افزایش قتلهای مرموز در بامیان؛ در دو ماه پسین هفت غیرنظامی کشته شدهاند
۸صبح، بامیان

افزایش قتلهای مرموز و تعقیب نظامیان پیشین از سوی افراد مسلح ناشناس، باشندهگان ولایت بامیان را نگران ساخته است. آمارهای گردآوریشده نشان میدهد که در دو ماه پسین دستکم هفت باشنده مرکز و ولسوالیهای این ولایت بهگونه فجیع از سوی افراد ناشناس به قتل رسیدهاند. طبق اظهارات منابع محلی، همه این افراد غیرنظامی بودهاند و در برخی از موارد اجساد آنان سلاخی و اعضای بدن آنان مفقود شده است. منابع همچنان از تعقیب نظامیان پیشین توسط نیروهای طالبان خبر میدهند و میگویند که افراد طالبان به بهانههای گوناگون نظامیان پیشین و همکاران نیروهای خارجی در افغانستان را ردیابی میکنند. کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان نیز از افزایش قتلهای هدفمند در افغانستان ابراز نگرانی کرده و از طالبان خواسته است تا جلو این ناامنیها و بینظمیها را بگیرند.
یکی از باشندهگان مرکز بامیان به شرط حفظ هویتش به روزنامه ۸صبح میگوید که یک راننده به نام خلیفه راهب در ۱۵ دلو از سوی افراد مسلح به قتل رسیده است. خلیفه راهب باشنده روستای «گوهرگین» ولسوالی یکهولنگ نمبر۱ ولایت بامیان بوده است. این باشنده بامیان ادعا دارد که خلیفه راهب از سوی سیدعبدل، محافظ سیدجاوید، فرمانده امنیه طالبان در این ولسوالی، با شلیک گلوله کشته شده است. طالبان اما تاکنون درباره قاتل این راننده ابراز نظر نکردهاند.
همچنان براساس اظهارات منابع محلی شش تن دیگر در ولسوالیهای پنجاب، سیغان و مرکز ولایت بامیان از سوی افراد مسلح ناشناس بهگونه مرموز و فجیع کشته شدهاند. عیسا، جوان ۱۸ ساله بوده که جسدش به تاریخ ۱۳ جدی از داخل یک تشناب در بازار ولسوالی پنجاب پیدا شده است. او با شلیک گلوله کشته شده است. براساس اطلاعات منابع محلی، یک جوان دیگر به نام علیداد که تقریباً ۲۲ سال سن داشته، در ۱۷ دلو از سوی افراد مسلح ناشناس به قتل رسیده است. او که شغل چوپانی داشته، جسدش از ساحه «درهشکاری» از مربوطات ولسوالی شیبر پیدا شده است. این باشنده بامیان نیز با شلیک گلوله به قتل رسیده است.
به دنبال این رویدادها، جسد پارچهپارچه شده یک مرد جوان به تاریخ ۲۴ دلو از منطقه «دره ککرک» از مربوطات مرکز ولایت بامیان پیدا شده است. هویت این جسد به دلیل مفقود بودن شماری از اعضای بدن از جمله سر و صورت، هنوز تشخیص نشده است.
یکی از باشندهگان بامیان که نخواست نامش در این گزارش درج شود، گفت: «به تاریخ ۴ حوت اجساد تیرباران شده سه جوان از جمله دو برادر به نامهای محمدآصف، محمدغنی و کریم، باشندهگان روستای خشکدره سیغان از درهای در مربوطات کوتل دندانشکن در مرز میان ولسوالیهای کهمرد و سیغان بامیان پس از یک هفته مفقود شدن یافت شده است.» این باشنده بامیان میافزاید: «بررسیهای نخستین نشان میدهد که افراد مسلح ناشناس این سه جوان را با دستان و چشمان بسته تیرباران کرده و سپس اجسادشان را به داخل دره پرتاب کردهاند.»
