جنگ پلخمری وارد دهمین روز شد

خلیل اسیر

جنگ در شهر پلخمری، مرکز بغلان و نواحی اطراف آن، وارد دهمین روز خود شده است. تا کنون معلومات دقیق درباره شمار تلفات، آواره‌گان و همین‌طور خسارات مالی این جنگ در دست نیست. سخنگوی پولیس بغلان می‌گوید که شهر پلخمری از محاصره جنگ‌جویان طالب بیرون شده است و جنگ فعلاً در ساحات اطراف این شهر در جریان است. ساکنان محلی اما می‌گویند که تهدیدات طالبان در برابر شهر پلخمری هنوز با قوت خود باقی است و وضعیت در این شهر حالت عادی به خود نگرفته است.

جاوید بشارت، سخنگوی پولیس بغلان، امروز چهارشنبه، بیستم سنبله، به روزنامه ۸صبح گفت که محاصره شهر پلخمری شکسته است و نیروهای دولتی در حال سرکوب جنگ‌جویان طالبان در مربوطات زمان‌خیل و کیله‌گی در حومه‌های این شهر هستند. به گفته زمان‌خیل، امتداد شاهراه پلخمری – کندز و کیله‌گی در مسیر شاهراه پلخمری – کابل از مناطق مهمی است که جنگ‌جویان طالب تا کنون تسلط خود بر این مناطق را حفظ کرده‌اند. بشارت افزود که نیروهای دولتی برای سرکوب جنگ‌جویان طالب در این دو منطقه دست به کار شده‌اند و انتظار می‌رود تا پایان امروز یا فردا این مناطق نیز از وجود جنگ‌جویان این گروه پاک‌سازی شود. سخنگوی پولیس بغلان خاطرنشان ساخت که جنگ‌جویان طالب در مناطق زمان‌خیل و کیله‌گی وارد خانه‌های مسکونی شده‌اند و از داخل این خانه‌ها به سوی نیروهای دولتی شلیک می‌کنند. به گفته بشارت، استفاده طالبان از خانه‌های مسکونی باعث شده است تا عملیات پاک‌سازی و سرکوب این گروه کمی با کندی دنبال شود.

طبق معلومات پولیس بغلان، منطقه چشمه شیر که قبلاً طالبان بر آن تسلط داشتند، از کنترل این گروه بیرون شده است. چشمه شیر در امتداد شاهراه پلخمری‌ـ‌سمنگان قرار دارد. ناوقت روز سه‌شنبه اعلام شد که این منطقه از تسلط طالبان خارج شده است.

سخنگوی پولیس بغلان می‌گوید که در جریان جنگ ده روزه در مربوطات شهر پلخمری و نواحی اطراف آن، به هر دو طرف تلفاتی وارد شده است. به گفته جاوید بشارت، بیش از صد جنگ‌جوی طالب در جریان این جنگ کشته و زخمی شده‌اند. او افزود که به نیروهای دولتی نیز در این مدت تلفاتی وارد شده است که شمار دقیق آن هنوز مشخص نیست.

جنگ‌جویان طالب بامداد یک‌شنبه، دهم سنبله، از سه جناح به شهر پلخمری حمله کردند. طبق معلومات منابع محلی، طالبان در این حمله بخش‌هایی از شهر پلخمری از جمله ساحات کرکر، معدن و بند ۲ را تصرف کردند که در پی ضد حمله نیروهای دولتی از این ساحات عقب رفتند. گفته می‌شود در این حمله به خانه‌های مسکونی نیز آسیب رسیده است.

سمیع‌الدین ناظر، عضو شورای ولایتی بغلان، می‌گوید که جنگ از داخل شهر پلخمری بیرون کشیده شده، اما وضعیت در این شهر هنوز حالت عادی به خود نگرفته است. به گفته ناظر، مردم در داخل شهر پلخمری هنوز مضطرب‌اند و بیم آن‌که حمله به این شهر دوباره تکرار شود، در ذهن مردم موجود است. ناظر هم‌چنان از آواره‌گی شمار زیادی از مردم در شهر پلخمری و نواحی اطراف آن یاد کرد و افزود که به دلیل ادامه جنگ، رقم این آواره‌گان هنوز مشخص نشده است. پولیس آواره‌گی مردم در نتیجه این جنگ را تأیید نکرده است.

