افزایش تمرکز طالبان بر مرکز ولایت غور

سیدحسن حسینی

طالبان در آخرین حمله‌ بر مواضع نیروهای دولتی در ولایت غور، یک پاسگاه نیروهای ارتش را در «بند باین» در غرب فیروز کوه، مرکز شهر به آتش کشیده و ۹ سرباز را کشتند و ۸ سرباز دیگر را زخمی کردند. این پاسگاه ۲۶ سرباز داشت و هنوز از سرنوشت سربازان دیگر خبری در دست نیست. هم‌چنین در کنار حمله‌ی طالبان بر پاسگاه نزدیک به شهر فیروز‌کوه، تحرکات طالبان اخیراً بر دو نقطه از شاهراه هرات-غور و کابل-غور متمرکز شده است و قصد آسیب رساندن زیادتر به نیروهای دولتی را دارند.

با آن‌که مسوولان حکومتی به روزنامه‌ی ۸صبح پاسخ نمی‌دهند، اما شورای ولایتی، خبرنگاران و فعالان مدنی در ولایت غور، اوضاع این ولایت را «وخیم» توصیف می‌کنند.

 

 سرآسیمه‌گی ساکنان غور

وضعیت امنیتی در ولایت غور ناآرام گزارش می‌شود. منابع محلی و مردمی خبر از حضور پر‌شمار طالبان در دروازه‌های فیروزکوه، مرکز این ولایت، می‌دهند.

طالبان در آخرین حمله‌ی خود با برجای گذاشتن تلفات سنگین به نیروهای امنیتی و آتش زدن پاسگاه این نیروها، از محل متواری شدند، اما شورای ولایتی بیم حمله‌ی دیگر از این گروه را دارد.

عبدالرحمن عطشان، معاون شورای ولایتی غور در گفت‌وگو با روزنامه‌ی ۸‌صبح، اوضاع امنیتی در غور را نگران‌کننده میخواند. آقای عطشان میگوید که ‌پس از هر حمله‌ی طالبان، شمار دقیق تلفات نیروهای نظامی به آنان گزارش نمی‌شود و حتا امکان دارد ابعاد فاجعه امنیتی در غور بیش‌تر از این باشد.

معاون شورای ولایتی غور که در کابل به سر میبرد، میگوید گوش شنوایی در وزارت داخله و وزارت دفاع افغانستان برای شنیدن مشکلات امنیتی غور وجود ندارد.

احمد‌شاه موحد، خبرنگار محلی در غور، به روزنامه‌ی ۸صبح می‌گوید که اوضاع امنیتی در غور سبب شده که مردم سرآسیمه شوند. او تأکید می‌کند که مقام‌های رسمی هنوز جزییات از تحرکات طالبان به مردم نمی‌دهند.

در همین حال نجیب‌الله نظری، از فعالان مدنی غور، می‌گوید که افزایش ناامنی در غور سبب شده که مردم از مناطق خود بی‌جا شوند. آقای نظری می‌افزاید که تحرکات طالبان در ولسوالی «دولت‌یار» که فقط ساختمان ولسوالی در کنترل دولت قرار دارد، افزایش یافته است.

ولسوالی دولت‌یار در ۶۰ کیلومتری مرکز ولایت غور موقعیت دارد که طالبان در آن حضور دارند. تحرکات طالبان در این ولسوالی سبب شده که به گفته‌ی آقای نظری، شاهراه کابل-غور زیر کنترل افراد این گروه برود.

در همین حال به نقل از منابع محلی، طالبان با حضور در مناطق «میدانک» و «بره‌خانه» که منتهی به دروازه‌ی شهر در شاهراه هرات-غور است، تجمع کرده و قصد حمله بر مناطق نزدیک شهر را دارند.

 

«سکوت معنا‌دار» دولت

یافته‌های مردمی در غور نشان می‌دهد که چندی پیش تحرکات طالبان در ولسوالی‌های غربی ولایت غور افزایش یافته بود، اما پس از درگیری با دولت و کشته شدن چند فرمانده کلیدی این گروه، برای کمی بیش‌تر از یک هفته این تحرکات کم شد و طالبان از مواضع‌شان عقب زده شدند.

خواستیم تا نظر اداره‌ی محلی غور را در مورد اوضاع امنیتی این ولایت بدانیم، اما با تماس‌های مکرر موفق به برقراری ارتباط با دفتر والی این ولایت نشدیم.

با این حال چندی پیش یاسین ضیا، معاون وزارت دفاع ملی کشور، به ۸صبح گفته بود که وضعیت امنیتی در غور قابل کنترل است و نیروهای امنیتی برای مهار اوضاع آماده هستند.

 غور در غرب کشور از ولایت‌های ناامن به شمار می‌رود و طالبان در بیش‌تر ولسوالی‌‌های این ولایت حضور پر‌رنگ دارند.

پیش از این سخنگوی والی غور در صحبت با روزنامه ۸صبح گفته بود که شش ولسوالی غربی این ولایت زیر تهدید مستقیم طالبان قرار دارد. عبدالحی حبیبی، سخنگوی والی غور، افزوده بود که اداره محلی غور در امر مهار دامنه‌ی بحران در این ولایت، ضعیف است.

همین سه هفته قبل یاسین ضیا، معاون وزارت دفاع ملی، در همراهی با هیأت بلندپایه وزارت داخله و سکات میلر، فرمانده نیروهای حمایت قاطع، برای بررسی اوضاع امنیتی غور به این ولایت سفر کرده بود. چند روز پس از سفر این هیأت، یک رشته عملیات برای عقب زدن طالبان راه‌اندازی شد، اما برای سرکوب کامل طالبان، کافی به حساب نیامد.

با تمام این‌ها حالا نگرانی عمده‌ی فعالان مدنی و اعضای شورای ولایتی غور «سکوت معنادار» دولت در برابر تحرکات طالبان در این ولایت است. پیش از این دست‌کم برای نزدیک به دو ماه از چندین منطقه در غور، نیروهای خیزش مردمی با مقاومت در برابر طالبان از خانه و زمین‌های مردم نگهداری می‌کردند. وضع به حدی بحرانی شده بود که حتا دفتر والی غور هم با نگرانی از اوضاع، عامل اصلی ناامنی در ولایت غور را کم‌توجهی مقام‌های بلندپایه‌ی دولتی در مرکز کشور خوانده بود.

حالا دیده شود که برای مهار اوضاع ناامن ولایت غور، اداره‌ی محلی و دولت مرکزی کشور چه تصمیمی را می‌گیرند و مردم تا چه وقت باید در این ولایت منتظر عملیات نیروهای دولتی برای پس زدن جنگ‌جویان طالب باشند.

دکمه بازگشت به بالا