جشنواره ده روزه فلم لاجورد با شعار «تولد دوبارهی سینمای افغانستان» پایان یافت

۸صبح، کابل: نخستین جشنواره لاجورد زیر نام «لاجورد، تولد دوباره سینمای افغانستان» بعد از ده روز نمایش، پایان یافت. در این جشنواره به فلمهای برتر و سینماگران، تندیس لاجورد اهد شد.
در اعلامیه جشنواره لاجورد که روز سهشنبه، یازدهم قوس نشر شد، آمده است که «افغان فلم» به عنوان تنها اداره دولتی سینمایی افغانستان «لاجورد، جشنواره ملی فلم افغانستان» را به هدف تشویق فلمسازان، بازیگران، عوامل مسلکی فلمسازی و هنرمندان و ایجاد فضای رقابتی سالم در عرصه سینما، در اول ماه قوس افتتاح کرد.
مراسم اختتامیه این جشنواره شب گذشته با حضور برخی از مقامهای بلندپایه دولتی در مرکز فرهنگی روسیه برگزار شد. با این حال به گفته مسوولان این جشنواره، این نخستین جشنواره ملی فلم است که با حمایت دولت و همکاری سکتورهای خصوصی، در عرصه سینما بعد از گذشت سالها رکود سینمای افغانستان برای ده روز برگزار شد و قرار است با ایجاد فضای رقابتی سالم و ارزیابی آثار تولید شده در عرصه سینمای افغانستان هر سال از تاریخ ۱ تا ۱۰ قوس برگزار شود.
مسوولان جشنواره لاجورد افزودهاند که در نخستین دور این جشنواره با مشارکت سکتور خصوصی و استقبال هنردوستان و سینماگران، ۵۵ فلم در بخش رقابتهای اصلی از بین ۲۱۰ فلم فرستاده شده، توسط هیات گزینش انتخاب شده و در نه مکان در سراسر کابل به نمایش درآمده که با استقبال بیپیشینه تماشاگران و علاقهمندان روبهرو شده است. این مسوولان بیان کردهاند که در مدت ده روز نمایش فلمها، نزدیک به پنج هزار تماشاگر به تماشای فلم نشسته و در بخش رقابتی «انتخاب مردمی» بیش از یک هزار و ۵۰۰ تماشاگر به فلمهای مورد علاقهیشان رأی دادهاند.
در این اعلامیه تصریح شده که جشنواره فلم لاجورد در اولین سال برگزاریاش در بخش «اکران ویژه»، پنج فلم از فلمسازان افغانستان را برای نخستین بار در کابل نمایش داده است. با این حال برگزارکنندهگان این جشنوار گفتهاند که نخستین جشنواره ملی فلم افغانستان اولین سال برگزاری خود را با شعار «لاجورد، تولد دوباره سینمای افغانستان» آغاز کرده که همانا هدف جشنواره احیای سینمای افغانستان است.
با اینهمه برگزارکنندهگان این جشنواره گفتهاند که «تندیس زرین لاجورد» که با آب طلا و سنگ لاجورد در داخل افغانستان ساخته و در وزارت اطلاعات و فرهنگ ثبت شده است، به ۵۵ فلم برگزیده شده در بخشهای مختلف (فلمهای داستانی، مستند و انیمیشن) اهدا شده است.
تندیس بهترین فلم داستانی بلند این جشنواره به فلم «سیبی از بهشت» با کارگردانی همایون مروت و تهیهکنندهگی داوود وهاب داده شد. جایزههای بهترین طراح لباس، بهترین موسیقی و بهترین تدوینگر نیز به این فلم تعلق گرفت که به ترتیب به ایوب عمر، قاسم رامشگر و سیدواقف حسینی داده شد. جایزه بهترین فلمنامه به فلم «همسایه» به کارگردانی زبیر فرغند داده شد. این فلم جایزه بهترین تصویربردار و بهترین طراحی صحنه را نیز از آن خود کرد و جوایز آن به سیدواقف حسینی و جواد الفتی داده شد. به این ترتیب نصیر پژواک به دلیل کارش در فلم «رسوای قرن۲۱» به عنوان بهترین چهرهپرداز، رشاد آرش به عنوان بهترین صداگذار در فلم «پرنده پرنده نبود» و فرزانه نوابی به عنوان بهترین بازیگر نقش کودک در این فلم شناخته شدند و تندیس لاجورد را از آن خود کردند. همچنان جایزه بهترین بازیگر نقش اول مرد به محمدتوفیق لایق و بهترین بازیگر نقش زن به لینا علم تعلق گرفت.
در بخش «فلمهای مستند بلند» جایزه بهترین فلم مستند بلند به فلم «مرغ طوفان» به تهیهکنندهگی گرگ و میش پرودکشن، جایزه بهترین کارگردانی فلم مستند بلند به فلم «تارهای ممنوع» ساخت حسن نوری، جایزه بهترین صداگذاری به فلم «زنگ تفریح ۳:۴۵ دقیقه» ساخت علیحسین حسینی، بهترین جایزه تدوینگر به فلم «قصههای شب افغانستان» به کارگردانی الکا سادات، جایزه بهترین موسیقی متن به فلم «مرغ طوفان» ساخته ظاهر هویدا و آرش هویدا، جایزه بهترین تصویربرداری به فلم «من کار خودم را میکنم» به یوسف برهکی، جایزه بهترین تحقیق به فلم «سربازان بیصدا میمیرند» به رعنا صادقی و جایزه بهترین مستند تلویزیونی به فلم «مستند قندهار» به تلویزیون تمدن داده شد.
در بخش فلمهای کوتاه، جایزه بهترین مستند کوتاه به فلم «شیخک» کاری از نسیم سیامک و جایزه بهترین فلم داستانی کوتاه به فلم «حبیبه» کاری از معصومه رضایی داده شد. همچنان در بخش فلمهای انیمیشن جایزه بهترین انیمیشن به فلم «نوارها» به لاجورد حقیقی و در بخش رقابتی جایزه بهترین پوستر به «کابل شهری در باد» به ابوذر نوابی، جایزه بهترین فلم در نگاه نو به فلم «سفر به مکان صفر» به کارگردانی داوود هلمندی، جایزه بهترین فلم اول به فلم «خانم دریایی» به مرسل عزیزی، جایزه بهترین فلم منتخب مردم به فلم «سکوت» به تهیهکنندهگی فریدالله محبی و جایزه بهترین فلم سینمای عامهپسند به فلم «نقابپوش» کاری از همایون شمسخان تعلق گرفت.
در بخش منتخب هیأت داوران جایزه بهترین منتخب هیأت داوران به فلم داستانی بلند «پرنده پرنده نبود» تعلق گرفت و به فیصل جمالیار اهدا شد و جایزه منتخب هیأت داوران در بخش مستند به «مستند ۲۸ اسد گرافیکی» به عبدالصبور خنجی داده شد.