نهادهای ناظر: امنیت سیستم مرکزی کمیسیون مستقل انتخابات جدی گرفته شود

همزمان با نزدیک شدن زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری، شماری از نهادهای ناظر بر روند انتخابات از امنیت سیستم مرکزی (سرور مرکزی) کمیسیون مستقل انتخابات ابراز نگرانی میکنند. این ناظران میگویند که با توجه به فضای شکنندهی سایبری امکان اعمال نفوذ و دستبرد به معلومات داخل سیستم وجود دارد. از این رو کمیسیون مستقل انتخابات باید به امنیت سیستم مرکزیاش توجه کند و امنیت این سیستم را در همآهنگی با شرکت «درمالوگ» قویتر و مطمینتر بسازد.
یوسف رشید، رییس اجرایی بنیاد انتخابات آزاد و عادلانه افغانستان یا (فیفا) روز دوشنبه، یازدهم سنبله در صحبت با روزنامه ۸صبح گفت که امنیت سیستم مرکزی یا سرور در کمیسیون مستقل انتخابات باعث نگرانی نهادهای ناظر بر روند انتخابات شده است. از این رو یکی از خواستهای مهم نهادهای ناظر بر روند انتخابات مدیریت درست دستگاههای بایومتریک در ساحه و در عین حال سرور مرکزی در خود کمیسیون مستقل انتخابات است. به گفته او ایجاب میکند که کمیسیون مستقل انتخابات روی موضوعاتی چون استفاده دستگاههای بایومتریک به صورت آفلاین و آنلاین، نحوه رسیدهگی به معلومات که به صورت آنلاین در سیستم ثبت میشود و همچنان معلوماتی که در سیستم آفلاین بعداً در سرور میرسد یک تفسیر و دیدگاه واضح داشته باشد که چگونه ویرایش میشود و کیها به این سرور دسترسی دارد. آقای رشید گفت: «این مسایل باید براساس یک پالیسی روشن و در چوکات مشخص در کمیسیون تصویب شود، در غیر آن این سیستم در جهتهای مختلف میتواند آسیبپذیر شود.»
با این حال آقای رشید بیان داشت که کمیسیون مستقل انتخابات باید بیشتر روی امنیت سیستم مرکزی کمیسیون کار کند و امنیت سرور مرکزی را جدی بگیرد. او از احتمال دستبرد و اعمال نفوذ در این سیستم هشدار داد. آقای رشید گفت که شماری از کشورهای بزرگ که در روابط خود با هم در منازعهاند و انتخابات افغانستان برایشان مهم است، کوشش میکنند که به نفع کاندیدای مورد نظرشان مداخله کنند. از این رو کمیسیون مستقل انتخابات باید تمامی نورمها و امکانات را برای امنیت این سیستم روی دست گیرد تا هکرها و افراد نتوانند این سیستم را هک و یا معلومات این سیستم را به نفع کدام کاندید تغییر بدهند. رییس اجرایی فیفا همچنان هشدار داد، در صورتی که امنیت دستگاهها و سرور مرکزی جدی گرفته نشود، ممکن است که به این سیستم دستبرد زده شود و سیستم را به یک فروپاشی سوق دهد تا نتیجه انتخابات به چالش کشیده شود.
در همین حال حبیبالرحمان ننگ، رییس عمومی دارالانشای کمیسیون مستقل انتخابات نیز از امنیت سیستم مرکزی یا سرور ابراز نگرانی میکند. آقای ننگ در صحبت با روزنامه ۸صبح گفت که کمیسیون مستقل انتخابات تشویشها و نگرانیاش را مبنی بر امنیت سیستم مرکزی با شرکت درمالوگ در میان گذاشته است. به گفتهی آقای ننگ کمیسیون مستقل انتخابات در تلاش است تا امنیت سرور را قویتر و با ضمانتتر بسازد. او همچنان تصریح کرد که شرکت درمالوگ به کمیسیون تعهد داده است که به امنیت این دستگاهها و سرور مرکزی توجه و از تقلب، دستبرد و تکرار آرا جلوگیری کند. آقای ننگ به شهروندان اطمینان داد که در انتخابات ریاست جمهوری هیچ مداخلهای صورت نخواهد گرفت.
