فقر و محدودیت؛ در سال گذشته ۷۹ تن در افغانستان خودکشی کردهاند

در یک سال گذشته دستکم ۷۹ شهروند کشور دست به خودکشی زده و بهگونه خودخواسته به زندهگی خود پایان دادهاند. علت بیشتر این خودکشیها فقر و بیکاری توأم با محدودیتهای وضعشده از سوی طالبان عنوان شده است. فقر استخوانسوز، محرومیت از آموزش و بیکاری دوامدار، وضعیت را بهگونهای در کشور رقم زده که شماری از افراد به جز خودکشی به چیزی دیگر نمیاندیشند. با توجه به آمارهای گردآوریشده از سوی روزنامه ۸صبح، در سال گذشته رقم خودکشی در میان زنان نسبت به مردان بیشتر بوده است. در یک سال گذشته حدود ۴۱ زن دست به خودکشی زدهاند. در این میان دختران جوانی نیز شاملاند که از تحصیل و آموزش محروم شدهاند. از آغاز ماه حمل تا پایان حوت سال ۱۴۰۱ خورشیدی دستکم ۳۸ مرد نیز به دلیل فقر و بیکاری به زندهگیشان پایان دادهاند.
شمار واقعی ارقام خودکشی زنان و مردان در یک سال گذشته در کشور احتمال دارد بیشتر از این باشد، اما روزنامه ۸صبح تنها ارقامی را گردآوری و در این گزارش درج کرده که در جریان یک سال گذشته رسانهای شدهاند. در این گزارش آمار خودکشیها براساس جنسیت و ماههای سال دستهبندی شده است. در این میان ولایتهای غور و فاریاب گواه بیشترین آمار خودکشی بودهاند. بیشتر کسانی که خودکشی کردهاند، بین ۱۰ تا ۲۲ سال سن داشتهاند. همچنان یک مرد ۵۰ ساله و یک زن ۴۰ ساله نیز در میان این افراد شاملاند.
آمار خودکشی زنان در ماه حوت ۱۴۰۱
ارقام زنانی که در جریان ماه حوت سال گذشته دست به خودکشی زدند، نسبت به همه ماههای سال بیشتر است. براساس روزشمار وقایع روزنامه ۸صبح، در آن ماه هشت زن خودکشی کردند. بربنیاد اطلاعات رسیده به روزنامه ۸صبح، روز یکشنبه، ۲۱ حوت، یک دختر جوان به نام ذوفنون، در روستای توریج ولسوالی شیخعلی ولایت پروان در جریان برگزاری مراسم عروسیاش خودکشی کرد. منابع محلی دلیل خودکشی او را ازدواج اجباری عنوان کردند. ذوفنون پس از آنکه به زور وادار به ازدواج شد، با شلیک گلوله کلاشنیکوف به زندهگیاش پایان داد.
در جریان هفته سوم ماه حوت، یک زن ۲۲ ساله در ولسوالی قیصار ولایت فاریاب با نوشیدن تیزاب به زندهگیاش نقطه پایان گذاشت. منابع محلی روز پنجشنبه، ۱۸ حوت، دلیل خودکشی او را خشونتهای خانوادهگی عنوان کردند؛ اما فعالان مدنی در این ولایت به ۸صبح گفتند که دلیل اصلی خشونتهای خانوادهگی فقر و بیکاری و خانهنشینی زنان است. یک هفته پیش از آن حادثه، زن دیگری در منطقه صحراییقلعه ولسوالی خواجهسبزپوش ولایت فاریاب خودکشی کرد. منابع محلی روز پنجشنبه، ۱۱ حوت، به روزنامه ۸صبح گفتند که آن خانم حدود ۳۴ سال سن داشته و خودش را حلقآویز کرده است.
ولایت غور، از جمله ولایتهای کوهستانی است که در مجاورت فاریاب قرار دارد. زنان در این ولایت در نتیجه سلطه طالبان روزگار سختی را میگذرانند. براساس اطلاعات منابع محلی، یک دختر جوان عصر دوشنبه، ۸ حوت، در منطقه آهنگران، از مربوطات مرکز ولایت غور، با شلیک گلوله به زندهگیاش پایان داد. او ۱۶ سال سن داشت و انگیزه خودکشیاش مشخص نشده است. فعالان حقوق زن در این ولایت افزایش فقر، بیکاری و ازدواجهای اجباری را علت اصلی خودکشی توصیف کردهاند.
