وزارت معارف: کمیسیون انتخابات در باره مراکز رای‌دهی تجدید نظر کند

هم‌زمان با نزدیک شدن انتخابات ریاست جمهوری، وزارت معارف یک بار دیگر از کمیسیون مستقل انتخابات می‌خواهد در باره استفاده از مکاتب به عنوان مراکز رای‌دهی، تجدید نظر کند. مسوولان وزارت معارف می‌گویند، در مناطقی که تهدیدات امنیتی بیشتر باشد، مکاتب را به عنوان مراکز رای‌دهی در اختیار کمیسیون مستقل انتخابات قرار نخواهند داد.

نوریه نزهت، سخنگوی وزارت معارف می‌گوید در انتخابات دوره‌های پیشین به دلیل همکاری با کمیسیون مستقل انتخابات، این وزارت با تهدیدات جدی امنیتی و خسارات هنگفت مالی روبه‌رو شده است. خانم نزهت توضیح داد: «در انتخابات پارلمانی سال گذشته به دلیل همکاری با کمیسیون مستقل انتخابات در کنار تهدیدات امنیتی، حدود ۴۳ میلیون افغانی زیان مالی به وزارت معارف رسیده است.» مسوولان وزارت معارف به همین دلیل از کمیسیون مستقل انتخابات می‌خواهند، در مناطق که تهدیدات امنیتی بلند است،‌ به جای مکاتب به عنوان مراکز رای‌دهی، از گزینه‌های دیگری استفاده کنند.

هرچند مسوولان وزارت معارف می‌گویند، نزدیک به یک سال پیش طرح بدیل مکاتب را به کمیسیون مستقل انتخابات پیشنهاد کرده اند، اما کمیسیون مستقل انتخابات می‌گوید، برای گزینه تغییر مراکز رای‌دهی از مکاتب به محلات دیگر، زمان کافی در دست نیست. عبدالعزیز ابراهیمی، از سخنگویان کمیسیون مستقل انتخابات، تامین امنیت مراکز رای‌دهی را مکلفیت نهادهای امنیتی کشور عنوان کرد و گفت، برنامه‌های این کمیسیون طوری تنظیم شده است که از مکاتب به عنوان ملکیت‌های عام المنفعت در انتخابات ریاست جمهوری استفاده خواهد شد. آقای ابراهیمی‌افزود: «مراکز رای‌دهی در مکاتب دولتی تنظیم شده و در ششم میزان شهروندان در همین مراکز به نامزد دلخواه شان رای خواهند داد.» هم چنان نهادهای امنیتی از این پیش تعهد سپرده اند که برای تامین امنیت رای دهندگان و مراکز رای‌دهی از هیچ تلاشی دریغ نخواهند کرد. گروه طالبان اما انتخابات را یک روند «جعلی» عنوان کرده اند و گفته اند که جنجگویان این گروه مانع برگزاری انتخابات ریاست جمهوری پیش رو خواهند شد.

این درحالی است که در انتخابات دوره‌های پیشین ریاست جمهوری و انتخابات مجلس نمایندگان سال گذشته صدها مکتب در سراسر کشور به عنوان مراکز رای‌دهی استفاده شده است. افزون بر این، بیش از ۲۰ هزار معلم به عنوان کارمند موقت در روزهای رای‌دهی با کمیسیون مستقل انتخابات همکاری کرده اند. مسوولان وزارت معارف اما با انتقاد از این موارد گفته اند که معارف نباید در روند‌های سیاسی دخیل باشد. نوریه نزهت، سخنگوی این وزارت هم‌چنان می‌گوید، در مناطق ناامن کشور پس از برگزاری انتخابات مجلس نمایندگان در میزان سال گذشته، دانش آموزان و معلمان از سوی مخالفین مسلح دولت تهدید شده اند و بیش از چهل و سه میلیون افغانی به وزارت معارف زیان مالی رسیده است.

با این همه، نهادهای ناظر بر روند انتخابات از کمیسیون مستقل انتخابات و وزارت معارف می‌خواهند هرچه زودتر بحث مراکز رای دهی را طی نشست رسمی‌حل کنند. یوسف رشید، رییس اجرایی بنیاد انتخابات آزاد و عادلانه افغانستان (فیفا) از سیاسی شدن مساله مراکز رای دهی هشدار داد و گفت، در صورتی که مساله مراکز رای دهی روشن نشود و وزارت معارف در روز رای دهی یک طرفه عمل کند و اجازه ندهد مواد انتخابات در شماری از مکاتب جابجا شوند، تنش‌های سیاسی اوج خواهد گرفت. زیرا به سخن او، در حکومت وحدت ملی وزارتخانه‌ها بین ارگ و سپیدار و معاونین شان تقسیم شده و در صورتی که وزارت معارف در روز رای دهی مانع رای دهندگان در شماری از مکاتب شود، دسته‌های انتخاباتی دیگر این وزارت را به طرف داری از یک نامزد مشخص متهم خواهند کرد.

مساله مراکز رای‌دهی درحالی حل ناشده باقی مانده است که بر اساس تقویم انتخاباتی قرار است انتخابات ریاست جمهوری در کمتر از چهل روز دیگر در ششم میزان برگزار شود. در این دور انتخابات ۹ میلیون و ۶۴۵ هزار و ۲۸۳ رای‌دهنده واجد شرایط شناخته شده اند. این رای دهندگان قرار است در ۳۰ هزار محل رای دهی در ۵هزار و ۳۸۸ مرکز  پای صندوق‌های رهی خواهند رفت. آن چنانی که مسوولان کمیسیون مستقل انتخابات گفته اند، بیشترین مراکز رای دهی در مکاتب و مساجد تنظیم شده است.

دکمه بازگشت به بالا