تلفات کمسابقهی طالبان در غور

سیدحسن حسینی
ولایت غور در غرب افغانستان طی هفتهی گذشته شاهد ناآرامیهای زیادی بود. بر اساس گفتههای مقامهای محلی در این ولایت، تقابل نیروهای مشترک امنیتی و حملات هوایی نیروهای حمایت قاطع بر مواضع طالبان در بخشهایی از دو ولسوالی «شهرک و جام» این ولایت، بیش از ۲۲۰کشته از دو طرف باقی گذاشته است. سهم طالبان از این میان، سنگینتر گزارش شده است.
تقابل طالبان و نیروهای امنیتی طی هفتهی گذشته در چند نوبت صورت گرفت و همین اکنون زمین نبرد بین نیروهای دولتی و طالبان در برخی از نقاط غرب فیروز کوه، مرکز ولایت غور داغ است. این قضیه سبب شده که خیلی از ساکنان محل برای در امان ماندن از آتش جنگ، خانههایشان را رها کرده و به مناطق امن بگریزند. طالبان حتا با آتشزدن پایههای شرکتهای مخابراتی سلام و چند شرکت مخابراتی خصوصی دیگر، عملاً دسترسی مردم به اطلاعات را نشانه گرفتهاند.
دفتر والی غور به ۸صبح میگوید که در کنار خیزش مردمی، همزمان عملیات مشترک نیروهای امنیتی با نام «ضرب ظفر ۱۷» از زمین و نیروهای حمایت قاطع از هوا علیه مواضع طالبان در این ولایت به راه افتاده و تلفات سنگینی به جنگجویان طالب وارد شده است.
آغاز درگیری وسیع دولت و طالبان
از چند ماه به این طرف نبردهای پراکنده و گاه منسجم نیروهای امنیتی در برابر طالبان در ولایت غور تیتر رسانهها شده است. عملیات تهاجمی و در برخی مواقع دفاعی نیروهای امنیتی در برابر طالبان در این ولایت، از دو طرف کشته و زخمی زیادی را از اول سال جاری خورشیدی به جای گذاشته است. گزارشها نشان میدهند که ولایت غور طی حداقل یکی دو سال گذشته، کمتر درگیری گستردهی دولت و طالبان را با حجم وسیعی که هفتهی گذشته تجربه شد، به خود دیده است.
اطلاعات نشان میدهد که در روز ۲۳ ماه رمضان، طالبان با حملهی وسیع درهی «بیدان» و بخشهایی از روستای «برهخانه» در ولسوالی «شهرک» ولایت غور را تصرف کردند. روستای بیدان در منطقهی شاهراه هرات-غور قرار دارد و جزو مناطق مهم استراتژیک به شمار میرود.
کنترل طالبان بر این منطقه سبب شد که دولت با طرح و اجرای عملیات مشترک نیروهای امنیتی در همراهی با خیزش مردمی از زمین و هوا ۲۰ روز قبل این منطقه را از وجود طالبان نسبتاً پاکسازی کند.
حیلهی خیزش مردمی
با این حال اما داستان شدت یافتن درگیری اخیر جنگجویان طالب با نیروهای دولتی در ولایت غور از آنجا آب میخورد که بنا بر گفتههای منابع مردمی، اواسط هفتهی گذشته یک هیأت ۵۰ نفری از طالبان بنابر دعوت نمایندهگان قوم «رضازاده» که جزو پایههای اصلی خیزش مردمی هستند، به درهی «بیدان» واقع در روستای «بیدان» در ولسوالی شهرک این ولایت رفته بود. بر پایهی اطلاعات به طالبان گفته شده بود که این نشست برای مذاکره با نمایندهگان و افراد پر نفوذ این گروه انجام مییابد.
منابع مردمی میگویند به محض ورود افراد طالبان به داخل دره، پولیسهای محلی از چهار اطراف بر آنان گلولهباری کرده و به جز شش نفر، همه را از پای در آوردند. همین قضیه سبب شد که نیروهای طالبان با خشم زیاد، برای خونخواهی کشتهگانشان، علاوه بر ولسوالیهای تولک، تیوره، پسابند و سایر مراکز طالبان در غور، از مناطق مرزی غور با هرات و غور با بادغیس، حدود یکهزار نیروی تازهنفس جمع کرده و برای مبارزه با پولیسهای محلی، به سوی غرب این ولایت مارش کنند.
