وزارت صلح: امریکا و طالبان صلاحیت تصمیمگیری درباره هیأت گفتوگوکننده دولت را ندارند

در حالی که گفته میشود ترکیب هیأت گفتوگوکننده دولت برای صلح با گروه طالبان یکی از موضوعات مورد بحث بین امریکا و طالبان در قطر بوده است، وزارت دولت در امور صلح میگوید که امریکا و طالبان صلاحیت بحث و تصمیمگیری در باره ترکیب این هیأت را ندارند. سخنگوی وزارت دولت در امور صلح میگوید که هیأت گفتوگوکننده دولت برای صلح با گروه طالبان با مشورت تمامی جهتهای داخلی تعیین شده است و یک هیأت بیعیب و نقص است. به گفته ناجیه انوری، سخنگوی این وزارت، تعیین هیأت گفتوگوکننده صلح برای دولت تنها در صلاحیت خود دولت افغانستان است و کسانی دیگر به شمول نمایندهگان امریکا و طالبان صلاحیت بحث و تصمیمگیری درباره ترکیب این هیأت را ندارند. خانم انوری تأکید کرد که این هیأت پس از رأیزنی و مشورتهای بسیار با تمامی جهتهای سیاسی و جامعه مدنی تشکیل شده است و جایی برای بحث در باره ترکیب آن باقی نمانده است.
حسیب عمار، خبرنگار اعزامی بیبیسی به دوحه، روز یکشنبه گزارش داده بود که «ترکیب اعضای هیأت مذاکرهکننده افغانستان با طالبان در مذاکرات آینده بینالافغانی هنوز محل بحث است.» او به نقل از یک منبع طالبان گفته بود که یک شب پیش «گفتوگو بر سر این بود که چه افرادی در مذاکرات بینالافغانی از طرف افغانستان پشت میز مذاکره با طالبان بنشینند.» نمایندهگان امریکا و طالبان تا کنون به صورت رسمی تأیید نکردهاند که بر سر «ترکیب» هیأت گفتوگوکننده دولت برای صلح با طالبان نیز در دور نهم گفتوگوهای خود در قطر بحث کردهاند.
وزارت دولت در امور صلح در نهم اسد اعلام کرده بود که هیأت گفتوگوکننده دولت برای صلح با گروه طالبان تشکیل شده است. اکنون که نزدیک به یک ماه از اعلام این خبر گذشته است، مشخص نیست که چه کسانی عضو این هیأت هستند. ناجیه انوری، سخنگوی وزارت دولت در امور صلح، میگوید که نامهای اعضای هیأت گفتوگوکننده دولت برای صلح با گروه طالبان همزمان با شروع گفتوگوهای مستقیم دولت با این گروه اعلام خواهد شد. دلایل محرم نگهداشتن نامهای اعضای این هیأت نیز تا کنون به درستی روشن نشده است. وزارت دولت در امور صلح میگوید که بنا بر «ملاحظاتی» حاضر به افشای هویت اعضای هیأت گفتوگوکننده صلح نیست.
طبق اعلام وزارت دولت در امور صلح، در ترکیب هیأت گفتوگوکننده دولت برای صلح با گروه طالبان، ۱۵ نفر شامل هستند. این وزارت پیشتر گفته بود که در ترکیب این هیأت، «تنوع سیاسی، اجتماعی و قومی افغانستان در نظر گرفته شده است.»
نهمین دور گفتوگوهای امریکا و طالبان
دور نهم گفتوگوهای امریکا و طالبان پنجشنبه گذشته، ۳۰ اسد، در قطر آغاز شد. این دور از گفتوگوهای دو طرف تا ناوقت روز سهشنبه ادامه داشت. سهیل شاهین، سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در قطر، در توییتی نوشته بود که نمایندهگان این گروه با جانب امریکا روز سهشنبه تلاش میکنند تا «نکات تازه» توافقنامهای را که پیشنویس آن قبلاً آماده شده بود، نهایی کنند. تا زمان نوشتن این گزارش، جزئیات تازهای از گفتوگوهای روز سهشنبه دو طرف رسماً اعلام نشده بود. اما پیش از آن رسانهها از احتمال نهایی شدن این توافقنامه در جریان این روز گزارش داده بودند.
طبق گزارشها، نمایندهگان امریکا و طالبان در باره جدول زمانی خروج سربازان امریکایی از افغانستان و همچنان تضمین استفاده نشدن از خاک افغانستان بر ضد منافع امریکا، به توافق نهایی دست یافتهاند. با این حال، نه نمایندهگان امریکا و نه نمایندهگان طالبان تا کنون دربارهی جزئیات این توافقات معلومات ارایه کردهاند. زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه امریکا در امور صلح افغانستان، در تازهترین اظهارات خود در باره خروج سربازان امریکایی گفته است که کشورش پس از خروج این سربازان نیز به حمایت خود از دولت افغانستان ادامه خواهد داد. در همین ارتباط، دونالد ترمپ، رییس جمهور امریکا، روز دوشنبه در حاشیه نشست گروه هفت در فرانسه به خبرنگاران گفته بود که تا هنوز هیچ جدول زمانی برای خروج سربازان کشورش از افغانستان وجود ندارد.
تلاشهای امریکا برای تسهیل زمینه گفتوگوهای صلح افغانستان پس از آن جدی شد که زلمی خلیلزاد به عنوان نماینده ویژه این کشور در امور صلح افغانستان در سنبله ۱۳۹۷ به کارش آغاز کرد. این دیپلمات امریکایی از آن زمان تا کنون نه بار با نمایندهگان گروه طالبان دیدار و گفتوگو کرده است. دور نخست گفتوگوهای دو طرف در بیستم میزان پارسال در قطر برگزار شد. این کشور در ۲۵ عقرب همان سال نیز میزبان دور دوم گفتوگوهای آنها بود. سومین دیدار و گفتوگوی زلمی خلیلزاد با نمایندهگان طالبان در ۲۶ قوس ۱۳۹۷ در ابوظبی، پایتخت امارات متحده عربی، برگزار شد. او متباقی شش دور گفتوگوی دیگرش با نمایندهگان طالبان را به ترتیب در ۲۹ جدی و ۶ حوت ۱۳۹۷ و ۱۰ ثور، ۸ سرطان، ۱۲ اسد و ۳۰ اسد ۱۳۹۸ با میزبانی قطر انجام داده است. نهمین دور این گفتوگوها «حساس» خوانده شده است.