واکنشها به هشدار طالبان؛ انتخابات روند ملی است و به آن احترام بگذارید

اعلامیه اخیر گروه طالبان مبنی بر جلوگیری از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری، با موجی از واکنشهای طرفهای داخلی و نهادهای بینالمللی روبهرو شده است. ارگ ریاست جمهوری، ریاست اجراییه، کمیسیون مستقل انتخابات، نامزدان انتخابات ریاست جمهوری و سازمان عفو بینالملل از این گروه خواستهاند که از تهدید افراد ملکی دست بردارند و به انتخابات ریاست جمهوری به عنوان یک «روند ملی» احترام بگذارند.
کمیسیون مستقل انتخابات با ابراز تأسف از این اقدام گروه طالبان میگوید، انتخابات به عنوان یک روند مدنی به موقع برگزار خواهد شد و گروههای مسلح به جای تهدید، از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری حمایت کنند. عبدالعزیز ابراهیمی، از سخنگویان این کمیسیون، روز سهشنبه، پانزدهم اسد، در صحبت با روزنامه ۸صبح گفت، انتخابات یک روند مدنی و ملی است که صاحب آن مردم افغانستان هستند. آقای ابراهیمی همچنان افزود: «کمیسیون مستقل انتخابات متعهد به برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در ششم میزان است و ما از طرفهای درگیر میخواهیم به جای تهدید، در برگزاری آن با ما همکاری کنند.»
در همین حال، ارگ ریاست جمهوری تهدید انتخابات را «تهدید مردم افغانستان» عنوان کرده و گفته است که گزینش زعیم دولت از طریق رای مستقیم، حق شرعی و قانونی مردم است. صدیق صدیقی، سخنگوی ارگ ریاست جمهوری، در یک نشست خبری از گروه طالبان خواست که صلح را در عمل ثابت کنند. آقای صدیقی در این باره گفت: «از گروه طالبان که در ظاهر شعار صلح را سر میدهند، ولی در عمل به طور روزمره مردم افغانستان را تهدید به مرگ میکنند، میخواهیم تا صلحخواهی را در عمل نشان داده و از تهدید مردم افغانستان خودداری کنند.»
ریاست اجرایی حکومت نیز تهدید گروه طالبان را خلاف ارزشهای مردمسالاری عنوان کرده و گفته است که بر اساس قانون اساسی کشور، انتخابات حق بنیادی شهروندان به شمار میآید که مردم افغانستان پس از سالها مبارزه و تلاش به آن دست یافتهاند. در یک خبرنامه ریاست اجرایی در این مورد آمده است: «شهروندان افغانستان برای انتخاب رییسجمهور، نمایندهگان شورای ملی، شورای ولایتی، شورایهای ولسوالیها و سایر انتخاباتهایی که در قانون اساسی مسجل گردیده در مراحل مختلف اشتراک و مسوولان و نمایندهگان خود را در یک رقابت آزاد و دموکراتیک انتخاب میکنند.»
این واکنشها در حالی مطرح میشود که گروه طالبان برگزاری انتخابات را یک روند «جعلی» عنوان کرده و هشدار دادهاند که از برگزاری انتخابات جلوگیری خواهند کرد. طالبان همچنان از مردم خواستهاند که در کارزارهای انتخاباتی نامزدان نیز شرکت نکنند. در خبرنامه این گروه که روز سهشنبه، پانزدهم اسد نشر شد، آمده است: «انتخابات نامنهاد نیز مانند انتخاباتهای گذشته یک پروسه جعلی است، امارت اسلامی به جدیت برای جلوگیری از آن تلاش میکند. ما بر تمام هموطنان خود صدا میکنیم که از اشتراک درین پروسه خودداری نمایند و در کمپاینهای تبلیغاتی کاندیدان سهم نگیرند.» زیرا به سخن آنان، همایشهای انتخاباتی جزو اهداف نظامی این گروه خواهد بود و آنان نمیخواهند برای افراد ملکی در این همایشها زیان برسانند.