براساس ثبت وقایع روزنامه ۸صبح، یک زن جوان در ولسوالی بلچراغ ولایت فاریاب با خوردن مرگ موش به زندهگیاش نقطه پایان گذاشت. طالبان روز سهشنبه، ۲۳ حوت، دلیل خودکشی او را خشونتهای خانوادهگی عنوان کردند. آن زن جوان گلشن نام داشت. انگیزه خودکشی او تاکنون مشخص نشده است. افزون بر این، یک دختر ۱۸ ساله، روز دوشنبه، ۸ حوت، در روستای روجیهای ولسوالی آبکمری ولایت بادغیس خودکشی کرد. منابع محلی دلیل خودکشی او را نیز مشکلات خانوادهگی خواندند. پس از دستور ممنوعیت آموزش و کار زنان، خشونتهای خانوادهگی در کشور افزایش یافته است.
روزشمار وقایع روزنامه ۸صبح نشان میدهد که در همان روز یک دختر ۱۸ ساله دیگر در ولایت کندز خودش را حلقآویز کرد. منابع محلی دوشنبهشب، ۸ حوت، به روزنامه ۸صبح گفتند که آن دختر در منطقه زاخیلقدیم، از مربوطات ناحیه سوم شهر کندز، به دلیل ازدواج اجباری به زندهگیاش پایان داده است. براساس اطلاعات موجود، او بدون رضایت از سوی خانوادهاش با پسری نامزد شده بود.
ثبت وقایع روزنامه ۸صبح نشان میدهد که شام پنجشنبه، ۴ حوت، یک زن جوان دیگر به نام گلزمین در روستای چهارقلعه، از مربوطات دره افغانیه ولسوالی نجراب ولایت کاپیسا، خودش را حلقآویز کرد. انگیزه خودکشی او تاکنون روشن نشده است.
آمار خودکشی زنان در ماه دلو ۱۴۰۱
افزایش خشونتهای خانوادهگی، تداوم فقر و بیکاری و ممنوعیت گسترده طالبان بر زنان، روزبهروز میزان خودکشی زنان را افزایش داده است. در جریان ماه دلو سال گذشته چهار زن و دختر دست به خودکشی زدند. براساس اطلاعات گردآوریشده از سوی روزنامه ۸صبح، روز چهارشنبه، ۳ دلو، یک دختر ۱۸ ساله در منطقه هووره دره غوث ولسوالی نجراب کاپیسا خودکشی کرد؛ اما جزییات بیشتری از آن خودکشی همهگانی نشد.
همچنان یک دختر جوان روز یکشنبه، ۳۰ دلو، در ناحیه سوم شهر شبرغان، مرکز ولایت جوزجان، با شلیک گلوله تفنگ شکاری به زندهگیاش پایان داد. علت خودکشی او تاکنون ناروشن باقی مانده است. با این حال، یک دختر جوان، شنبهشب، ۲۹ دلو، در روستای غوچگرد ولسوالی شهرستان ولایت دایکندی خودش را حلقآویز کرد. او ۱۴ ساله بود و فاطمه نام داشت. او خودش را با چادر در طویله حلقآویز کرد.
منابع محلی در بدخشان به روزنامه ۸صبح گفتند که یک دختر جوان سهشنبهشب، ۱۱ دلو، با شلیک گلوله به سرش خودکشی کرده است. به گفته منابع محلی، آن دختر جوان ۱۸ سال سن داشت. براساس اطلاعات منابع محلی، او در روستای «غوجان» ولسوالی راغستان بدخشان خودکشی کرد. آن دختر مهتاب نام داشت، ولی جزییات خودکشی او هنوز رسانهای نشده است. با این حال، پیش از این ازدواجهای اجباری و زیر سن از دلایل عمده خودکشی زنان در بدخشان خوانده شده است.
در یک حادثه کمپیشینه در ولایت جوزجان در ماه دلو یک زن حامله در حالی که دوگانهگی در بطن داشت، دست به خودکشی زد. منابع محلی به روزنامه ۸صبح گفتند که آن رویداد روز یکشنبه، ۱۰ دلو، در روستای عیدمحله شهر شبرغان، مرکز ولایت جوزجان، اتفاق افتاد. دلیل خودکشی او خشونتهای خانوادهگی عنوان شده است. آن زن با نوشیدن تیزاب به زندهگی خود و جنینهایی که در بطن داشت، نقطه پایان گذاشت.
آمار خودکشی زنان در ماه جدی ۱۴۰۱
ماه جدی ۱۴۰۱ تنها ماهی است که در آن خودکشی زنان کمتر گزارش شده است. در آن ماه دو زن در ولایتهای غور و فاریاب دست به خودکشی زدند. براساس وقایع ثبتشده در روزنامه ۸صبح، روز شنبه، ۱۷ جدی، یک زن در منطقه دهن درودی ولسوالی تیوره ولایت غور خودکشی کرد. او سکینه نام داشت. وی با شلیک گلوله به زندهگیاش پایان داد. علت و انگیزه خودکشی او مشخص نشده است؛ اما پیش از این فقر، بیکاری و ازدواجهای اجباری از عوامل خودکشی زنان در این ولایت عنوان شده است.
