مذاکرات امریکا و طالبان در قطر وارد دهمین روز شد

۸صبح، کابل: دور نهم مذاکرات میان نماینده‌گان امریکا و گروه طالبان در دوحه، پایتخت قطر، وارد دهمین روز شده است. این دور مذاکرات در سی‌ویکم ماه اسد آغاز شد.

برخی از منابع دخیل در این مذاکرات پیش از آن گفته بودند که این دور از گفت‌وگوها برای سه روز برنامه‌ریزی شده است و تلاش خواهد شد که هر چه زودتر دو طرف روی موارد اختلافی به توافق برسند. به ‌تازه‌گی اما منابع طالبان گفته‌اند که مذاکرات روز شنبه، نهم سنبله، هم‌چنان ادامه خواهد یافت. جزییات این دور مذاکرات تاکنون به صورت رسمی همه‌گانی نشده است.

نهمین دور مذاکرات به دلیل این‌که قرار است در نتیجه آن توافق‌نامه نهایی میان امریکا و گروه طالبان به امضا برسد، مهم خوانده می‌شود. مسأله خروج سربازان امریکایی از افغانستان، مبارزه با تروریسم و تهدید نشدن امریکا از خاک افغانستان، از موضوعات محوری مورد گفت‌وگو است که پیش از آن هیأت‌های مذاکره‌کننده دو طرف از پیش‌رفت برای رسیدن به یک توافق روی این موارد خبر داده بودند. پیش از این مقام‌های امریکایی ابراز امیدواری کرده بودند که تا اول سپتامبر (یک‌شنبه، ۱۰ سنبله) بتوانند با گروه طالبان به توافق نهایی دست یایند.

انتظار می‌رود پس از توافق نهایی امریکا و طالبان، مذاکرات میان‌افغانی نیز آغاز شود. حکومت افغانستان برای شرکت در نشست احتمالی بین‌افغانی اعلام آماده‌گی کرده‌ و یک هیأت مذاکره‌کننده را نیز تشکیل داده، اما تاکنون هویت اعضای این هیأت را فاش نکرده است. همان‌طوری که جزییات نهمین دور مذاکرات به رسانه‌ها درز نکرده است، حکومت افغانستان نیز در جریان آن قرار ندارد.

با این حال، سخنگوی ریاست جمهوری در یک نشست خبری اعلام کرد که حکومت افغانستان منتظر جزییات کامل مذاکرات میان امریکا و طالبان است. صدیق صدیقی، سخنگوی ریاست جمهوری در یک نشست خبری بیان داشت که قرار است زلمی خلیل‌زاد، نماینده ویژه امریکا، در سفری به کابل جزییات این گفت‌وگوها را با حکومت در میان بگذارد.

صدیقی در مورد مذاکرات جاری در قطر گفت: «دیده شود که به چه نتیجه می‌رسند، قرار بود که خلیل‌زاد به کابل بیاید که هنوز نیامده است.» او در عین حال تأکید کرد که تلاش‌های جاری  در دوحه باید منتج به ختم جنگ، آتش‌بس و گفت‌وگوهای مستقیم میان دولت و طالبان شود.

سخنگوی ارگ ریاست جمهوری مسأله خروج نیروهای خارجی از افغانستان را وابسته به شرایط دانست و گفت که حکومت امیدوار است تا امریکا به مبارزه خود با تروریسم در افغانستان ادامه دهد. به باور او، گروه‌های نظیر داعش و طالبان منافع ملی امریکا و افغانستان را به صورت هم‌زمان تهدید می‌کنند و نیاز است تا این دو کشور به صورت مشترک با این تهدیدات مبارزه کنند.

سخنگوی ارگ از جانب دیگر گفت که در دوحه در مورد ساختار نظام سیاسی آینده افغانستان بحث صورت نمی‌گیرد و بحث در این مورد از صلاحیت افغان‌ها است. او تأکید کرد که مردم افغانستان نظام جمهوری را برگزیده‌اند و جمهوریت خط سرخ مردم و حکومت افغانستان در گفت‌وگوهای صلح است. سخنگوی ارگ نشر گزارش‌ها در مورد این‌که گویا در دوحه در رابطه به نظام سیاسی افغانستان بحث صورت می‌گیرد را رد کرد و آن را شایعه خواند.

طبق سخنان صدیقی در دوحه صرف روی خروج نیروهای خارجی از افغانستان، تضمین مبارزه با تروریسم، آغاز گفت‌وگوهای مستقیم میان دولت و گروه طالبان و نیز برقراری آتش‌بش جامع بحث و گفت‌وگو می‌شود.

دکمه بازگشت به بالا