بربنیاد اظهارات باشندهگان بامیان، علاوه بر این قتلها، چندین رویداد مشابه دیگر نیز در این ولایت رخ داده که به دلیل ترس از طالبان تاکنون رسانهای نشدهاند. اطلاعات باشندهگان بامیان همچنان نشان میدهد افرادی که در این دو ماه بهگونه «مرموز و فجیع» در این ولایت کشته شدهاند، پیشینه نظامی نداشتهاند. باشندهگان بامیان از افزایش قتلهای مرموز ابراز نگرانی میکنند و طالبان را در تأمین امنیت ناکام میخوانند. به گفته آنان، طالبان تاکنون عاملان هیچیک از این قتلها را شناسایی و مجازات نکردهاند.
از سوی دیگر، مسوولان محلی طالبان در بامیان شماری از این قتلها از جمله پیدا شدن اجساد سه باشنده روستای خشکدره ولسوالی سیغان این ولایت را تایید کرده و به خانواده قربانیان وعده دادهاند که عاملان این قتلها را شناسایی و مجازات خواهند کرد. تاکنون اما هیچ اقدامی برای تحقق وعده خود روی دست نگرفتهاند.
تعقیب نظامیان پیشین با استفاده از نام سازمانهای مددرسان
به دنبال افزایش قتلهای مرموز و هدفمند در بامیان، منابع معتبر محلی به روزنامه ۸صبح میگویند که اداره استخبارات، کندک انتحاری و دیگر بخشهای کشفی و اوپراتیفی طالبان با استفاده از نام سازمانهای مددرسان ملی و بینالمللی، نظامیان پیشین و مخالفان گروه خود را تعقیب میکنند.
دو منبع معتبر محلی در بامیان با تایید این موضوع میگویند که از دو ماه به اینسو شماری از نظامیان پیشین از جمله اعضای ارتش و کماندوهای حکومت پیشین از شمارههای ناشناس تماس دریافت کردهاند که فرد تماسگیرنده خود را کارمند یکی از سازمانهای مددرسان معرفی کرده و نظامیان را به آدرسهای مشکوک برای دریافت کمک فرا خوانده است.
یکی از منابع بهطور نمونه شماره و عکسی را در اختیار روزنامه ۸صبح قرار داده و مدعی است که این شماره مربوط به مجاهد ذبیحالله حافظ، عضو کندک انتحاری طالبان است. به گفته منبع، این عضو طالبان دستکم به سه نظامی پیشین تماس گرفته و خود را «فرید» کارمند برنامه جهانی غذا (WFP) معرفی کرده و آنان را برای دریافت کمک به آدرسهای مشکوک خواسته است. منبع توضیح میدهد: «نظامیانی که از فریدنام کارمند WFP تماس دریافت کردهاند، برای راستآزمایی شماره تماس او را در واتساپ جستوجو کرده و متوجه شدهاند که این شماره از عضو کندک انتحاری طالبان به نام مجاهد ذبیحالله حافظ است.»
باشندهگان بامیان احتمال میدهند که قتلهای مرموز دو ماه پسین در بامیان، به تماسهای مشکوک و سوءاستفاده طالبان از نام سازمانهای مددرسان مرتبط باشد. مسوولان محلی طالبان در بامیان و مسوولان برنامه جهانی غذا تاکنون در این باره چیزی نگفتهاند.
در کنار بامیان، ولایتهای دیگر نیز گواه وضعیت مشابهاند. افراد مسلح ناشناس در هفته روان وارد خانه یک داکتر شده و او را در پیش چشمان اعضای خانوادهاش در ولایت سمنگان تیرباران کردهاند. این داکتر نجمالدین سهرابی نام داشت و در شفاخانه ۳۰ بستر ولسوالی درهصوف بالای ولایت سمنگان کار میکرد.
با اینهمه کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان در واکنش به افزایش قتل در کشور گفته است که وضعیت وخیم نقض حقوق بشر در افغانستان قابل تحمل نیست. این نهاد هشدار داده است در صورتی که طالبان جلو قتلهای عمدی زیر حاکمیت خود را نگیرند، پرونده سیاه نقض حقوق بشر توسط این گروه سیاهتر خواهد شد.