یک روز پس از آن حادثه، زن دیگری در روستای «دهن دره مرغابی» ولسوالی گرزیوان ولایت فاریاب خودکشی کرد. براساس وقایع ثبتشده در روزنامه ۸صبح، او در زیرزمنی خانهاش خود را با ریسمان حلقآویز کرد. طالبان انگیزه خودکشی او را خشونتهای خانوادهگی بیان کردند و منابع محلی جزییات بیشتری درباره خودکشی او ارایه نکردند. شهروندان کشور میگویند که آمار دقیق خودکشی زنان در رسانهها به دلیل سنتهای حاکم در جامعه کمتر منتشر میشود. به گفته آنان، حادثههای زیادی بدون پوشش رسانهای باقی میماند.
آمار خودکشی زنان در ماه قوس ۱۴۰۱
ماه قوس نیز جان زنان و مردان زیادی را در نتیجه فقر، بیکاری، خشونتهای خانوادهگی و فشارهای مضاعف طالبان گرفت. روز شنبه، ۲۶ قوس، یک دختر ۱۸ ساله در روستای دهتای ولسوالی تیوره ولایت غور خود را حلقآویز کرد. نام او پریما بود و علت خودکشیاش خشونتهای خانوادهگی عنوان شد. در همین حال، عصر همان روز، یک دختر ۱۳ ساله در منطقه دره قاضی، در مرکز ولایت غور، خودش را حلقآویز کرد. افزون بر این، دو زن دیگر در ولایت بامیان با خوردن مرگ موش خودکشی کردند. انگیزه خودکشی آن دو زن خشونتهای خانوادهگی عنوان شد.
اعمال محدودیتهای طالبان بر زنان، این قشر جامعه را نسبت به زندهگی و آیندهشان نگران ساخته است.
براساس اطلاعات موجود، یک دختر جوان در شهر نیلی، مرکز ولایت دایکندی، خودکشی کرد. منابع محلی گفتند که آن رویداد روز پنجشنبه، ۲۴ قوس، رخ داد. به گفته منابع، آن دختر عارفه نام داشت و دانشجوی رشته خبرنگاری بود. افزون بر او، یک دختر دیگر به نام شیما روز یکشنبه، ۲۰ قوس، در روستای کنسار دره عبداللهخیل ولسوالی دره ولایت پنجشیر خودکشی کرد. علت خودکشی او مشکلات خانوادهگی بیان شد.
آمار خودکشی زنان در ماه عقرب ۱۴۰۱
زنان و دختران در جریان هر ماه شاهد خودکشی همجنسان خویش بودهاند. در جریان ماه عقرب سال گذشته، هفت زن و دختر خودکشی کردند. یک دختر جوان دوشنبهشب، ۳۰ عقرب، در ناحیه ششم شهر جلالآباد، مرکز ولایت ننگرهار، خودکشی کرد. او پس از آن دست به خودکشی زد که خانوادهاش بدون رضایت، وی را با پسر کاکایش نامزد کردند. آن دختر باشنده اصلی ولسوالی خوگیانی ولایت ننگرهار بود. او خودش را با سلاح کلاشنیکوف کشت.
افزون بر او، مسوولان محلی طالبان در فاریاب گفتند که یک دختر جوان دیگر در ولسوالی شیرینتگاب این ولایت خودکشی کرده است. آن دختر هاجره نام داشت و ۲۲ ساله بود. او با خوردن مرگ موش به زندهگیاش پایان داد.
همچنان براساس وقایع ثبتشده در روزنامه ۸صبح، یک دختر جوان روز شنبه، ۲۸ عقرب، در روستای مورچهخوان ولسوالی کرخ ولایت هرات با شلیک گلوله به زندهگیاش پایان داد. دلیل خودکشی او اختلاف خانوادهگی دانسته شد. افزون بر او، یک دختر جوان در مرکز ولسوالی خانچهارباغ ولایت فاریاب خودکشی کرد. او زرغونه نام داشت و ۱۸ ساله بود. زرغونه در ۲۲ عقرب خودش را حلقآویز کرد. علت و انگیزه خودکشی او روشن نشده است.
