-
هشت صبح
زنان لبنانی «سقف جنسیتی» را فرو میریزند
غدیر حمادی و زینا انتونیوس روزنامه لوریان- لوژور بیروت- نسب، مریم، ندا و هاله هر روز صبح ساعت ۶:۳۰ در طرابلس واقع شمال لبنان سوار بس میشوند. آنان برای شرکت در صنفهای آموزش نجاری در سینالفیل، واقع بیرون شهر بیروت، ۸۰ کیلومتر راه را طی میکنند. پس از تلاشهای بسیار برای یافتن شغل در رشتههایی که آرزو داشتند، این چهار زن جوان، یک سال پیش در ۲۰ سالهگی، تصمیم گرفتند چانس خود را در نجاری امتحان کنند- حرفهای که بهطور سنتی مخصوص مردان است. آنان آموزشهای خود را در مرکزی به نام وارشی (به معنای کارگاه) میگذرانند که توسط آناستاسیا الروس، معمار لبنانی، پس از انفجار بندر بیروت در ۴ آگست ۲۰۲۰، راهاندازی شده است. الروس میگوید: «ما آنان را…
بیشتر بخوانید » -
هشت صبح
گامی به سوی برابری؛ یک بانک جاپانی یونیفرم ویژه زنان را لغو کرد
نویسندهگان: یوری نشیدا و اوساهی شیمبن مشتریان دایمی غرفه کاناکو کاتایاما در شعبه «کیتا اوراوا» بانک «سایتاکن شینکن» در سایتمای جاپان اخیراً متوجه چیز متفاوتی شدند. کاتایامای ۳۶ ساله، یک پیراهن سفید، یک واسکت سیاه و یک پتلون پوشیده بود. پس از ۵۰ سال تطبیق یونیفرم ویژه زنان، این بانک اکنون به کاتایاما و سایر کارمندان زن اجازه میدهد تا در محل کار لباسهای مورد نظر خودشان را بپوشند. بانک سایتاکن شینکن یکی از تعداد رو به افزایش بانکهایی است که یونیفرم ویژه زنان در محل کار را لغو میکند. این بانک با این اقدام در تمام شعبهها و اتحادیههای اعتباریاش و با کنار گذاشتن سنت چند دههای یونیفرم کارگران زن، برابر جنسیتی را ترویج میکند. پیش از این بانک…
بیشتر بخوانید » -
هشت صبح
زنان در ریاضی و مسیریابی بد نیستند؛ این کلیشههای جنسیتی از کجا میآید؟
نویسنده: ایوا لرای منبع: Ouest-France زنان نسبت به مردان «در جهتگیری و مسیریابی خوب نیستند»، «در ریاضیات بد هستند»، «پول بیشتری خرج میکنند» و «عصبی» و «لطیفتر» هستند. بسیاری از این کلیشههای جنسیتی هنوز در جامعه فرانسه وجود دارد. اینهمه کلیشه تاریخی که ارزش زنان را کاهش میدهد، از کجا آمده است؟ با موریل سال، مورخ فرانسوی و متخصص کلیشهها، به گفتوگو نشستهایم تا این موضوع را موشگافی کنیم. شورای عالی برابری جنسیتی (HCE) در گزارش سالانه خود که در ۲۳ جنوری ۲۰۲۳ منتشر شد، خاطرنشان کرد: در فرانسه، کشوری که به مهد حقوق بشر بودن خود میبالد «جنسیتگرایی کاهش نیافته، بلکه دوام آورده است.» این پیشفرضها به حدی گسترده شده، در ذهنیت مردم جای گرفته و بهصورت ناخواسته بهعنوان…
بیشتر بخوانید » -
حقوق زنان
خوانشی از روایتهای اعتراضات در برابر خشونت علیه زنان
