کمیته مصونیت ورکشاپی در زمینه «چگونه‌گی پوشش انتخابات» برای خبرنگاران برگزار کرد

عبدالاحمد حسینی

با آن‌که به برگزاری انتخابات کم‌تر از ۸ روز زمان باقی مانده است، کمیته مصونیت خبرنگاران افغان ورکشاپی را در زمینه «چگونه‌گی پوشش پروسه انتخابات» در روز رأی‌دهی برای خبرنگاران برگزار کرد.

مسوولان این کمیته می‌گویند که در این ورکشاپ به خبرنگاران چگونه‌گی گزارش‌دهی از روند انتخابات را مطابق به نورم‌های پذیرفته شده که در بسیاری از کشورهای دیگر رعایت می‌شوند، آموزش می‌دهند.

این در حالی است که در انتخابات‌های گذشته خبرنگاران با چالش‌های عمده‌ای چون برخورد نامناسب مسوولان مراکز رأی‌دهی و نهادهای امنیتی، عدم دسترسی به اطلاعات و نحوه گزارش‌دهی از پروسه انتخابات مواجه بودند. افزون بر این به گفته مسوولان کمیته مصونیت،‌ در انتخابات‌های گذشته بعضی از گزارش‌ها به نشر رسیده بود که در مغایرت با قانون اساسی افغانستان، قانون رسانه‌های همه‌گانی و قانون انتخابات قرار داشت. از این رو کمیته مصونیت خبرنگاران افغان با توجه به مشکلات دور قبل انتخابات، ورکشاپی را به منظور رفع این چالش‌ها برگزار کرده است.

صدیق‌الله توحیدی، مسوول دادخواهی کمیته مصونیت خبرنگاران افغان، روز سه‌شنبه، بیست‌وششم سنبله، در صحبت با روزنامه ۸صبح هدف از برگزاری این ورکشاپ را آموزش چگونه‌گی گزارش‌دهی از روند انتخابات دانست. به گفته او، در این ورکشاپ به خبرنگاران آموزش داده می‌شود تا در روز رأی‌دهی مطابق نورم‌های پذیرفته شده‌ای که در اکثر کشورها رعایت می‌شوند، از پروسه انتخابات گزارش دهند. در حالی ‌که به برگزاری انتخابات زمانی اندکی باقی مانده است، آقای توحیدی می‌گوید که خبرنگاران باید آماده‌گی لازم را در زمینه پوشش این پروسه ملی، داشته باشند. آقای توحیدی تأکید کرد که نهادهای حامی خبرنگاران نگران هستند که خبرنگاران برای پوشش پروسه انتخابات آماده‌گی لازم را نداشته باشند و این پروسه را طوری پوشش دهند که مانع رفتن مردم به پای صندوق‌های رأی شوند. از این رو به باور آقای توحیدی، برگزاری چنین ورکشاپی برای خبرنگاران سودمند و حیاتی است.

صدیق‌الله توحیدی، مسوول داد‌خواهی این کمیته، می‌گوید که این نهاد در هر انتخابات به استثنای انتخابات پارلمانی سال گذشته چنین ورکشاپ‌هایی را دایر کرده است. او گفت که این ورکشاپ یک‌روزه در سه دور برگزار می‌شود و این نهاد زمینه آموزش را برای ۶۰ تن از خبرنگاران فراهم کرده است. او افزود: «این ورکشاپ دایر شده تا خبرنگاران و گزارش‌گران یک‌ بار دیگر به‌روز شوند و بدانند که در روز رأی‌دهی در اعلام نتایج ابتدایی، بحث رسیده‌‎گی به شکایات انتخاباتی و در ایام سکوت هیچ خبر و گزارش را نشر نکنند تا با مسایل حقوقی برنخورند.»

همایون نظری، آموزگار، برگزاری چنین ورکشاپ‌ها را ارزنده و مفید ‌خواند. او گفت که خبرنگاران در انتخابات دور قبل با مشکلات زیادی چون مشکلات امنیتی، عدم دسترسی به اطلاعات و نحوه‌ی پوشش روند انتخابات مواجه بودند. اکنون با دایر شدن ورکشاپ چگونه‌گی پوشش انتخابات، تا جایی این مشکل حل خواهد شد. آقای نظری گفت که در این ورکشاپ برای خبرنگاران فراز و نشیب‌های مسلکی و ارزش‌های اساسی خبرنگاری در فرایند انتخابات آموزش داده می‌شود تا خبرنگاران بتوانند در پوشش انتخابات پیش‌ رو مسلکی‌تر عمل کنند.