براساس یافتههای روزنامه ۸صبح، یک دختر ۲۰ ساله در روستای «سیاهخاک» دره فولادی، از مربوطات مرکز ولایت بامیان، نیز در همان ماه خودکشی کرد. منابع گفتند که نام او «هاجره» بود و پس از چاشت پنجشنبه، ۱۹ عقرب، خودش را حلقآویز کرد. به گفته منابع، هاجره پس از آن دست به خودکشی زد که طالبان یک پسر جوان را که دوست او بود، بازداشت و هاجره را تهدید به مرگ کردند. همچنان یک زن دیگر در ولایت غور در آن ماه خودکشی کرد. منابع روز پنجشنبه، ۱۲ عقرب، در صحبت با روزنامه ۸صبح گفتند که آن رویداد در قلعه محمدقدم، از مربوطات ولسوالی لعلوسرجنگل این ولایت، رخ داده است. تاکنون انگیزه و علت آن خودکشی مشخص نشده است. افزون بر این، ریحان، دختر جوان دیگر غوری، روز دوشنبه، ۲ عقرب، در روستای جرتیلک شهر فیروزکوه، مرکز این ولایت، خودکشی کرد. علت وقوع آن خودکشی خشونتهای خانوادهگی گفته شد؛ اما در عین حال برخی منابع به روزنامه ۸صبح گفتند که پدر او عضو گروه طالبان بوده و او را به اتهام برقراری رابطه خارج از ازدواج به قتل رسانده است.
همچنان یک دختر جوان دیگر روز یکشنبه، ۸ عقرب، در ولسوالی جبلالسراج ولایت پروان خودکشی کرد. او ۱۵ سال سن داشت و در خانهاش خود را حلقآویز کرد. انگیزه خودکشی آن دختر جوان معلوم نشده است.
آمار خودکشی زنان در ماه سنبله ۱۴۰۱
اعمال ممنوعیتهای طالبان، بیکاری، فقر و خشونتهای خانوادهگی عوامل خودکشی زنان عنوان شده است. در یک سال گذشته ولایتهای مختلف کشور در هر ماه رویدادهای خودکشی را تجربه کردهاند. یک زن در ولسوالی اندخوی ولایت فاریاب خودش را به دار آویخت. دلیل خودکشی او خشونتهای خانوادهگی عنوان شد. او بیبیعایشه نام داشت. منابع مردمی گفتند که آن زن چهلساله روز شنبه، ۱۹ سنبله، در منزلش واقع در روستای کوپلک ولسوالی اندخوی خودکشی کرد. او مادر هفت فرزند بود که کوچکترین آنها چهار ماه پیش از خودکشی او متولد شده بود.
این ولایت در سال ۱۴۰۱ بلندترین آمار خودکشی زنان را در خود ثبت کرده است. روز جمعه، ۴ سنبله، یک دختر جوان در روستای اسلامقلعه ولسوالی شیرینتگاب ولایت فاریاب خودش را حلقآویز کرد. آن دختر جوان ۱۵ سال سن داشت و منابع نام او را قمرگل گفتند.
آمار خودکشی زنان در ماه اسد ۱۴۰۱
به تداوم خودکشی زنان، یک زن ۱۸ ساله در ماه اسد سال گذشته در ولسوالی میوند ولایت قندهار خودکشی کرد. آن زن که یک سال از ازدواجش گذشته بود، عصر سهشنبه، ۲۵ اسد، خود را در خانهاش آتش زد و جان داد. علت خودکشی او نیز خشونتهای خانوادهگی عنوان شد. همچنان یک دختر جوان دیگر در ولسوالی دهراوود ولایت ارزگان با خوردن زهر، به زندهگیاش پایان داد. آن دختر جوان ۱۹ سال سن داشت. او در منطقه دهزک ولسوالی دهراوود، پس از آن خودکشی کرد که خانوادهاش مانع رفتن او به یک محفل عروسی شد.
آمارد خودکشی زنان در ماه سرطان ۱۴۰۱
روز دوشنبه، ۱۴ سرطان، یک تازهعروس در ولایت دایکندی خودکشی کرد. منابع گفتند که آن تازهعروس شامگاه یکشنبه در روستای نوگنبد ولسوالی کیتی ولایت دایکندی با شلیک تفنگ شکاری به زندهگیاش پایان داد. منابع ادعا کردند که او بدون رضایت پدرش از خانه فرار و با پسر مورد علاقهاش ازدواج کرده بود. علاوه بر او، یک دختر جوان دیگر در مرکز ولسوالی کلفگان ولایت تخار خودکشی کرد. علت خودکشی او خشونتهای خانوادهگی عنوان شد. همچنان یک دختر ۱۴ ساله روز سهشنبه، ۷ سرطان، در ولسوالی اشکمش آن ولایت خودکشی کرد. علت خودکشی او تاکنون روشن نشده است.