افزون بر این، گروه طالبان ادعا کردهاند که تأمین بودجه، رهبری و فیصلههای نهایی در پیوند به روند انتخابات از سوی خارجیها صورت میگیرد و رای مردم هیچ ارزشی در این روند ندارد. با این حال، ارگ ریاست جمهوری در واکنش به این ادعای گروه طالبان گفته است که برخلاف آن، بخش اعظم بودجه انتخابات ریاست جمهوری از جانب دولت افغانستان تأمین شده و مدیریت کامل این روند توسط افغانها صورت میگیرد. این در حالی است که بودجه انتخابات ریاست جمهوی پیش رو، ۱۴۹ میلیون دالر تعیین شده است که ۹۰ میلیون آن را دولت افغانستان میپردازد.
در کنار این همه، سازمان عفو بینالملل نیز به تهدید گروه طالبان را جنایت جنگی عنوان کرده است. این سازمان با ارسال خبرنامهای به رسانهها به نقل از زمان سلطانی، پژوهشگر جنوب آسیای این سازمان، آورده است: «طالبان از یک سو ادعای گفتوگوهای صلح را دارند و از سوی دیگر گردهماییهای ملکی را تهدید به حمله میکنند که جنایت جنگی شمرده میشود.» او همچنان حفاظت از افراد ملکی در جریان کارزارهای انتخاباتی را مسوولیت حکومت افغانستان خوانده است.
همایشهای انتخاباتی در حالی از سوی گروه طالبان با تهدید روبهرو شده است که حوا علم نورستانی، رییس کمیسیون مستقل انتخابات، هفته گذشته از گروه طالبان خواست که در جریان انتخابات ریاست جمهوری بر مراکز رایدهی حمله نکنند و به مردم فرصت بدهند تا با استفاده از حق شهروندیشان سرنوشت زعیم آیندهشان را رقم بزنند. عبدالعزیز ابراهیمی، از سخنگویان کمیسیون مستقل انتخابات، تهدیدهای امنیتی را یک چالش بزرگ در برابر برگزاری و مدیریت انتخابات ششم میزان عنوان کرد و گفت، این کمیسیون از نهادهای امنیتی میخواهد تا امنیت نامزدان، همایشهای انتخاباتی، کمیسیونهای انتخاباتی و کارمندان این کمیسیونها را تأمین کنند.
در همین حال، ارگ ریاست جمهوری به نیروهای امنیتی و دفاعی کشور هدایت قاطع داده است تا اجازه ندهند روند انتخابات مختل شود. در خبرنامه ارگ آمده است: «نیروهای امنیتی افغانستان که فرزندان اصیل این کشور اند، به گونه کامل آماده هستند تا از مردم افغانستان در برابر این گونه تهدیدها حفاظت نموده و نخواهند گذاشت هیچ کسی مانع حق اشتراکشان در تعیین سرنوشتشان شود.»
این نخستین باری نیست که گروه طالبان انتخابات و یا همایشهای انتخاباتی را تهدید کردهاند. از این پیش نیز با آغاز کارزارهای انتخاباتی، این گروه از مردم خواستهاند که از شرکت در انتخابات و پیکارهای انتخاباتی خودداری کنند. این بار اما اعلامیهی تهدیدآمیز گروه طالبان در حالی منتشر میشود که زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه ایالات متحده امریکا در امور صلح افغانستان و نمایندهگان گروه طالبان اعلام کردهاند که در گفتوگوهای دوحه در مورد خروج نیروهای امریکایی از افغانستان و آغاز گفتوگوهای بینالافغانی به پیشرفتهای خوبی دست یافتهاند. حکومت افغانستان اما اعلام کرده است که در کنار گفتوگوهای صلح، برگزاری انتخابات نیز در اولویت قرار دارد.
کمیسیون مستقل انتخابات گفته است که انتخابات ریاست جمهوری با اشتراک هژده نامزد، در ششم میزان برگزار خواهد شد. همچنان کارزارهای انتخابات در ششم اسد آغاز شد و قرار است تا سوم میزان ادامه یابد. بیش از نهونیم میلیون نفر برای رأیدهی در این انتخابات نامنویسی کردهاند.