سرکوب منتقدان؛ رسول پارسی کجا است؟

۸صبح، هرات

در ادامه سرکوب، بازداشت و زندانی ساختن منتقدان از سوی طالبان، منابع از بازداشت رسول پارسی (رسول عبدی) یکی از منتقدان رژیم طالبان، خبر می‌دهند. بر‌اساس گزارش‌ها، رسول پارسی از ۲۰ روز به این‌ سو ناپدید شده است و هیچ خبری از او نیست. منابع تایید می‌کنند که طالبان آقای پارسی را بازداشت کرده‌اند و اکنون او در ریاست ۴۰ استخبارات طالبان زیر شکنجه قرار دارد. طالبان اما تاکنون در این باره اظهار نظر خاصی نکرده‌اند.

رسول پارسی یکی از نواندیشان دینی از ولایت هرات است که در سال‌های پسین به کابل رفته بود و در آن‌جا زنده‌گی می‌کرد. آقای پارسی از دانشکده شرعیات دانشگاه هرات فارغ شده است. او نخست به‌عنوان خطیب در یکی از مسجد‌های هرات وظیفه انجام می‌داد، اما بعدها از آن وظیفه دست کشید و به‌عنوان یک نویسنده و نواندیش دینی فعالیت می‌کرد. آقای پارسی در سال‌های ۱۳۹۸ و ۱۳۹۹ خورشیدی با نام رسول عبدی فعالیت داشت و افزون بر نویسند‌ه‌گی، برای مدتی در شورای حفاظت از غیرنظامیان نیز به‌صورت رضاکارانه کار می‌کرد. هرچند رسانه‌ها گزارش داده‌اند که او استاد دانشگاه بوده است، اما آشنایان او می‌گویند که رسول پارسی در هیچ دانشگاهی تدریس نمی‌کرد.

رسول عبدی در سال‌های پسین هرات را به مقصد کابل ترک کرد و مصروف تحصیل در دوره‌ کارشناسی ارشد یکی از دانشگاه‌ها شد. به باور دوستانش، رسول عبدی در دو سه سال پسین خانواده‌اش را نیز به کابل منتقل کرده بود. او پس از تسلط طالبان بر کشور، تخلصش را از عبدی به پارسی تبدیل کرد و اکنون به نام رسول پارسی شهرت دارد.

رسول پارسی در بین دوستان و کسانی که او را می‌شناسند، به رُک‌گویی و صریح‌گویی مشهور است. او بی‌باکانه و بدون هراس می‌نوشت و سخن می‌گفت. آقای پارسی دید انتقادی نسبت به کارکردهای سیاسی دارد، اما فعالیت‌های سیاسی نداشته است. او بارها از شیوه حکومت‌داری طالبان در شبکه‌های اجتماعی انتقاد کرده است، اما مدتی می‌شود که هیچ سرنخی از او در دست نیست و دیگر پست‌های انتقادی‌اش نیز در فضای مجازی دیده نمی‌شود.

منابع می‌گویند که افراد طالبان رسول پارسی را حدود ۲۰ روز پیش از شهر کابل بازداشت کرده و به زندان انداخته‌اند. احمد‌جواد فیضی (نام مستعار) یکی از دوستان رسول پارسی، در صحبت با روزنامه ۸صبح می‌گوید که از ۲۰ روز پیش آقای پارسی مفقود است و هیچ سرنخی از او در دست نیست. آقای فیضی می‌افزاید که با وجود تلاش‌های زیاد موفق نشده با رسولی پارسی تماس برقرار کند. این دوست آقای پارسی توضیح می‌دهد: «چون همیشه وقت با لحن تند و صریح انتقاد می‌کرد، حتماً طالبان او را بازداشت کرده‌اند. طوری که ما معلومات گرفته‌ایم، به خانه هم خبر نداده است.»

فیصل (نام مستعار) باشنده هرات، به روزنامه ۸صبح می‌گوید که طالبان آقای رسول پارسی را بازداشت و زندانی کرده‌اند. او می‌افزاید که آقای پارسی هم‌اکنون در زندان طالبان زیر شکنجه قرار دارد. به گفته فیصل، طالبان حدود ۲۰ روز پیش آقای پارسی را از شهر کابل بازداشت و در ریاست ۴۰ استخبارات این گروه زندانی کرده‌اند. این باشنده هرات علاوه می‌کند: «به ما معلوم شده که استاد پارسی را طالبان بازداشت کرده‌اند. با کسان زیادی که در ارتباط شدیم، برای ما معلومات رسید که در ریاست ۴۰ استخبارات طالبان است و تحت شکنجه قرار دارد.»

در همین حال یکی دیگر از دوستان آقای پارسی می‌گوید که پارسی فرزند فقیر جامعه است و کسی را ندارد که به دنبالش برود و خانواده و بسته‌گانش نیز در هرات به سر می‌برند. به گفته او، رسول پارسی با همسر و سه دخترش در کابل زنده‌گی می‌کرد و اکنون همسر و دخترانش نیز کاری برای رهایی وی انجام داده نمی‌توانند.

با این حال، شماری از جوانان هرات و فعالان مدنی کشور با راه‌اندازی کارزاری در شبکه‌های اجتماعی خواهان رهایی رسول پارسی از بند طالبان هستند. آنان می‌گویند که آقای پارسی هیچ جرمی مرتکب نشده و تنها بعضی اوقات علیه رژیم طالبان می‌نوشته است. جوانان هرات در این کارزار تأکید می‌کنند که جان رسول پارسی در خطر است.

طالبان پس از قدرت‌گیری بارها استادان دانشگاه، فعالان مدنی، کارمندان رسانه‌ها و منتقدان رژیم خود را بازداشت و زندانی کرده‌اند. بر‌اساس یافته‌های روزنامه ۸صبح، این گروه پس از بازداشت فعالان مدنی و استادان دانشگاه‌، آنان را با قید ضمانت آزاد می‌کنند و از آنان می‌خواهند که دیگر هیچ ‌گاهی در رسانه‌ها حاضر نشوند. بر‌اساس اظهارات شماری از افرادی که از زندان طالبان آزاد شده‌اند، استخبارات طالبان از آنان خواسته‌اند که حتا در شبکه‌های اجتماعی از این گروه انتقاد نکنند. در تازه‌ترین مورد، افراد استخبارات طالبان مطیع‌الله ویسا، مسوول انجمن «راه قلم» را از شهر کابل بازداشت و زندانی کرده‌اند. بازداشت آقای ویسا با واکنش‌های زیادی روبه‌رو شده است، اما طالبان می‌گویند که حق دارند شهروندان کشور را برای بازجویی با خود ببرند.

دکمه بازگشت به بالا