طالبان در لوگر یک لیسه دخترانه را به مدرسه دینی بدل کردند

۸صبح، لوگر

ریاست معارف لوگر زیر اداره طالبان به‌تازه‌گی ساختمان یک لیسه دخترانه واقع در ولسوالی محمدآغه این ولایت را به مدرسه دینی اختصاص داده‌ است. براساس معلومات ارایه ‌شده، تا کنون ۲۲۰ دانش‌آموز دختر در این مدرسه دینی جذب شده‌اند. بیشتر این دختران، دانش‌آموزان مکتب هستند. این مدرسه بخشی از دارالعلوم محمدیه مرکزی در لوگر است. شماری از باشنده‌گان لوگر از روی ناگزیری از این اقدام طالبان استقبال می‌کنند و می‌گویند که کسب آموزش دینی نسبت به خانه‌نشینی دختران بهتر است. شمار دیگر اما این کار طالبان را غیرعادلانه توصیف می‌کنند و خواستار حفظ نظام آموزشی مدرن هستند.  به گفته آنان، این نخستین اقدام رسمی طالبان برای نابودی مکتب‌های دخترانه در لوگر است.

ریاست معارف لوگر زیر اداره طالبان روز چهارشنبه، ۱۳ ثور، اعلام کرد که ساختمان لیسه دخترانه «سرخ‌آباد» در هماهنگی با وزارت معارف به مدرسه علوم دینی اختصاص یافته است. طبق اظهارات مقام‌های طالبان، تا کنون ۲۲۰ دانش‌آموز صنف‌های هفتم، هشتم، نهم، دهم، یازدهم و فارغان صنف‌های دوازدهم از مکتب‌های دخترانه دولتی در این مدرسه جذب شده‌اند.

با این حال، دانش‌آموزان مکتب‌های دولتی در لوگر این اقدام طالبان را نکوهش می‌کنند و بر بازگشایی هرچه زودتر مکتب‌ها تاکید می‌ورزند. لطیفه، دانش‌آموز صنف دهم مکتب در شهر پل‌علم به روزنامه ۸صبح می‌گوید که تغییر مکتب‌ها به مدارس دینی سودی برای دختران ندارد. لطیفه می‌افزاید: «ما در حدود کم و بیش دو سال است که از مکتب رفتن، از تحصیل و آموزش علوم عصری محروم هستیم. امروز و فردا به بهانه‌های مختلف تمام دختران کشور را بی‌سرنوشت ساختند و تا هنوز هیچ اقدام مناسبی برای ما نشده. این که یک لیسه را به مدرسه تبدیل کردند هم کار مناسب نیست.»

محمدهاشم، باشنده ولایت لوگر، می‌گوید که این اقدام طالبان تا زمان بازگشایی مکتب‌ها و فراهم‌سازی زمینه آموزش برای دانش‌آموزان دختر، تا حدی به‌جاست. اما خواست مردم از طالبان این است که در کنار مدارس، زمینه کسب علوم عصری را نیز برای دانش‌آموزان دختر و پسر فراهم کنند.

عبدالله، باشنده مرکز ولایت لوگر، می‌گوید که با تبدیلی مکتب‌ها به مدارس دینی، دختران از آموزش علوم عصری بی‌بهره خواهند ماند. او می‌افزاید: «با این اقدام طالبان دستاوردهای دو دهه اخیر در عرصه طبابت، هوانوردی و غیره نابود می‌شود. افغانستان یا به داکتران زن خارجی محتاج می‌شود و یا زنان از روی مجبوریت توسط داکتران مرد معالجه می‎شوند.» به گفته او، این بزرگ‌ترین شرم در تاریخ معارف کشور در قرن بیست‌ویکم خواهد بود که مکتب‌های عصری جایش را به مدارس دینی خالی کند.

در همین حال، استادان دانشگاه در لوگر بر بازگشایی هرچه زودتر مکتب‌ها تاکید دارند. عبدالرحمان (نام مستعار)، استاد دانشگاه در لوگر، به روزنامه ۸صبح می‌گوید: «الحمدالله جامعه ما تا ۹۹ درصد مسلمان هستند و از دوره ابتدایی تا دوره لیسه موضوعات علوم دینی را از خانه تا مسجد و مکتب می‌آموزند. بهتر است طالبان در کنار آموزش‌های دینی، زمینه کسب علوم عصری که یکی از مسایل مهم و نیاز مبرم برای جامعه است، را هم فراهم کنند.»

این در حالی است که توجه طالبان بیشتر به رشد مدارس دینی است تا رشد معارف و مکتب. شماری از مقام‌های مطرح این گروه پیش از این به صراحت گفته‌اند که آموزش علوم عصری از سوی دختران امر مباح است و از لحاظ دینی دختران هیچ الزامیتی به رفتن به مکتب ندارند. گفتنی است که تقریباً ۲۱ ماه از بسته ماندن مکتب‌های متوسطه و لیسه دخترانه در افغانستان می‌گذرد. دلایل ظاهری طالبان برای بسته ماندن مکتب‌های دخترانه عدم رعایت حجاب شرعی، ملاحظات فرهنگی و تاخیر در اعمال تغییرات در سیستم درسی بوده است.

براساس معلومات منابع محلی، در حال حاضر در مرکز و ولسوالی‌های لوگر حدود ۴۰۰ مدرسه دینی وجود دارد. از این میان، ۱۸۰ مدرسه برای دختران و ۲۲۰ مدرسه دیگر مربوط به پسران است. از این ۴۰۰ مدرسه تنها ۳۰ باب آن دولتی است و ۳۷۰ مدرسه دیگر خصوصی می‌باشد.

دکمه بازگشت به بالا