وزیر معارف اعضای کارزار «هدیه کتاب، ادای رسالت» را تقدیر کرد

فرهاد فرامرز

میرویس بلخی وزیر معارف، هفته گذشته در دیداری که با اعضای این کارزار داشت، ١٢٠ تن اعضای فعال مرکز و‌ ولایات این کارزار را، با اعطای سپاس‌نامه تقدیر کرد. در آغاز برنامه، فریحه ایثار به نماینده‌گی از اعضای کارزار، صحبت کرد و دریافت‌ها، مشکلات و گزارشی از چند ماه فعالیت را به هیات رهبری وزارت معارف پیش‌کش کرد و هدف از راه‌اندازی این کارزار را چنین بیان کرد: «اساسی‌ترین انگیزه این حرکت، مبارزه با جهل و بی‌سوادی بوده که بنا بر دلایل فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و امنیتی دامن‌‌گیر مردم ما شده است.»

«هم‌چنان ما خواستیم با راه‌اندازی این کارزار، حس تعهد، عشق به وطن و عشق به مردم رنج‌دیده این سرزمین، به ویژه‌ی کمک به کودکان و ‌دانش‌آموزان را زنده بسازیم و جرقه‌ای باشیم برای رشد فرهنگ فعالیت‌های رضاکارانه.»

خانم ایثار افزود: «اگر امروز زنان مورد خشونت قرار می‌گیرند، محاکمه‌ی صحرایی می‌شوند، از حق تعلیم باز می‌مانند، یا ناقص‌العقل خوانده می‌شوند، همه‌وهمه ریشه در بی‌سوادی دارد. به اساس آمار سازمان ملل متحد، امروز ٩٠ فی‌صد زنان که تربیت کودکان را به دوش دارند از نعمت سواد بی‌بهره‌اند، امروز ۶۵ درصد نفوس افغانستان بی‌سواد است و این آمار در روستاها به ۶٧ درصد می‌رسد. امروزه به دلیل بی‌سوادی کودکان و جوانان ما، از آن‌ها سوءاستفاده‌های گوناگون صورت می‌گیرد، مغزشویی می‌شوند و به گروه‌های تروریستی پیوسته، حملات تروریستی انجام می‌دهند.»

وی ادامه داد: «ما به این نتیجه رسیده‌ایم که فقط یک راه می‌تواند به این مهم مفید واقع شود: کمک به معارف از راه بازداشت و تشویق مردم برای کسب دانش و ادامه تحصیل است. برای رسیدن به این هدف، کارزار «هدیه کتاب، ادای رسالت» را شکل دادیم تا بتوانیم زیر چتر آن، معارف افغانستان را از رهگذر جمع‌آوری کتاب مکتب، دستگیری نماییم. تا از یک سو توانسته باشیم مسوولیت انسانی- شهروندی‌مان را ادا کنیم و از سوی دیگر باور خلق کنیم که همیش نباید منتظر کمک‌های خارجی باشیم ‌و ایمان بیاوریم که همه رفتنی‌اند، این ماییم که می‌مانیم و این سرزمینی که به آن تعلق داریم.»

این کارزار از هشتم مارچ به این‌سو از کابل شروع به کار کرد و فقط در چند هفته‌ی محدود در ۲۱ ولایت کشور در نتیجه زحمات شبانه‌روزی تیم‌های ولایتی که مبارزان و قهرمانان واقعی این کارزار اند گسترش یافت. گروه هزار نفری رضاکارانی که بدون امکانات، با عالمی از مشکلات و چالش‌های امنیتی ولی با تعهد بلند و پشت کار و تلاش توانستند تعدادی زیادی از کتاب‌های مکتب را با همکاری تیم با انگیزه و متعهد ولایتی در هر ولایت و مردم محل، گردآوری کنند. از جمله ٢١ ولایت می‌توان از چند ولایت به عنوان مثال یادآوری کرد. به تعداد ۳۸ هزار و ۵۰۰ جلد کتاب از قندهار به همکاری منور احمد واحدی و تیم کاری‌شان، مزار شریف ۲۱ هزار جلد به همکاری احمدفرید فیصل،  سه هزار و ۵۰۰ جلد هلمند به همکاری عبدالحنان دانش، نُه هزار و ۵۰۰ جلد پروان به همکاری اورنگ عمر آذرخش، ۲۱ هزار جلد کاپیسا به همکاری فرهاد بهروز، نُه هزار جلد لغمان به همکاری شمس‌الرحمان حبیب، پنج هزار و ۷۰۰ جلد پنجشیر به همکاری استاد جاوید راحل، هزار جلد زابل به همکاری بسم‌الله پشتون‌مل، یک هزار و ۲۰۰ جلد بادغیس به همکاری رزاق عصمت، هزار جلد تخار، پنج هزار جلد کندز به همکاری عبدالباسط ایماق، جوزجان ۵٠٠ جلد به همکاری صدام فرامرز، ننگرهار سه هزار و ۵۰۰  جلد به همکاری سانگه صدیقی و بدخشان ۵٠٠ جلد جمع‌آوری ‌و به مکاتبی که با کمبود‌ کتاب درسی مواجه بودند، توزیع گردید.

