امریکا برای اطلاعات درباره سیفالعدل ۱۰ میلیون دالر جایزه تعیین کرد

نویسنده: مایکل جورجی
منبع: رویترز
رویترز گزارش داده است که سیفالعدل با سابقه کار در ارتش ویژه مصر و ۱۰ ملیون دالر جایزه برای سرش، بهعنوان رهبر جدید این گروه گماشته شده است. قبل از عدل، ایمنالظواهری رهبری این گروه را برعهده داشت، اما او در در ۳۱ جون سال جاری میلادی در اثر یک عملیات ویژه نظامی امریکا در کابل کشته شد. براساس گزارش رویترز، شبکه القاعده تا هنوز سیفالعدل را بهطور رسمی بهعنوان رهبر این گروه اعلام نکرده است.
قبل از این یک مقام آژانس اطلاعاتی ایالات متحده امریکا در ماه جنوری سال جاری میلادی اعلام کرده بود که شبکه القاعده تا هنوز جایگزینی برای ظواهری پیدا نکرده است، اما سازمان ملل متحد با اظهار نگرانی در مورد فعالیتهای این گروه اعلام کرده است: «با در نظر داشت گفتوگوهایی که در ماههای نوامبر و دسامبر صورت گرفته است، تمام کشورها بر این نظر است که سیفالعدل بهعنوان رهبر «دوفکتو» شبکه تروریستی القاعده، فعالیتهای این گروه را رهبری میکند.»
در همین حال، کارشناسان سیاسی میگویند که مرگ ظواهری فشارهای زیادی بر این گروه وارد کرد تا اعضای آن نتوانند یک رهبر درست و کارا برای رهبری این شبکه انتخاب کنند. کارشناسان همچنان میگویند که در کنار ویدیوهای به شدت تروریستی که در سراسر جهان از این گروه پخش میشد، العدل توانست حملات مرگباری را در جهان طرح کند.
العدل در ماه نوامبر سال ۱۹۹۸ میلادی توسط هیأت منصفه فدرال ایالات متحده بهدلیل نقش داشتن در حملات بمبگذاری بر سفارتخانههای این کشور در تانزانیا و کنیا که منجر به کشته شدن ۲۲۴ غیرنظامی و مجروح شدن بیش از پنج هزار تن شد، محکوم شناخته شده بود.
علاوه بر آن، تنها سه قطعه عکس از سیفالعدل در جهان وجود دارد و یکی از آن عکسها در فهرست افراد تحت تعقیب پولیس فدرال ایالات متحده امریکا هست. محققین امریکایی میگویند که العدل چندین عملیاتهای نظامی در پاکستان در سال ۲۰۲۲ انجام داده و متهم به کشتن «دانیل پیرل»، خبرنگار امریکایی، در کشور پاکستان در سال ۲۰۰۲ میلادی است و چیزی دیگری از او تا هنوز در دسترس نیست.
در همین حال، وزارت خارجه امریکا میگوید که سیفالعدل در ایران زندهگی میکند و همچنان میافزاید که طبق برنامه «پاداش برای عدالت» این کشور، برای اطلاعات بیشتر درمورد العدل ده ملیون دالر امریکایی به عنوان جایزه نقدی در نظر گرفته شده است. براساس معلومات وبسایت رسمی این برنامه، العدل پس از انجام حملات بمبگذاری در آفریقا به ایران رفت و در آنجا تحت حفاظت سپاه پاسداران قرار دارد. این وبسایت همچنان میگوید که العدل و دیگر اعضای برجسته القاعده در سال ۲۰۰۳ میلادی در ایران دستگیر و سپس با یک دپلومات ایرانی که در یمن اختطاف شده بود، تعویض شدند.
براساس کتابی از السوفان، یکی از مامورین مبارزه با تروریسم فدرال امریکا و مسوول نظارت عملیاتهای شبکه القاعده، العدل مردی است زیرک و با چهره سرد. او در این کتاب همچنان ذکر کرده است که نام اصلی العدل «محمد صلاحالدین زیدان» است. سوفان همچنان در کتابش شخصیت العدل را تندخو، خشن و بیرحم معرفی میکند.
