کنایه‌ها و انتقاد تند کاربران فیس‌بوک؛ زمان احمدی خواستار تجدید نظر است

حسیب بهش

وکیل مدافع زمان احمدی، زندانی محکوم به ارتداد می‌گوید که درخواست برای تجدید نظر پرونده موکلش را به زودی آغاز خواهد کرد. وی افزود که قرار است درخواست تجدید نظر را در هفته آینده به لوی‌سارنوالی کشور بفرستد.

علی‌مدد حکیمی، وکیل مدافع زندانی محکوم به ارتداد در گفت‌وگو با روزنامه ۸صبح می‌گوید که درخواستی‌ مبنی بر تجدیدنظر پرونده موکلش را پس از «درج دلایل شرعی و قانونی»، به لوی‌سارنوالی خواهد فرستاد. به گفته وی، حکم حبس ۲۰ سال «در غیاب موکلش و بدون حضور وکیل مدافع» برای وی صادر شده است.

آقای حکیمی که در روزهای اخیر از سوی زمان احمدی به عنوان وکیل مدافع تعیین شده، تصمیم محکمه ابتدایی مبنی بر حکم ۲۰ سال حبس بالای موکلش را «غیر عادلانه» می‌خواند. وی می‌گوید که بیش‌تر اقرار از موکل او «با اکراه و اجبار» به دست آمده است. او تأکید کرد که بر اساس قانون، «اقرار فرد متهم نزد محکمه باصلاحیت اعتبار دارد».

وی موضوع ارتداد موکلش را رد کرد و افزود که موکل وی از روزهای اول بازداشت، پی هم از مسلمان بودنش به محکمه اطلاع داده و چندین بار «کلمه شهادت» بر زبان رانده است. آقای حکیمی اضافه کرد که موکلش در جریان تحقیق گفته که مقاله وی در حد یک فکر او بوده و به نشر نرسیده است.

زمان محمدی به جرم «ارتداد و اهانت به مقدسات اسلام» از سوی محکمه ابتدایی به ۲۰ سال حبس محکوم شده است. او قرار بود مقاله‌ای را در مورد عوامل تخریب بودای بامیان در هفته‌نامه موعود به نشر برساند که از سوی نیروهای امنیتی بازداشت شد. وی هفت سال از دوران محکومیتش را سپری کرده است.

تجدید نظر ممکن است

مسوولان در لوی‌سارنوالی هرچند بر حکم محکمه تأکید دارند،‌ اما می‌گویند که در صورت وجود دلایل و شرایط تجدید نظرخواهی، درخواست تجدید نظر را خواهند پذیرفت.

جمشید رسولی، سخنگوی لوی‌سارنوالی در گفت‌وگویی با روزنامه ۸صبح با این‌که دلیل محکومیت زمان احمدی را حکم محکمه دانست، اما افزود که در صورت تکمیل بودن شرایط تجدید نظر، آنان درخواست تجدید نظر را خواهند پذیرفت.

آقای رسولی افزود که زمان احمدی در بخش قناعت پارچه ابلاغ، «شصت گذاشته» و دوسیه وی به دلیل درخواست ندادن برای استیناف‌خواهی، در محکمه اول نهایی شده است. وی تصریح کرد که آنان در صورت درخواست شخص محکوم یا سارنوال موظف برای استیناف‌خواهی و وجود حکم اعدام، محکمه دوم و سوم را برگزار می‌کنند.

هرچند وی علاوه کرد که این روند در حضور وکیل مدافع وی طی شده است، اما افزود که آنان در صورت دریافت درخواستی تجدید نظر و تکمیل بودن شرایط،‌ آن را خواهند پذیرفت. در همین حال، سخنگوی لوی‌سارنوالی شش سال تخفیف عفو برای زمان احمدی را نیز تأیید می‌کند. هرچند تلاش شد تا نظر کمیسیون مستقل حقوق بشر نیز گرفته شود، اما با وجود تلاش‌های مکرر، زمینه ارتباط با مسوولان این اداره فراهم نشد.

زمان احمدی کیست؟

زمان احمدی ۴۰ سال دارد و از رشته زبان و ادبیات فارسی دری دانشگاه کابل فارغ شده است. او هفت سال پیش به جرم «ارتداد و اهانت به مقدسات دین اسلام» از سوی محکمه ابتدایی به ۲۰ سال زندان تنفیذی محکوم شد. وی قرار بود یادداشتی راجع به عوامل تخریب بودای بامیان را در هفته‌نامه موعود به نشر برساند که از سوی نیروهای امنیتی بازداشت شد.