آمار خودکشی زنان در ماه جوزای ۱۴۰۱
با سقوط نظام جمهوری و رویکارآمدن رژیم طالبان، زنان زیادی در مرکز و ولایات کشور دست به خودکشی زدهاند. یک زن جوان در ولایت غور با شلیک مرمی تفنگچه به زندهگیاش پایان داد. او روز جمعه، ۲۷ جوزا، در قریه «کنعان» ولسوالی ساغر ولایت غور خودکشی کرد. از او به نام فرشته یاد شده و گفته میشود وی پس از مشاجره لفظی با خانواده و خواهرانش خودکشی کرده است. تخار نیز از جمله ولایتهایی است که خودکشی زنان در آن بیشتر گزارش شده است. روز دوشنبه، ۹ جوزا، یک دختر ۱۷ ساله در روستای پنگانی ولسوالی دشت قلعه این ولایت خودکشی کرد. آن دختر جوان با مرمی تفنگچه به زندهگیاش پایان داد. انگیزه خودکشی او تاکنون مشخص نشده است. یک دختر دیگر در ماه جوزا در ولایت سمنگان خودکشی کرد. او روز دوشنبه، ۲ جوزا، در کارته مامورین شهر ایبک، مرکز سمنگان، دست به خودکشی زد. نام آن دختر زبیده بود و او ۲۳ سال سن داشت. زبیده از رشته تعلیم و تربیه دانشگاه دولتی در این ولایت فارغ شده بود. دلیل خودکشی او نیز خشونتهای خانوادهگی بیان شد.
آمار خودکشی زنان در ماه ثور ۱۴۰۱
در جریان ماه ثور ۱۴۰۱ تنها یک خودکشی ثبت شده است. براساس گزارشها، یک دختر جوان شنبهشب، ۲۴ ثور، در روستای ششتپه ولسوالی شیرینتگاب ولایت فاریاب خودش را حلقآویز کرد. او نظیفه نام داشت و انگیزه آن خودکشی هنوز روشن نشده است.
آمار خودکشی زنان در ماه حمل ۱۴۰۱
نخستین ماه سال ۱۴۰۱ خورشیدی با خودکشی زنان آغاز شد. روز جمعه، ۱۹ حمل، روستای دهمیران ولسوالی گرزیوان ولایت فاریاب گواه حلقآویز شدن یک دختر ۱۵ ساله به نام ثمرگل بود. ثمرگل از سوی مادراندرش مورد آزارواذیت قرار میگرفت و به این دلیل خودش را با چادر حلقآویز کرد. همچنان عصر جمعه، ۱۲ حمل، یک دختر در روستای «اورال سرخجوی» ولسوالی ورس ولایت بامیان خود را حلقآویز کرد. خانواده او جسد حلقآویزشده آن دختر جوان را از طویله پیدا کرد. آن دختر هجدهساله زهرا نام داشت و از صنف دوازدهم مکتب فارغ شده بود. او قصد داشت در امتحان کانکور نیز شرکت کند. انگیزه خودکشی او تا هنوز روشن نشده است.
نخستین هفته آغاز سال ۱۴۰۱ خورشیدی با خودکشی یک دختر جوان در کابل شروع شد. آن دختر جوان خود را از منزل چهارم مارکیت تجارتی حسینزاده در غرب کابل پایین انداخت. او روز پنجشنبه، ۴ حمل ۱۴۰۱، پس از آن دست به خودکشی زد که طالبان دستور بستن دوباره مکتبها را صادر کردند. این دختر دانشآموز بود.
خودکشی مردان در ماه حوت ۱۴۰۱
روز شنبه، ۲۷ حوت، یک پسر به نام امید در ولایت کنر خودکشی کرد. اعضای خانواده امید به روزنامه ۸صبح گفتند که او چندی پیش به ترکیه رفته بود و پس از رد مرز شدن، به دلیل شکنجه سنگین در مسیر راه ترکیه به بیماری روانی مبتلا شده بود و سرانجام خودکشی کرد. یک جوان دیگر روز جمعه، ۲۶ حوت، در حوزه سوم امنیتی شهر قندهار خودکشی کرد. دلیل خودکشی او مخالفت خانواده دختر مورد علاقهاش با ازدواج آنها خوانده شد. براساس وقایع ثبتشده در روزنامه ۸صبح، یک نوجوان در روستای «نالشیره شهیدان» از مربوطات مرکز ولایت بامیان خود را حلقآویز کرد. آن نوجوان مصطفا نام داشت. براساس ادعای منابع محلی، او روز پنجشنبه، ۲۶ حوت، پس از آن خودش را حلقآویز کرد که مادر و برادران ناتنیاش با او رفتار خشونتآمیز میکردند.
همچنان روز سهشنبه، ۲۳ حوت، یک جوان به نام نقیبالله در منطقه کاریز مردان ولسوالی شیبکوه ولایت فراه خودش را حلقآویز کرد. براساس معلومات منابع محلی، نقیبالله ۱۷ ساله بود. دلیل خودکشی او مشکلات خانوادهگی عنوان شد. افزون بر او، یک آوازخوان جوان محلی به نام سرتاج ناوقت روز یکشنبه، ۲۱ حوت، در خانهاش در شهر جلالآباد، مرکز ولایت ننگرهار، با شلیک گلوله به زندهگیاش پایان داد.
