واکنش دختران فوتبالیست به گزارش نیوزنایت بیبیسی؛ «سرنوشت ما به خطر افتاده است»
مصطفا بهنود

اخیراً شبکه نیوزنایت بیبیسی در گزارشی ادعا کرده است، شماری از دخترانی که زیر عنوان فوتبالیستهای افغانستان به بریتانیا منتقل شدهاند، فوتبالیست نیستند. این رسانه نظر به گفتههای یکی از دختران فوتبالیست گزارش داده که در فهرست تخلیه این دختران دستکاری شده است. اکنون شماری از دختران فوتبالیست که در بریتانیا زندهگی میکنند، به این گزارش واکنش نشان دادهاند. این دختران ادعا دارند که گزارش شبکه نیوزنایت بیبیسی بالای زندهگی آنان تأثیر منفی برجا گذاشته و ممکن در آینده انتقال شهروندان آسیبپذیر افغانستان به این کشور را دشوار بسازد.

نجمه عارفی، یکی از دختران فوتبالیست افغانستان است که بهعنوان یک فرد آسیبپذیر به بریتانیا منتقل شده است. او پیش از رویکارآمدن رژیم طالبان در کشور، عضو تیم منتخب فوتبال هرات بود. نجمه پس از سقوط نظام جمهوری با دشواریهای زیادی توانست خود را به پاکستان برساند و پس از مدتی به بریتانیا منتقل شد. این فوتبالیست در صحبت با روزنامه ۸صبح میگوید: «مجبور بودیم برای حفظ امنیت خود فرار کنیم. چندین روز را طی کردیم، از راه زمینی به کابل و بعدش به مرز پاکستان. خیلی مشکلات را تحمل کردیم و لتوکوب شدیم تا توانستیم از چنگ طالب فرار کنیم. آزادی حق ما است. این شرایطی که بالای افغانستان آمده است، مقصر ما نیستیم، سیاستمداران و رهبران ما را ناکام کردند و مجبور به فرار از کشور شدهایم.»
خانم عارفی که از گزارش نیوزنایت بیبیسی انتقاد دارد، میافزاید که اکنون نگران سرنوشت خودش و دختران آسیبپذیری است که تاکنون نتوانستهاند از افغانستان بیرون شوند. نجمه عارفی علاوه میکند: «خیلی متاسفم به خاطر این متن بیبیسی؛ چون باعث تحریک و حملات ضد مهاجرت میشود. فعلاً گروههای ضد مهاجرت در انگلیس خیلی فعال شدهاند. این باعث دشوار شدن زندهگی ما در انگلیس میشود. این مقاله نه کمکی به زنان افغان در انگلیس میکند و نه هم به زنانی که در افغانستان هستند.»

سحر چمران، عضو دیگر تیم منتخب فوتبال هرات، پیش از رویکارآمدن رژیم طالبان با تیم منتخب فوتبال هرات بازی میکرد؛ تیمی که در سال ۱۳۹۹ خورشیدی در فصل چهارم لیگ برتر فوتبال افغانستان توانست به قهرمانی برسد. چمران در آخرین روزهای دوره جمهوریت با تیم ملی دختران زیر ۲۳ سال برای اشتراک در یک تورنمنت بیرونی که قرار بود در تاجیکستان برگزار شود، آمادهگی میگرفت؛ اما سقوط حکومت پیشین این آرزوی او و همتیمیهایش را با خاک یکسان کرد. خانم چمران با نجمه عارفی و دیگر دختران آسیبپذیر پس از سپری کردن دو ماه در پاکستان، در نوامبر ۲۰۲۱ به بریتانیا منتقل شده است.
سحر چمران در واکنش به گزارش نیوزنایت بیبیسی میگوید: «من خیلی غمگین و عصبانی هستم که تیم من مورد حمله بزرگترین شبکه خبری قرار گرفته و این خبر تاثیر بسیار منفی روی حالت و روحیه همتیمیهایم و بقیه دخترانی که در افغانستان ماندهاند، گذاشته است؛ زیرا این گزارش ممکن هر نوع خطری را متوجه فامیلهایمان در افغانستان و دخترانی که در افغانستان هستند، بسازد.»

همچنان سوسن محمدی، از دیگر دختران فوتبالیست افغانستان، در کنار نجمه عارفی و سحر چمران در تیم منتخب فوتبال هرات بازی میکرد. این گروه فوتبالیست اکنون در بریتانیا نیز یکجا تمرین میکنند. سوسن محمدی از دشواریهای زندهگی زیر حاکمیت طالبان و سفر دشوارش به پاکستان حکایت میکند و خاطرنشان میسازد که پس از رسیدن به بریتانیا، ذهنش اندکی از ترس و وحشت فاصله گرفته بود، اما اکنون نگران آینده خود است. او علاوه میکند: «من خیلی ناراحت هستم. متاسفانه از وقتی که این گزارش پخش شده، دیگر نمیتوانم آن خوشحالی قبل را در صورت همتیمیهایم ببینم؛ چون در هر جا با سوالاتی روبهرو میشوند که گویا ما فوتبالیست نیستیم و دروغ گفتهایم. این خبر برای دختران فوتبالیست که در افغانستان و برای خانوادههای ما که در افغانستان هستند، عواقب خیلی خطرناکی دارد. ما همه خیلی نگران و ناراحت هستیم.»
این در حالی است که سایت خبری «نیوزنایت بیبیسی» روز پنجشنبه، ۱۶ مارچ، در گزارشی آورده است که از میان ۱۳۰ تن از دختران فوتبالیست افغانستان که به بریتانیا منتقل شدهاند، بیشترشان فوتبالیست نبودهاند. در این گزارش توضیح داده شده که با شماری از بازیکنان، مربیان و مقامهای پیشین افغانستان صحبت شده و دستکم ۱۳ نفری که عضویت تیم فوتبال افغانستان را نداشتهاند، شناسایی شدهاند. در این گزارش نام دخترانی که شناسایی شدهاند، ذکر نشده است. در بخشی از گزارش بیبیسی آمده است: «در حالی که اسامی و سایر مشخصات هویتی واقعی هستند، توصیف متقاضیان اصلی بهعنوان بازیکنان ملی یا اعضای یک تیم منطقهای و در برخی موارد نادرست به نظر میرسد.»
دختران در جامعه سنتی افغانستان بهندرت میتوانند رضایت خانوادهها را برای اشتراک در تیمهای ورزشی به دست بیاورند. ورزشکاران دختر در افغانستان همواره در کوچه و اطراف شهر با خشونتهای کلامی دستوگریبان بودهاند، اما با رویکارآمدن رژیم طالبان بیشتر آنان مجبور شدند کشور را ترک کنند. شماری این ورزشکاران به استرالیا و شماری دیگر به کشورهای اروپایی رسیدهاند، اما یک عده از این دختران اکنون در افغانستان و یا در کشورهای همسایه افغانستان با دشوارهای زیادی دستوپنجه نرم میکنند و چشم به راه انتقال به اروپا و دیگر کشورها نشستهاند.