احمدی می‌گوید که مقاله‌اش برخاسته از پرسش‌هایی بود و وی تلاش داشته تا به آن‌ها پاسخ داده شود. او می‌گوید که با خواندن کلمه شهادت، بارها از مسلمان بودنش به محکمه اطمینان داده،‌ اما به گفته وی، محکمه در غیاب او تصمیم گرفته است. زمان احمدی افزود: «آن‌چه که در قوانین شرعی و نظام کیفری در باب تعزیر ابراز می‌دارد، مجازات عدالت‌گونه را منظور می‌نماید، نه این‌که زنده‌گی فردی به خاطر کاری که علی‌رغم میل باطنی او و بدون هدف و برنامه‌ریزی قبلی بوده از هم بپاشند؛ بلکه هدف از مجازات تعزیری، اصلاح و تأدیب شخص مجرم می‌باشد نه نابودی او.»

وی دو فرزند دارد: مژگان و زحل. احمدی می‌گوید که خانواده‌اش در جریان هفت سال، تنها دو بار برای دیدنش به زندان آمدند. وی در اوایل زندانی‌شدنش، از طریق نامه‌نگاری و نوشتن عرایض زندانیان پول به دست می‌آوَرد و نیازهای مالی‌اش را بر طرف می‌کرد. هرچند می‌گوید که به قواعد اسلامی پابند است،‌ اما شماری از زندانیان و حتا مسوولان در محبس با وی به شیوه نادرست برخورد می‌کنند.

کنایه‌ها و انتقادهای کاربران در رسانه‌های اجتماعی

شماری از کاربران رسانه‌های اجتماعی از محکومیت زمان احمدی انتقاد می‌کنند. آنان می‌گویند که حکم ۲۰ سال زندان برای مقاله نشر نشده «ناعادلانه» است. آنان با ذکر دلایلی خواستار رهایی زمان احمدی شده‌اند.

یعقوب یسنا، پژوهش‌گر و استاد دانشگاه در صفحه فیس‌بوکش نوشته است: «احمدی فعلاً هفت‌ سال را برای دست‌نوشته‌ چاپ نشده‌اش در زندان سپری کرده و ۱۳ سال هنوز از قاضی صاحب قرضدار است.» در ادامه، وی روایتی از جریان محکمه زمان احمدی را بازگو کرده است: «پنج ماه بعد که احمدی را به محکمه ابتدایی می‌برند، نوروز و آغاز سال بوده است. احمدی نوروز را به قاضی صاحب تبریک می‌گوید، قاضی صاحب برآشفته می‌شود و از جایش برمی‌خیزد و می‌گوید کفرگویی کرده بودی حالا به من نیز کفر می‌گویی.»

عبدالعلی محمدی،‌ استاد دانشگاه نیز در صفحه فیس‌بوکش با درج دلایلی بر تصمیم محکمه انتقاد کرده است. وی نوشته است:‌ «از متن حکم بر می‌آید که قضات صادرکننده حکم، حتا نام کتاب مورد استنادشان را درست نمی‌دانند؛ نام کتاب «رد المحتار» با (ح) است نه رد المختار با(خ).»

وی هم‌چنان در مورد استناد از قانون اساسی در پرونده زمان احمدی نوشته است: «ماده ١٣٠ قانون اساسی هرگز، به هیچ‌وجه و در هیچ حالتی، نمی‌تواند مستند حکم محکمه باشد و استناد به آن، فقط در اثر جهالت و بلاهت متصور است.» در ادامه نوشته او با ذکر دلایل آمده است: «نه ارتداد زمان احمدی ثابت است و نه حکم صادر شده درست.»

قضیه زندانی‌شدن زمان احمدی سال گذشته با نشر ویدیویی توجه کاربران فیس‌بوک را جلب کرد. وی در این کلیپ تصویری سخنانش را با نام خدا آغاز کرده و سپس آیات قرآن کریم را ترجمه می‌کند. وی در آن زمان از حکومت خواسته بود که «محض رضای خدا و خشنودی خانواده»اش و «برای انسانیت و اسلامیت»، وی را آزاد کنند.

دکمه بازگشت به بالا