خواستیم در این مورد واکنش و دیدگاه شرکت درمالوگ را نیز داشته باشیم، اما کمیسیون مستقل انتخابات میگوید که شرکت درمالوگ یک شرکت آلمانی است که در افعانستان کدام نماینده و نمایندهگی ندارد.
کارشناسان: امنیت دستگاههای درمالوگ بالا است
از سوی دیگر، شماری از کارشناسان امنیت سایبری، به امنیت این شبکه خوشبیناند. مهدی حیدری، یک تن از کارشناسان امنیت شبکه به ۸صبح گفت که دستگاهها و سیستمی که از شرکت درمالوگ خریداری شده است یک «پکیج» کامل است که از نگاه امنیت یکی از بهترین دستگاههای انگشتنگاری در جهان است. او گفت که در این دستگاهها از آخرین تکنولوژی کار گرفته شده و زمینهی تقلب در آن بسیار محدود است. به گفتهی او، این دستگاهها به طور همزمان قابلیت اتصال به دو سیمکارت از شبکههای متفاوت را دارد و همچنان قابلیت اتصال به وایفای را نیز دارا است. این دستگاهها به منظور شناسایی از آرای تکراری خریداری شده است. او افزود که این دستگاهها توانایی جلوگیری از آرای تکراری، در ظرف ۴۰ ثانیه را دارد.
این در حالی است که در انتخابات سال گذشته از این دستگاهها به صورت آفلاین کار گرفته شد و انتخابات پارلمانی سال گذشته را به چالش کشید. در انتخابات گذشته دستگاههای بایومتریک و همچنان سرور مرکزی با نرمافزار کهنه مجهز بود و توانایی جلوگیری از آرای تکراری را نداشت. این سبب شد که انتخابات پارلمانی سال گذشته پرجنجال شود و با کاستیهایی به پایان برسد.
اکنون گفته میشود دستگاههای بایومتریکی که در انتخابات ریاست جمهوری پیش رو مورد استفاده قرار میگیرد با آخرین نرمافزار مجهز است. این دستگاهها توانایی جلوگیری از تقلب و آرای تکراری را دارد. آقای حیدری از امنیت این سیستم اطمینان میدهد و میگوید که این سیستم با نرمافزارهایی که مجهز شده است، زمینه هک شدن را به حد اقل میرساند. به گفته او این سیستم میتواند صد درصد در انتخابات مفید واقع شود و شفافیت را تضمین کند.
از سوی دیگر او هک شدن این سیستم را ناممکن نمیداند، اما میگوید از آنجایی که رأیگیری در کشور به صورت کلاسیک و ورقی صورت میگیرد، هک شدن این سیستم در نتایج آرا زیاد تأثیرگذار نیست. او گفت: «معلوماتی که در سیستم درج میشود دارای چندین کاپی است و هکرها و یا افرادی که بخواهند این سیستم را هک کنند در نتایج آرا کدام تاثیری ندارد. زمانی یک سیستم هک میشود که هم سیستم و هم رأیگیری، الکترونیک باشند.»
توافقنامهی احزاب، کمیسیون مستقل انتخابات و شرکت درمالوگ
از سوی دیگر حبیبالرحمان ننگ، رییس عمومی دارالانشای کمیسیون مستقل انتخابات، از توافق سهجانبه احزاب، کمیسیون مستقل انتخابات و شرکت درمالوگ خبر میدهد. آقای ننگ میگوید که بر اساس این توافقنامه سهجانبه روند شناسایی و تفکیک آرای تکراری از دستگاههای انگشتنگاری به سیستم مرکزی محول شده است.