نویسنده: سلسته دلبیانکو منبع: روزنامه آرژاانتینی الداییرو داستان از ۵ اکتوبر ۲۰۱۷ شروع شد. از آنجا که هاروی واینستین، تهیهکننده مشهور و میلیونر هالیوودی، سالها زنان را مورد آزارواذیت قرار داده بود. دو روزنامهنگار به نامهای جودی کانتور و مگان توهی در مورد این قضیه در نیویارکتایمز نوشتند، آلیسا میلانو، بازیگر امریکایی، آن را در توییتر به اشتراک گذاشت و اینگونه هشتگ #MeToo (من همچنان) در ۸۵ کشور همهگانی و به کار برده شد. دو سال پیش از جنبش «من همچنان»، در کشورهای امریکای لاتین و مشخصاً در آرژانتین زنان با فریاد «Ni Una Menos» (یک زن کم نیست) به خیابانها آمدند. در روز ۳ جون ۲۰۱۵، ازدحام انبوهی در اطراف کنگره ملی آرژانتین و ولایتهایش وجود داشت. زنان در…
بیشتر بخوانید » -
گزارشها
مبارزه برای مادران مجرد
نویسنده: فاطمه الوافی منبع: L’Economiste du Maroc آیشا اچچنا که در ۲۵ سپتامبر ۲۰۲۲ در سن ۸۱ سالهگی درگذشت، حالا میتواند در آرامش باشد. مادران مجرد طردشده که او تا آخرین نفس برای آنها جنگید، هنوز هم میتوانند گوش شنوا و حمایت حیاتی در انجمن همبستهگی زنان (ASF) پیدا کنند. آیشا اچچنا که یک پرستار بود، به یک چهره پیشرو در مبارزه برای حقوق زنان در مراکش تبدیل شد و جوایز معتبری را برای کارهای بشردوستانه خود دریافت کرد. او بیشتر برای کار در انجمن همبستهگی زنان شناخته میشد که به مادران مجرد این امکان را میدهد تا زندهگی خود را بازسازی کنند و درک کنند که آنها حق دارند با کرامت و احترام با فرزندشان زندهگی کنند. نائما آمه،…
بیشتر بخوانید » -
گزارشها
افزایش تقاضا برای انجنیران زن
هاجیمه اوئنو، چیکا یاماموتو و فومیو ماسوتانی روزنامه آساهی شیمبون تعداد روزافزون دانشگاههای جاپان به منظور دستیابی به تعادل جنسیتی بهتر، سهمیههای ویژهای را برای محصلان زن در رشتههای مهندسی معرفی میکنند. این رشتهها بهطور سنتی در سلطه مردان بوده است. انستیتوت تکنالوژی توکیو که تنها حدود ۱۳ درصد محصلان آن زناند، در سال ۲۰۲۴ برنامه سهمیهبندی خود را راهاندازی خواهد کرد. کازویا ماسو، رییس دانشگاه، باور دارد که برابری جنسیتی بیشتر به نفع همه خواهد بود. او میگوید: «در گروههای فاقد تنوع و تکجنسیتی، انعطافپذیری و خلاقیت نادر است.» این دانشگاه در گذشته تلاشهایی برای جذب بیشتر دانشجویان دختر به خرج داده، اما تعداد دانشجویان رشتههای انجنیری آن افزایش نیافته است. مسوولان دانشگاه امیدوارند که با معرفی سهمیه ویژه…
بیشتر بخوانید » -
گزارشها
دعوای قضایی مبتکرانه
نویسنده: مارتا بوراز منبع: روزنامه اسپانوی elDiario.es دولت کلمبیا سقط جنین را تا هفته بیستوچهارم بارداری، مجاز اعلام کرده است. در اسپانیا، فرزندان زنانی که مورد آزار قرار گرفتهاند، قربانیان مستقیم آزار شناخته میشوند. این دو تغییر، نمونههای پیروزی شبکه جهانی زنان (Women’s Link Worldwide) است که بهسختی به دست آمده است. این سازمان را در سال ۲۰۰۱ دو وکیلی که در آن زمان در ایالات متحده زندهگی میکردند، تاسیس کردند. هدف آنان این است که قضایای مرتبط به حقوق زنان را که در جامعه شدیداً مورد منازعه قرار دارد، به محاکم بکشانند و از آن طریق به تبعیض علیه زنان و دختران پایان دهند. اکنون حدود ۲۰ متخصص که اکثرشان حقوقدان و وکیل مدافعاند، در سراسر جهان با شبکه…