پلوشه یکی از دانش‌آموزان ولایت پروان است که نظرش را راجع به این کمپین چنین بیان می‌دارد: «ما بسیار خوشیم که برای ما کتاب رسید، بعضی از مضامین را از آغاز تا آخر سال هیچ‌ کتاب نداریم و به همین دلیل نمی‌فهمیم ‌کتاب در مورد چی بود. آرزو دارم روزی برسد که بی‌کتاب نباشیم.»

اعضای جمع‌آوری کتاب یافته‌های‌شان را از ریاست‌های معارف ولایات، با وزیر صاحب معارف شریک ساختند:

– شاگردان مکتب «حضرت علی ولسوالی سید کرم ولایت پکتیا به دلیل نداشتن احاطه مکتب، زیر خیمه درس می‌خوانند و با دشواری‌های فراوانی روبه‌رو اند. گاز گرفتن یک کودک توسط سگ دیوانه در جریان درس مصداق بارزی از این مشکلات گفته می‌شود.

– شاگردان ولایت کندز به دلیل عدم مکانیزم صحیح جمع‌آوری دوباره کتاب، به کمبود کتاب مواجه‌اند. هم‌چنان نبود/ کمبود معلمان مسلکی، نبود کتاب، فساد مالی و تقسیم بست‌ها به اساس قومیت از جمله مشکلات است، می‌توان گفت مشکلات فراگیر و عمومی که اکثر ریاست‌های معارف در ولایات به آن دست‌وپنجه نرم می‌کند.

– یکی از مشکلات موجود در ریاست معارف پروان، در سطح رهبری این ریاست است، به گونه‌ای که دودسته‌گی میان رییس و یک تعداد از اعضای ارشد ریاست معارف این ولایت را به وجود آورده است.

– زمین‌های رهایشی که از طرف وزارت معارف، برای معلمان در نظر گرفته شده بود، یک تعداد آن توسط اعضای بلندپایه این ریاست فروخته شده است.

– نبود‌ ساختمان و ‌احاطه مکاتب (که زمینه‌ساز دزدی اجناس مکاتب گفته می‌شود)، نبود مُهر (تاپه) در یک تعداد از مکاتب متوسطه و تمام مکاتب ابتدایی این ولایت، کمبود مواد لابراتواری ‌و معلمان مسلکی از جمله چالش‌های دیگری در ریاست معارف این ولایت خوانده می‌شود.

پس از آن، وزیر معارف، ضمن سپاس و قدردانی از اعضای کارزار برای رسیده‌گی به مشکلات و چالش‌های فوق‌الذکر، تأکید کرد، وعده سپرد که رسیده‌گی مشکلات فوق در اولویت کاری ما قرار دارد. وی هم‌چنان افزود: «اعضای این حرکت را از جمله صادق‌ترین و متعهدترین همکاران معارف یافتم و اضافه کرد که این گروه (اعضای کارزار) در واقع یک بخش عمده وظیفه معارف را انجام می‌دهند که ما سپاس‌مندشان استیم و آرزو می‌کنیم که همین گونه که با درک مسوولیت‌های شهروندی در کنار معارف ایستادند، باز هم همکار ما بمانند.»

برنامه با توزیع سپاس‌نامه‌ها، از سوی وزیر معارف، برای اعضای کارزار «اهدای کتاب ادای رسالت» به پایان رسید.

دکمه بازگشت به بالا