آمار خودکشی مردان در ماه دلو ۱۴۰۱
انگیزه خودکشی بیشتر مردان در سال ۱۴۰۱ خورشیدی، فقر، بیکاری و مهاجرت عنوان شده است. یک مرد روز دوشنبه، ۱۷ دلو، در شهر زرنج، مرکز ولایت نیمروز، خود را در یکی از هوتلهای این شهر حلقآویز کرد. علت آن خودکشی تاکنون روشن نشده است؛ اما هوتلهای نیمروز محل تجمع مهاجران گیرمانده در دام قاچاقچیان است. همچنان در آن ماه یک جوان ۱۷ ساله در ولایت زابل خودکشی کرد. او یکشنبهشب، ۱۶ دلو، دست به خودکشی زد. انگیزه خودکشی او تا هنوز مشخص نشده است.
در کنار آنها، یک خودکشی عجیب دیگر در ماه دلو رخ داد. براساس اظهارات منابع، یک نوجوان ۱۵ ساله قبل از اقدام به خودکشی نامه نوشته و گفته است: «دلم از این جهان سیر شده است.» آن نوجوان بدخشانی با خوردن مرگ موش به زندهگیاش پایان داد. نام او نورالهدا بوده و روز یکشنبه، ۹ دلو، در ساحه دشت قرغ از مربوطات ناحیه ششم شهر فیضآباد، مرکز ولایت بدخشان، خودش را کشت.
شنبهشب، ۸ دلو، یک نوجون دیگر به نام فضلالرحمان در ولایت بلخ خودکشی کرد. منابع به روزنامه ۸صبح گفتند که او باشنده اصلی ولسوالی قلعهزال ولایت کندز بود و در این اواخر در روستای «قرن طوغی» ولسوالی کلدار ولایت بلخ کارگری میکرد.
زندانهای طالبان نیز محل خودکشی افراد بوده است. یک زندانی روز یکشنبه، ۲ دلو، در زندان طالبان در ولسوالی شهرک ولایت غور خودکشی کرد.
آمار خودکشی مردان در ماه قوس ۱۴۰۱
یک گزارشگر رادیوی محلی به نام نصیراحمد میرزایی در ولایت قندهار خودکشی کرد. منابع میگویند که میرزایی روز یکشنبه، ۲۷ قوس، در خانهاش در سرک ۲۵ شهرک عینومینه این ولایت به زندهگیاش پایان داد. علاوه بر او، سردارولی نیز شام جمعه، ۱۸ قوس، در ساحه «گوشخانی» حوزه ششم امنیتی شهر قندهار به زندهگیاش پایان داد. او ۳۵ سال سن داشت. انگیزه خودکشی سردارولی تاکنون روشن نشده است.
اتفاق کمپیشینه دیگری نیز در ماه قوس در این ولایت به وقوع پیوست. در آن رویداد یک مرد ۵۰ ساله در ناحیه چهارم امنیتی شهر قندهار خودکشی کرد.
فاریاب ولایت دیگری است که پس از قندهار آمار خودکشی مردان در آن بالا بوده است. یک جوان روز جمعه، ۴ قوس، در ساحه «اوچتپه» ولسوالی خانچهارباغ ولایت فاریاب خود را حلقآویز کرد. او ۱۸ سال سن داشت و علت خودکشیاش بیکاری و فقر خوانده شد.
آمار خودکشی مردان در ماه عقرب ۱۴۰۱
یک جوان روز شنبه، ۲۸ عقرب، در ناحیه ششم شهر میمنه، مرکز ولایت فاریاب، خود را حلقآویز کرد. به گفته منابع، آن جوان احسانالله نام داشت و ۲۲ ساله بود. دلیل خودکشی او بهگونه دقیق روشن نشده است؛ اما منابع بیکاری دوامدار و ناامیدی را از دلایل خودکشی او عنوان کردهاند. همچنان یک جوان ۲۲ ساله به نام محیالدین روز پنجشنبه، ۱۹ عقرب، در ولایت کندز در داخل دکانش خود را حلقآویز کرد. علت خودکشی محیالدین نیز تاکنون روشن نشده است.
با این حال یک جوان دیگر روز جمعه، ۱۳ عقرب، در ولایت پروان پس از آنکه نامزدیاش فسخ شد، دست به خودکشی زد. آن رویداد در ولسوالی بگرام ولایت پروان رخ داد. او پرویز نام داشت. همچنان در یک اتفاق نادر دیگر یک جوان پس از آنکه معشوقهاش را کشت، خودکشی کرد. آن رویداد روز جمعه، ۶ عقرب، در ساحه سیدآباد شهر کندز رخ داد. آن جوان جهش نام داشت. جهش پس از آنکه معشوقهاش با مرد دیگری نامزد شد، او را با ضرب گلوله کشت و سپس با یک گلوله دیگر به زندهگی خود نیز پایان داد.