بیشتر بخوانید » -
گزارشها
اجتناب ازدواج زودهنگام نوجوانان
نویسنده: آن ماری الهاگ منبع: L’Orient-Le Jour نریمان میگوید «اگر میدانستم ازدواج اینگونه خواهد بود، هرگز به این جوانی ازدواج نمیکردم.» او ۲۲ ساله است و دو کودک پنج و شش ساله دارد. سخنان او شبیه اعتراف به یک شکست تلخ است. او پشیمان است که در سن ۱۵ سالهگی با علا، که یک سال بیشتر از او سن دارد، ازدواج کرده و تحصیلاتش را ادامه نداده است. این امر مانع از دستیابی او به مهارتهای شغلی شده که میتوانست در آینده به رهایی خانوادهاش از فقر کمک کند. به گفته دیدهبان حقوق بشر، لبنان قوانین ملی برای تنظیم سن ازدواج شهروندانش ندارد. در عوض، این موضوع به دادگاههای مذهبی مختلف واگذار میشود که سن را براساس ۱۵ قانون احوال…
بیشتر بخوانید » -
مصاحبهها
فوزیه کوفی: متاسفانه برابری در افغانستان تبدیل به یک رویا شده است
۸صبح: با بازگشت مجدد طالبان به قدرت، زنان افغانستان تقریباً از تمامی حقوق اساسی و بنیادین خود محروم شدهاند. در چنین شرایطی، آیا میتوانیم از برابری سخن بگوییم؟ کوفی: طبیعتا نه.متاسفانه برابری در افغانستان تبدیل به یک رویا شده است. افغانستان کشوری است که همواره بحث عدالت اجتماعی و عدالت جنسیتی در آن در عمل با مشکل مواجه بوده و این دو مولفه در ساختار سیاسی و اجتماعی کشور، هیچگاه جایگاه خود را نیافتهاند. اما از آنجایی که در بیست سال گذشته، فرصتهای مدنی – اجتماعی و رسانهای وجود داشت و مردم میتوانستند نارضایتی و نقطه نظر خود را بیان کنند، پس از آمدن طالبان، هر نوع بحث در مورد عدالت و برابری منتفی شده و قدرتی را که طالبان…
بیشتر بخوانید » -
مصاحبهها
شکریه بارکزی: آنچه را طالبان ادعا میکنند، هیچگونه پیشینهای در فرهنگ افغانستان ندارد
۸صبح: با بازگشت مجدد طالبان به قدرت، زنان افغانستان تقریبا از تمامی حقوق اساسی و بنیادین خود محروم شدهاند. در چنین شرایطی، آیا میتوانیم از برابری سخن بگوییم؟ بارکزی: بدون شک با رویکارآمدن طالبان زنان افغانستان از تمام حقوق خود بیبهره ماندهاند؛ البته این بیبهره ماندن از حقوقشان به این معنا نیست که ما از آزادی و برابری نتوانیم حرف بزنیم. من فکر میکنم که ما زنان در گذشته از نگاه قانون، حقوق و وجایب مساوی داشتیم، اما در عملکرد متفاوت بود. هیچگاهی این نابرابریها باعث این نمیشد که زنان در مورد برابری صحبت نکنند. فراموش نکنیم که دستیابی به برابری و عدالت، خواسته زنها است و در ضمن من فکر میکنم که رسیدن به آن، زمان طولانی را در…
بیشتر بخوانید »