علی‌شیر شهیر، یک تن از اشتراک‌کننده‌گان در این ورکشاپ، برگزاری چنین ورکشاپ‌ها را برای خبرنگاران سودمند می‌داند. او می‌گوید که در این ورکشاپ به موارد خیلی مفید و سودمند از جمله چگونه‌گی حفظ مصونیت جانی در پوشش انتخابات دست یافته است. آقای شهیر علاوه کرد که در انتخابات گذشته خبرنگاران با مشکلاتی چون ناامنی و عدم دسترسی به اطلاعات مواجه بودند. او افزود که اکنون این ورکشاپ می‌تواند کمک کند تا علی‌رغم این‌همه چالش‌ها، خبرنگاران بتوانند پروسه انتخابات را به شکل بهتر و مسلکی‌تر پوشش دهند. او گفت: «ما قبلاً موردهای مصونیتی را آموزش ندیده بودیم که چطور در جاهای ناامنی خبرنگاران خود را بفرستیم و تحت کدام شرایط پوشش دهند.»

خورشید خلوتی، یک تن از خبرنگاران است که در این ورکشاپ اشتراک کرده است. او می‌گوید در این ورکشاپ به آن‌ها آموزش داده می‌شود که چگونه انتخابات ریاست جمهوری را پوشش دهند و چگونه امنیت جانی‌شان را تأمین کنند. هم‌چنان او یادآور شد که در انتخابات دور قبل با چالش‌هایی چون عدم دسترسی به اطلاعات و نحوه پوشش، مواجه بودند. اکنون او از نهادهای حامی خبرنگاران می‌خواهد که برای حل این مشکل گام‌های جدی بردارند.

 کمیسیون زمینه دسترسی به اطلاعات را در روز رأی‌دهی فراهم کند

از سوی دیگر صدیق‌الله توحیدی، مسوول دادخواهی کمیته مصونیت خبرنگاران افغان، می‌گوید که در انتخابات دور قبل، خبرنگاران با کمبود اطلاعات مواجه بودند و در شماری از مراکز و محلات رأی‌دهی، مسوولان این مراکز به خبرنگاران معلومات نمی‌دادند و هم‌چنان به دلیل حجم تماس‌ها با سخنگویان کمیسیون در روز انتخابات، دست‌رسی به اطلاعات محدود بود. از این رو با توجه به این مشکل، از کمیسیون‌های انتخابات خواسته شده است که در روز برگزاری انتخابات زمینه دسترسی اطلاعات به صورت وسیع را فراهم کنند. او گفت: «باید زمینه‌ی دسترسی به اطلاعات برای خبرنگاران وجود داشته باشد تا مردم از رویدادهای انتخاباتی به صورت آنی مطلع شوند.»

از سوی دیگر آقای توحیدی، از تهدیدات امنیتی که جان خبرنگاران در روز انتخابات را تهدید می‌کند، ابراز نگرانی کرد. او گفت که از همین رو از نهادهای امنیتی تقاضا کرده‌اند تا امنیت خبرنگاران را در جریان روزهای رأی‌دهی و پس از آن تأمین کنند. او گفت، زمانی‌ که خبرنگاران از شرکت گسترده مردم در روز انتخابات گزارش دهند، ممکن است گروه‌های مخالف مسلح که در برابر نظام می‌جنگند، مشکلات زیاد امنیتی را به وجود بیاورند و خبرنگاران را هدف قرار دهند. افزون بر این، گروه‌های تروریستی تلاش خواهند کرد تا مانع شرکت مردم در پروسه انتخابات شوند. این در حالی است که طالبان پیش از این، از برهم زدن برگزاری انتخابات ریاست جمهوری هشدار داده بودند. این گروه گفته بود که تلاش می‌کند تا مانع برگزاری انتخابات ریاست جمهوری پیش‌ رو شود.

بر این اساس آقای توحیدی یادآور شد که نهادهای امنیتی به ویژه وزارت داخله وعده سپرده است که با تمام توان کوشش می‌کنند تا امنیت خبرنگاران را تأمین کنند.

قرار است انتخابات ریاست جمهوری در ششم میزان سال جاری برگزار شود. در این دور انتخابات ریاست جمهوری به شمول محمداشرف غنی رییس جمهور و عبدالله عبدالله رییس اجرایی، ۱۸ تن برای احراز کرسی ریاست جمهوری نامزد بودند. با پیوستن زلمی رسول به دسته انتخاباتی «دولت‌ساز» به رهبری محمداشرف غنی، تعداد این نامزدان به ۱۷ تن کاهش یافت.

یادداشت: این گزارش، به همکاری کمیته‌ی مصونیت خبرنگاران افغان تهیه شده است.

دکمه بازگشت به بالا