افزون بر او، محمدنعیم ۲۸ ساله، باشنده ولسوالی نجراب ولایت کاپیسا، روز چهارشنبه، ۴ عقرب، با شلیک گلوله به زندهگیاش پایان داد. انگیزه آن اقدام روشن نشده است.
آمار خودکشی مردان در ماه میزان ۱۴۰۱
یک دانشآموز پرورشگاه در ولایت پکتیا و یک جوان در ولایت فراه، روز پنجشنبه، ۱۴ میزان، خودکشی کردند. دانشآموز محمدآصف نام داشت و ۱۱ ساله بود. محمدآصف باشنده اصلی ولسوالی احمدآباد ولایت پکتیا بود. همچنان مردی به نام محمد روز یکشنبه، ۱۷ میزان، در ولسوالی پنجوایی ولایت قندهار پس از تحمل فشارهای زیاد روانی خودکشی کرد. براساس وقایع ثبتشده در روزنامه ۸صبح، نصرتالله باشنده منطقه پاتان ولسوالی چنارتوی ارزگان، به تاریخ ۲ میزان ۱۴۰۱ خودکشی کرد. انگیزه خودکشی او مشخص نشده است. همچنان جوانی به نام عیسا در ناحیه پنجم شهر فیضآباد، مرکز ولایت بدخشان، خودکشی کرد. عیسا روز چهارشنبه، ۱۶ سنبله، پس از آنکه فقر ادامه زندهگی او را در بدخشان دشوار ساخت و هم سبب شد که او نتواند به ایران سفر کند، به خودکشی دست زد.
آمار خودکشی مردان در ماه سنبله ۱۴۰۱
یک جوان به نام رستم روز چهارشنبه، ۹ سنبله، در ولایت بلخ خودکشی کرد. منابع محلی به روزنامه ۸صبح گفتند که او به دلیل بیکاری دوامدار نتوانست نفقه خانوادهاش را تامین کند و به همین سبب خودکشی کرد. از رستم یک پسر سهساله نیز بهجا مانده است.
افزون بر این، یک نوجوان ۱۲ ساله در ولایت تخار خودکشی کرد. او روز پنجشنبه، ۳ سنبله، در روستای قرهدنگ ولسوالی رستاق تخار به زندهگیاش پایان داد. او نجیبالله نام داشت. دلیل خودکشی او نیز بیکاری و فقر عنوان شد.
آمار خودکشی مردان در ماه اسد ۱۴۰۱
یک جوان به نام محمدنادر روز یکشنبه، ۲۳ اسد، در ولایت بادغیس با شلیک گلوله به زندهگیاش پایان داد. براساس معلومات منابع، محمدنادر باشنده ولسوالی آبکمری ولایت بادغیس بود. منابع به روزنامه ۸صبح گفتند که او نیز به دلیل فقر و بیکاری دست به این کار زده است. علاوه بر فقر و بیکاری، مشاجرههای لفظی در خانوادهها نیز در سال گذشته جان افراد زیادی را گرفته است. یک جوان به نام حکمتالله روز سهشنبه، ۱۱ اسد، پس از مشاجره لفظی با برادرش، در ولسوالی پاتوی ولایت دایکندی خودکشی کرد.
غور ولایتی است که در جریان پارسال بیشترین آمار خودکشی را داشت. یک مرد جوان روز سهشنبه، ۱۰ اسد، در روستای قودهک منطقه الفاروق ولایت غور خودکشی کرد. او خالمحمد نام داشت و باشنده اصلی ولسوالی گرزیوان ولایت فاریاب بود. به تداوم خودکشی مردان در این ولایت، یک جوان دیگر به نام شاهولی نیز در همان ماه در منطقه جنداک ولسوالی مرغاب دست به خودکشی زد. دلیل خودکشی او نیز فقر و تنگدستی عنوان شد.
آمار خودکشی مردان در ماه سرطان ۱۴۰۱
فاریاب از جمله ولایتهایی است که پارسال بلندترین آمار خودکشی را در خود ثبت کرد. روز پنجشنبه، ۲۳ سرطان، یک جوان ۲۰ ساله به نام محمد خودش را حلقآویز کرد. علاوه بر فاریاب، ننگرهار نیز در آن سال گواه خودکشی مردان جوان بود. یک نوجوان ۱۶ ساله روز جمعه، ۱۰ سرطان، در میدانک کمره ولسوالی اسپینغر این ولایت با شلیک گلوله به زندهگیاش پایان داد. به گفته منابع، آن نوجوان عرفانالله نام داشت و علت خودکشیاش نیز فقر اقتصادی عنوان شد.