برای هر نامزد یک حساب کاربری ساخته میشود
آقای ننگ تصریح کرد که احزاب سیاسی پیش از این میخواستند که آرا به صورت تکراری استفاده نشود و همچنان مالکیت این سیستم در اختیار کمیسیون مستقل انتخابات باشد. افزون بر این، احزاب میخواستند که یک حساب کاربری برای نامزدان انتخابات ریاست جمهوری در وبسایت کمیسیون ساخته شود تا بتوانند نتایج و معلومات را به صورت آنلاین مشاهد کنند. رییس دارالانشای کمیسیون افزود که این موارد با احزاب سیاسی توافق و اجرا شده است. او گفت که اکنون برای هر کاندیدا یک حساب کاربری داده میشود و آنها میتوانند که تمامی جزییات را مشاهده و نظارت کنند. او تأکید کرد که نتایج و معلوماتی که داخل سیستم میشود، ویرایشپذیر (Editable) نیست. به گفتهی او در این سیستم دو قسم معلومات ذخیره میشود که یکی دیجیتالی و دیگر عکس خود رأیدهنده است. به گفته او هر دوی این مورد ویرایشپذیر نیست.
همچنان آقای ننگ در مورد دستگاههای جدید بایومتریک گفت که این دستگاههای شامل پاوربانک، چاپگر (پرنتر)، کیبل و «اسدی کارت» یا کارت حافظه است. همچنان این دستگاهها دارای یک سیمکارت است و هر سیمکارت یک جیبی انترنت دارد که در روز انتخابات فهرست نتایج را به سرور انتقال میدهد. به گفته او این در صورتی ممکن است که دستگاهها با انترنت متصل باشد تا فهرست نتایج را به سیستم مرکزی انتقال دهد. او افزود در صورتی که این دستگاهها به انترنت متصل نباشد، دستگاهها لاک یا قفل است و نمیتواند که جدول نتایج را به سرور مرکزی انتقال دهد.
دستگاههای گمشده در انتخابات ریاستجمهوری کارا نیست
از سوی دیگر نگرانیهایی وجود داشت که از دستگاههای بایومتریکی که در انتخابات پارلمانی سال گذشته مفقود شده بود، در انتخابات ریاست جمهوری پیش رو استفاده شود. آقای ننگ اما این نگرانیها را بیمورد میداند. او میگوید که این دستگاهها مفقود نشده بلکه در اختیار کسانی است که از کمیسیون مستقل انتخابات تسلیم شدهاند اما بعد از برگزاری انتخابات، دوباره در اختیار کمیسیون قرار ندادهاند. او گفت که تمامی افراد مشخص است و کمیسیون کسانی را که دستگاهها را دوباره برنگردانده، معاششان را قید کرده و برایشان نداده است. او اطمینان داد که این دستگاهها قابلیت استفاده در انتخابات ریاست جمهوری را ندارد.
این در حالی است که در انتخابات پارلمانی سال گذشته در حدود ۳۰۰ دستگاه بایومتریک و نزدیک به چهار هزار پاوربانک و یک شمار چاپگر (پرنتر) از کمیسیون مستقل انتخابات مفقود شده بود.
این بار نتایج به موقع اعلان میشود
از سوی دیگر کمیسیون مستقل انتخابات از اعلام به موقع نتایج انتخابات ششم میزان خبر میدهد. حبیبالرحمان ننگ گفت که ممکن است نظر به شرایط، در یک روز نتایج انتخابات را اعلام کنند. او گفت که اکنون مسایلی چون مشکلات انترنتی و امنیتی وجود دارد، تا زمانی که تمامی فهرست به سرور مرکزی انتقال نکند آنان قادر به اعلام نتایج انتخابات در یک روز نمیباشند. با این حال او اطمینان داد که مطابق تقسیم اوقات انتخاباتی، نتایج نهایی را اعلام میکنند. این در حالی است که بر اساس تقویم انتخابات، کمیسیون مستقل انتخابات باید تا شانزدهم عقرب نتایج نهایی انتخابات ریاستجمهوری را اعلام کند.
قرار است انتخابات ریاست جمهوری در ششم میزان سال جاری برگزار شود. در این انتخابات ۳۹هزار و ۵۴۴ دستگاه انگشتنگاری به کار برده میشود.