در جریان یک هفته گذشته بیش از یک‌هزار جنگ‌جوی طالبان کشته شده‌اند. دونالد ترمپ نیز روز شنبه، بیست‌وسوم سنبله، در توییتی گفت که گروه طالبان در شرایط دشواری قرار گرفته است و این گروه به شدت سرکوب می‌شود. او حمله موتربمب طالبان را یک اشتباه بزرگ خواند و افزود که این گروه حالا نمی‌دانند آن را چگونه دنبال کنند.

با این حال، گروه طالبان هشدار داده است در صورتی که امریکا به جنگ خود ادامه بدهد، این گروه نیز به این جنگ ادامه خواهد داد و زیان آن نیز متوجه امریکا خواهد شد. این گروه هم‌چنان جمعه گذشته هیأتی را از دفتر خود برای بحث در این باره به مسکو فرستاد. مقامات روسی در دیدار با این هیأت، خواستار از سرگیری گفت‌وگوها بین امریکا و طالبان شده‌اند.

دکمه بازگشت به بالا