در یکی از بخشهای کتاب آمده است: «او با زیردستان خود تحقیرآمیز برخورد میکند و حتا میتواند بیرحم نیز باشد. او در لحظات شاد دوست دارد فوتبال بازی کند و میل به شوخیهای عملی نشان میدهد.»
او مظنون به دست داشتن در ترور انور السادات، رییسجمهور مصر، توسط سربازان اسلامگرا در جریان رژه نظامی در قاهره است که از تلویزیون پخش شد.
کارشناسان جنبشهای جهادی میگویند که سیفالعدل کارش را در شبکه القاعده در سال ۱۹۸۱ میلادی آغاز کرد. او در آن سالها بهعنوان رییس محافظان اسامه بن لادن و فرمانده کل نیروهای این شبکه کار میکرد. العدل در آغازین سال کاریاش در شبکه القاعده، مظنون به دست داشتن در ترور رییسجمهور مصر توسط سربازان اسلامگرا در جریان رژه نظامی در قاهره شد. علاوه بر آن، الیزابت کندال، کارشناس جهاد در دانشگاه آکسفورد، میگوید: «گذشته نظامی حرفهای و تجربه سیفالعدل بهعنوان رییس کمیته نظامی القاعده قبل از ۱۱ سپتامبر، به این معنا است که اعتبار کافی برای به دست آوردن رهبری این شبکه دارد.»
حملات ۱۱ سپتامبر یکی از خونبارترین حملات شبکه تروریستی القاعده به شمار میرود که جان نزدیک به سه هزار تن را در ایالت کالیفرونیای امریکا گرفت.
کارشناسان میگویند که العدل یکی از چهرههای به شدت تاثیرگذار در القاعده است که توانست رهبری نیروهای این شبکه را در جریان چند سال برعهده بگیرد. کارشناسان همچنان میافزایند که العدل مسوولیت حملات به آسیای میانه، آفریقا و آسیا را برعهده خواهد داشت.
تحلیلگران ارشد جهاد در مرکز «بحران مدرن در گروه بینالمللی بحران» میگویند که بسیاری از اعضای شبکه القاعده به این نظرند که سیفالعدل در گذشته نقش عملیاتی مهمی داشته است، اما برای رهبری این شبکه هنوز آماده نیست. اعضای شبکه همچنان میگویند که تجربه سیفالعدل در عرصه عملیات نظامی بهتر از رهبری او در این گروه است.
سیفالعدل در سالهای ۱۹۹۰ میلادی مسوولیت آمادهسازی کمپهای نظامی القاعده را در سودان، پاکستان، و افغانستان داشت. به گفته کارشناسان، سیفالعدل در سال ۱۹۹۳ میلادی نقش مهمی در کمین چرخبالهای نظامی ایالات متحده امریکا در شهر موگادیشو در سومالیا داشت که منجر به منحل شدن کوششهای صلح سازمان ملل و ایالات متحده در این کشور شد.
در همین حال، دفتر تحقیقات فدرال (افبیآی) سیفالعدل را بهعنوان یکی از تروریستانی که متهم به کشتن شهروندان امریکا و ویرانی ساختمانها در ایالات متحده است، میشناسد.
سیفالعدل اعتبار بیشتر را نزد رهبران القاعده زمانی به دست آورد که همراه با سایر نیروهای این شبکه در مبارزه با شوروی سابق به افغانستان رفت و جنگید. العدل قبل از مبدل شدن به یکی از چهرههای سرشناس القاعده، مسوول کمپ نظامیان این گروه در افغانستان در دوران جهاد بوده است.
در همین حال، یورام شویتزر، رییس برنامه تروریسم و منازعات کمشدت در موسسه مطالعات امنیت ملی دانشگاه تلآویو، سیفالعدل را یک چهره «بسیار جسور»، «حرفهای» و «خونسرد» معرفی میکند.