آمار خودکشی مردان در ماه جوزای ۱۴۰۱
در نتیجه فشار و شکنجه طالبان، یک زندانی در ولایت هرات خودکشی کرد. براساس معلومات منابع، یک مرد متهم به رابطه خارج از ازدواج روز پنجشنبه، ۱۹ جوزا، در داخل زندان طالبان خودکشی کرد. همچنان یک جوان ۲۱ ساله دیگر به نام محمدضیا مظفری، شامگاه جمعه، ۱۳ جوزا، در ساحه بازار شیرداغ ولسوالی مالستان ولایت غزنی دست به خودکشی زد. دلیل خودکشی او دقیق روشن نشده است. همچنان یک جوان ۲۱ ساله دیگر روز سهشنبه، ۱۰ جوزا، در حوزه چهارم امنیتی شهر تالقان، مرکز ولایت تخار، با شلیک گلوله به زندهگیاش پایان داد. او شمسالرحمان نیازی نام داشت.
آمار خودکشی مردان در ماه ثور ۱۴۰۱
یک جوان روز سهشنبه، ۲۰ ثور، خود را در ولسوالی جانیخیل ولایت پکتیکا حلقآویز کرد. طالبان دلیل خودکشی او را مشکلات روانی بیان کردند، اما جزییات دقیق از نزدیکان وی ارایه نشده است. آمار ارایهشده از خودکشی بهصورت نظاممند و دقیق ارزیابی نشده است. در این گزارش صرف مواردی که رسانهای شده و روزنامه ۸صبح و سایر رسانهها آن را پوشش دادهاند، گردآوری شده است.
آمار خودکشی مردان در ماه حمل ۱۴۰۱
غور در جریان سال ۱۴۰۱ بیشترین آمار خودکشی زنان و مردان را داشته است. بیشتر کسانی که در این ولایت خودکشی کردهاند، جوانان و نوجوانان بودهاند. روز دوشنبه، اول حمل ۱۴۰۱، با خودکشی یک نوجوان ۱۶ ساله غوری به نام رامین آغاز شد.
این ارقام تنها مواردی را نشان میدهند که رسانهای شده است؛ اما احتمال دارد موارد بیشتر از این رخ داده باشد که از دید رسانهها به دور مانده باشد. وزارت صحت عامه و مقامهای طالبان تاکنون درباره خودکشیها آماری ارایه نکردهاند.
۷۹ شهروند کشور در حالی در یک سال گذشته دست به خودکشی زدهاند که فقر اقتصادی، نبود زمینههای کاری و محدودیتهای طالبان بر زنان، زندهگی را برای شهروندان افغانستان تیره و تار ساخته است. براساس گزارش سازمانهای بینالمللی حدود بیش از ۲۸ میلیون شهروند افغانستان در حال حاضر به کمکهای موسسههای مددرسان نیازمند هستند.
از سوی دیگر، رامز الاکبروف، معاون دفتر هیأت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) حدود یک ماه پیش توضیح داد که از بدو رویکارآمدن رژیم طالبان تاکنون بیش از ۷۰۰ هزار شغل در این کشور از بین رفته و تولید ناخالص داخلی در افغانستان نیز ۳۵ درصد کاهش یافته است.
در کنار اینهمه، طالبان در نزدیک به دو سال گذشته محدودیتهای دستوپاگیری بر زنان وضع کردهاند. محرومیت از آموزش، تحصیل، کار در موسسهها، رفتن به پارکهای تفریحی و حمامهای عمومی از بارزترین محدودیتهای این گروه بر زنان است.
با این حال، فقر اقتصادی، افزایش بیکاری و محدودیتهای طالبان بر زنان سبب افزایش مشکلات روانی در کشور شده و رفاه را از شهروندان گرفته است. بنا بر همین مشکلات روانی و فشارهای اقتصادی خشونتهای خانوادهگی افزایش یافته و افراد زیادی را وادار به خودکشی ساخته است.
قابل ذکر است که سازمان ملل در گزارش جهانی شادمانی اعلام کرده است که مردم افغانستان غمگینترین و ناراضیترین جمعیت جهان شناخته شدهاند. میزان شادمانی و رضایت کشورها بربنیاد شش شاخص عمده از جمله: حمایت اجتماعی، درآمد سرانه، سلامت، آزادی، سخاوت و نبود فساد اداری سنجیده میشود. افغانستان در دو سال گذشته از این شش شاخص عمده محروم بودهاند. گزارش جهانی شادمانی همهساله از سوی موسسه شبکه توسعه پایدار که توسط سازمان ملل در سال ۲۰۱۲ بنیان گذاشته شده است، منتشر میشود. این موسسه برای ترویج و تطبیق اهداف جهانی هزاره سازمان ملل ایجاد شده است.