احمدشاه موحد، خبرنگار محلی ولایت غور به ۸صبح میگوید که با تجمع طالبان برای حمله بر «بیدان» نیروهای حمایت قاطع زیر چتر عملیات «ضرب ظفر ۱۷» در چند نوبت تلفات سنگینی به طالبان وارد کردند و چند عضو این گروه از پای درآوردند.
آقای موحد میافزاید که روستاهای «بیدان و جام» در ۱۰ کیلومتری مرکز ولایت غور محل درگیری نیروهای دولتی با طالبان شد و بنابر گفتههای خیزش مردمی، گاهی حتا جنگ به دامنهی منار تاریخی جام کشیده شده بود.
علاوه بر این دامنهی جنگ به روزهای دوم و سوم کشید و بنا بر گزارش دفتر والی غور، طالبان تلفات کمپیشینهای را تجربه کردند.
دست بالای دولت
عبدالحی خطیبی، سخنگوی والی غور با تایید این گزارش، به روزنامهی ۸صبح میگوید که در این درگیریها تا کنون مرتضی، برادر ملا مصطفی از افراد کلیدی طالبان در قطعهی سرخ این گروه همراه با دو فرمانده دیگر ملا مصطفی هم از پای در آمدهاند.
آقای خطیبی میافزاید که عملیات تا سرکوب هر چه بیشتر طالبان در محل جریان دارد و دولت تعهد کرده که ولسوالیهای غرب ولایت غور را از آشوب طالبان نجات دهد.
بنا بر گفتههای آقای خطیبی، عملیات مشترک نیروهای امنیتی و خیزش مردمی که با پرواز نیروهای حمایت قاطع همآهنگ شده، بیش از ۱۵۰ طالب را از بین برده است.
از آن طرف، با آن که شمار دقیق تلفات نیروهای امنیتی گزارش نشده اما روایتهای منابع محرم نشان میدهد که حدود ۲۵ نیروی خیزش مردمی به دست طالبان کشته شدهاند.
غورِ همیشه ناآرام
ابراهیم حاجیزاده، رییس شورای دانشجویان ولایت غور در هرات میگوید که طالبان در کنار تقابل با دولت، به مردم هم رحم نکردهاند و چند پایهی مخابراتی را هم در روستاهای مختلف ولایت غور آتش زدند. وی میافزاید که همین اکنون دسترسی مردم به انترنت و تلفن محدود شده است.
ولایت غور از سالها به این طرف زیر پای فرماندهان طالبان به سختی نفس میکشد. ملا احمدشاه دیندوست، معاون والی نام نهاد طالبان برای ولایت غور و ملا مصطفی، فرمانده قطعه سرخ طالبان صحنهی زندهگی را برای مردم در نقاط زیادی از این ولایت هر روز تنگتر میکنند.
بنا بر گزارشها ملا مصطفی بیش از ۸۰۰ مسلح در اطراف مرکز ولسوالی جام و شهرک ولایت غور دارد و با حملات مختلف، هر از گاهی سبب برهم زدن آرامش مردم میشود. او که فرمانده ارشد و مهم قطعه سرخ طالبان در ولایت غور به حساب میرود، افرادش برای دستیابی به منابع مالی، علاوه بر قاچاق مواد مخدر، از موترهای باربری و حتا مسافربری تا مرز ۲۵ هزار افغانی، باج میگیرند.
منابع محلی میگویند که در جنگهای چند روز اخیر، ملا مصطفی در صحنهی نبرد حضور داشته و حتا برخی گزارشهای تایید نشده، نشان میدهد که وی در روستای «کمنج» این ولایت زخم برداشته است. این خبر را منابع دولتی تایید یا رد نکردهاند.
با تمام اینها، پیش از این، دفتر والی غور به روزنامهی ۸صبح گفته بود که شش ولسوالی غرب ولایت غور زیر تهدید مستقیم جنگجویان طالب قرار دارند و گوش دولت مرکزی نسبت به خواستههای مردم و ادارهی محلی برای تامین امنیت کمتر بدهکار است.
حالا که عملیات مشترک نیروهای امنیتی و حمایت قاطع برای سرکوب طالبان روی دست گرفته شده است، مردم امیدوار اند که مناطق از دسترفته، دوباره به دست دولت بیفتد و در آرامش شب را به روز برسانند.