این عضو شورای ولایتی بغلان می‌گوید که طالبان در چندین نقطه کیله‌گی در مسیر پلخمری‌ـ‌دوشی ایست بازرسی ایجاد کرده‌اند و مسافران و موترها را تلاشی می‌کنند. سمیع‌الدین ناظر افزود در صورتی که بین مسافران و دولت نسبتی پیدا کنند، آن‌ها را از موتر پایین کرده و خواهند کشت. به گفته ناظر، از همین رو مردم با ترس و لرز در حال تردد در این مسیر هستند.

طالبان در امتداد شاهراه پلخمری‌ـ‌کندز نیز ایست بازرسی دارند. سمیع‌الدین ناظر می‌گوید که تردد در این مسیر نیز با ترس و بیم همراه است.

نورآغا که یکی از مدیران مکتب در ولسوالی بغلان مرکزی است، روایت متفاوتی از جنگ در شهر پلخمری دارد. او که همراه با خانواده‌اش هشت روز پیش از بغلان مرکزی به شهر پلخمری آواره شده است، می‌گوید که جنگ هنوز از داخل این شهر بیرون نرفته است. به گفته او، همین اکنون در مناطق حسین‌خیل، بند ۲ و ساحه معدن جنگ شدید بین نیروهای دولتی و طالبان در جریان است. این آواره جنگی گفت که صدای درگیری بین دو طرف در داخل شهر شنیده می‌شود و این وضعیت مردم را به شدت نگران کرده است. نورآغا افزود که بیش‌تر دکان‌ها در شهر پلخمری بسته و بانک‌ها تعطیل است.

این آواره جنگی می‌گوید که همراه با خانواده‌اش دو روز پس از حمله طالبان به ولسوالی بغلان مرکزی و محاصره شهر پلخمری، به این شهر آمده است. طبق معلومات او، بین ۶۰۰ تا ۷۰۰ خانواده از بغلان مرکزی به شهر پلخمری آمده‌اند و اکنون در وضعیت ناگواری در این شهر به سر می‌برند. نورآغا افزود که در بغلان مرکزی هنوز جنگ جریان دارد و مکتب‌ها و ادارات دولتی بسته است و برق نیز در این ولسوالی قطع شده است. او گفت که حتا در شهر پلخمری هم برق قطع و وصل می‌شود و شبکه‌های مخابراتی هم فعالیت منظم ندارند. نورآغا هم‌چنان شکایت کرد که عملیات نیروهای دولتی با کندی پیش می‌رود و این نیروها در جریان روزهای گذشته پیش‌روی چندانی نداشته‌اند.

اما پولیس بغلان، ادعای قطع خطوط برق و تلفن در شهر پلخمری و بغلان مرکزی را تکذیب می‌کند و می‌گوید که تا کنون آسیبی به این خطوط وارد نشده است. جاوید بشارت تصریح کرد که در جریان چند روز گذشته، فعالیت شبکه‌های مخابراتی در شهر پلخمری به دستور طالبان از سوی مسوولان این شبکه‌ها متوقف شده بود. بشارت افزود که فعلاً هم برق و هم تلفن در تمام ساحات شهر پلخمری فعال است و مشکلی در این دو مورد دیده نمی‌شود.

بغلان در شمال کشور یکی از ولایات درگیر جنگ است. وزارت امور مهاجرین و عودت‌کننده‌گان می‌گوید که از ماه حمل امسال تا پیش از شروع جنگ پلخمری، ۱۷ هزار و ۹۳۴ نفر در قالب ۲ هزار و ۵۶۲ خانواده در بغلان بی‌جا شده‌ بودند. طبق معلومات عبدالباسط انصاری، مشاور مطبوعاتی وزارت امور مهاجرین و عودت‌کننده‌گان، بیش‌تر این افراد به دلیل جنگ از محل اصلی زنده‌گی خود بی‌جا شده‌اند. انصاری افزود که دولت برای دست‌کم ۲ هزار و ۱۳۱ خانواده بی‌جاشده در بغلان کمک‌رسانی کرده است.  با این حال، وزارت امور مهاجرین و عودت‌کننده‌گان نیز معلومات دقیق درباره شمار آواره‌گان جنگ جاری پلخمری و نواحی اطراف آن در دست ندارد.

دکمه بازگشت به بالا